1. Αφρώδη κρασιά
Η επιλογή που σου αλλάζει στο λεπτό τη διάθεση – φυσικά προς το καλύτερο. Έχουν αυτή τη γοητεία των φυσαλίδων που ταιριάζει τόσο σε γιορτές και formal καταστάσεις, πολλοί όµως τελευταία ανακαλύπτουν πως έχουν και µια παιχνιδιάρικη διάθεση που µπορεί να αναζωογονήσει οποιαδήποτε στιγµή της ηµέρας. Οι wine lovers όλου του κόσµου επιλέγουν σήµερα ένα sparkling ως «after work» aperitif ή το καταναλώνουν µε το φαγητό τους, έτσι απλά. Και οι οινοπαραγωγοί συνεχώς παρουσιάζουν ετικέτες σε πολύ καλές τιµές δίνοντας στις φυσαλίδες µια ξεχωριστή στιγµή στην καθηµερινότητά μας. Ε, αυτό, το λες και υπέροχο!
2. Υψηλό ή χαμηλό αλκοόλ
Η τάση είναι ή του ύψους ή του βάθους. Στην εποχή που ο υγιεινός τρόπος ζωής κερδίζει συνεχώς έδαφος το καταναλωτικό κοινό θέλει να εξερευνήσει τις free & low alcohol επιλογές του και στο κρασί. Ήδη στο εξωτερικό πολλά οινοποιεία έχουν στραφεί στην παραγωγή οίνων µε χαµηλότερο ή καθόλου αλκοόλ µε τέτοια επιτυχία, που βάζει σε σκέψεις και πολλούς έλληνες οινοποιούς. Στον αντίποδα της τάσης βλέπουµε και πολλά κρασιά µε υψηλότερο αλκοόλ από ό,τι συνηθιζόταν παλιότερα –ας µην παραβλέπουµε πως λόγω των αυξηµένων θερµοκρασιών και των ζεστών καλοκαιριών που ζούµε τα τελευταία χρόνια, σε πολλά κρασιά –και στην Ελλάδα βέβαια–, παρατηρήθηκαν αυξηµένοι αλκοολικοί τίτλοι πράγµα που όχι µόνο δεν δυσαρέστησε κάποιους, το αντίθετο μάλιστα.
3. Natural Wines
Είναι το «new black» της εποχής, έχουν πια τους δικούς τους φανατικούς, τα βρίσκεις παντού, ναι, τα natural wines ήρθαν για να µείνουν. Η φιλοσοφία τους κρύβεται στην απλότητα και στη φυσική εξέλιξη των πραγµάτων. Πολλοί οινοποιοί σε όλο τον κόσµο έχουν αποδεχθεί το δύσκολο challenge της φυσικής οινοποίησης παράγοντας κρασιά µε ελάχιστες παρεµβάσεις τόσο στο αµπέλι όσο και στο κρασί και διατείνονται πως αν δοκιµάσεις ένα φυσικό κρασί θα πιάσεις µε τη µία την προσωπικότητα της ποικιλίας και την ταυτότητα του terroir του. Βιοδυναµικά, βιολογικά, χωρίς θειώδη, αφιλτράριστα, wild yeasts, είναι κάποιες από τις φράσεις κλειδιά που θα ακούσεις να λέγονται για τα κρασιά αυτής της σχολής.
4. Σπάνιες και γηγενείς ποικιλίες
∆εν µπορεί, έχεις κι εσύ αναρωτηθεί «…τώρα αυτό είναι ποικιλία ή το όνοµα του κρασιού;». Μην ανησυχείς, σε όλους µας έχει τύχει... Με τόσα χρόνια να µονοπωλούν το ενδιαφέρον πανδιάσηµες ποικιλίες όπως Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, ποιος είναι εκείνος ο οινόφιλος που δεν θέλει να βάλει τη µύτη του σε ένα ποτήρι µε µια παλιά κι όµως τόσο καινούργια για τον παγκόσµιο οινικό χάρτη ποικιλία; Οι οινοποιοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εξερεύνηση γηγενών και ιδιαίτερα σπάνιων ποικιλιών κι αυτό είναι κάτι που ενθουσιάζει το κοινό που έχει συνέχεια και κάτι καινούργιο να ανακαλύψει, αλλά κι εµάς στα ελληνικά πράγµατα αφού η χώρα µας έχει πολλές ξεχασµένες ποικιλίες µε αρκετά δυνατές πιθανότητες αναβίωσης. Γι ’αυτό µίλα άφοβα για Αυγουστιάτη, Μούχταρο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Ντεµπίνα ή Κυδωνίτσα!
5. Ροζέ
Είναι το πιο ακλόνητο wine trend εδώ και κάποια χρόνια και δεν έχει χάσει ούτε τόσο δα από την αίγλη του. Αν δεν θέλεις λευκό, ούτε κόκκινο, τότε ξεκάθαρα θέλεις ένα ροζέ… Είναι η ροζ απόχρωση, η φρουτώδης γεύση, ή µήπως αυτή η θετική αύρα του που κερδίζει την ψυχολογία; Ίσως όλα µαζί. Τα ροζέ είναι το απόλυτο µπαλαντέρ για food pairing αλλά και για όλες τις περιστάσεις.
6. Διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης
Οι οινοποιοί συνεχώς ανακαλύπτουν, εφαρµόζουν και εξελίσσουν νέες οινοποιητικές τεχνικές που συναρπάζουν τους πιστούς winelovers. Εννοείται πως παίζουν και µε τα χρώµατα και µε τα στιλ. Ας δούµε 3 καινούργιες τεχνικές:
Orange Wines Τα πολυσυζητηµένα –και όχι άδικα– orange wines έγιναν τα νέα ροζέ, ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσµο και όσο περνάει ο καιρός αποκτούν περισσότερους fans. Παράγονται από λευκά σταφύλια των οποίων οι φλοιοί παραµένουν σε επαφή µε τον µούστο για ορισµένο χρονικό διάστηµα. Έτσι ο λευκός µούστος αποκτά αυτό το ελαφρώς πορτοκαλί χρώµα, και ελάχιστες τανίνες.
Blanc de Noirs Άσπρο από µαύρο ή γαλλιστί «Blanc de noirs», δηλαδή λευκά κρασιά (µε ελαφριά γκρίζα χροιά) από ερυθρές ποικιλίες. Μπορούµε να πούµε χαριτολογώντας πως είναι το αντίστροφο των orange wines, καθώς αυτά παράγονται από ερυθρά σταφύλια χωρίς την επαφή του ανοιχτόχρωµου µούστου µε την ερυθρή φλούδα. Πιθανότατα έχεις δοκιµάσει ίσως και χωρίς να το καταλάβεις, καθώς δύσκολο να µην έχεις απολαύσει έστω και µια φορά µια Μαντινεία από Μοσχοφίλερο.
Pet Nat Τα alternative αφρώδη που έχουν αγαπηθεί από όλους. Τα αποκαλούν και natural sparklings, καθώς εµφιαλώνονται πριν ακόµα ολοκληρωθεί η κυρίως αλκοολική ζύµωση και αποκτούν τον sparkling χαρακτήρα τους µε φυσικό τρόπο. Το πιο συναρπαστικό µαζί τους είναι το πώµα crown –που χρησιµοποιείται και στις µπίρες– που τα κάνει τόσο comfort and friendly. Είναι λευκά, ροζέ ή ερυθρά µε χαµηλό αλκοόλ και ταµπεραµέντο, ενώ στην οινική αγορά είναι από τις µεγαλύτερες τάσεις της εποχής.
7. Alternative Packaging
Οι εναλλακτικές συσκευασίες κρασιών είναι γεγονός εδώ και λίγα χρόνια σε όλον το πλανήτη. Στην Ελλάδα δεν έχουµε δει ακόµη πολλές τέτοιες προσπάθειες αλλά κάτι µου λέει πως είµαστε αρκετά κοντά. Τόσο η ανάγκη των οινόφιλων να απολαύσουν το κρασί τους κάθε ώρα και στιγµή, όσο και η ανάγκη των οινοποιών να το διαδώσουν και σε µικρότερες ηλικιακές ομάδες έχουν γεννήσει νέες ιδέες και συσκευασίες. Γι’ αυτό µην εκπλαγείς αν σε κάποιο ταξίδι σου στο εξωτερικό πέσεις πάνω σε κάποιο αλουµινένιο κουτάκι κρασί ατοµικής µερίδας, είναι εξαιρετικά αποδεκτό και comfort! Η στροφή προς τους alternative περιέκτες κρασιού έχει και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Οι eco-friendly συσκευασίες είναι άλλη μια ανάγκη της εποχής µε στόχο το χαµηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα, και τη µείωση του µεγάλου βάρους του γυάλινου µπουκαλιού. Το κρασί και θέλει και µπορεί να γίνει µέρος της προσπάθειας για έναn καλύτερο κόσµο.