- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα Ξινόμαυρου με 5 ωραίες ετικέτες
Η ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα έχει την τιμητική της την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου
Τα τελευταία χρόνια η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου, στην Αθήνα οργανώνονται εκδηλώσεις κι εμείς τη γιορτάζουμε με 5 δυναμικές ετικέτες
Την 1η Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, γι’ αυτό μην χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την ευελιξία αυτής της ποικιλίας που ξέρει να προσαρμόζεται υπέροχα τόσο στα χέρια του οινοποιού, όσο και στο μπουκάλι. Το Ξινόμαυρο αγαπάει τις προκλήσεις και δεν φοβάται καθόλου τις αλλαγές. Ντύνεται στα λευκά ή στα ροζέ όποτε του το ζητήσει ο οινολόγος, γίνεται φίνο και αέρινο όταν φιλοξενεί τις ζωηρές φυσαλίδες του, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να συστήνεται ερυθρό και αγέρωχο όπως το γέννησε η μητέρα γη.
Το Ξινόμαυρο συμμετέχει σε τέσσερις ζώνες ΠΟΠ, είτε μόνο του, είτε παρέα με άλλες ελληνικές ποικιλίες. Στη Νάουσα και το Αμύνταιο συναντάμε τη μονοποικιλιακή του εκδοχή, στη Γουμένισσα το βρίσκουμε σε χαρμάνι με την ποικιλία Νεγκόσκα, ενώ στη Ραψάνη συμμετέχει στο blend μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα βρούμε και οίνους ΠΓΕ της ποικιλίας στις περιοχές όπως η Επανομή, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία κτλ.
Οι ξένοι θαυμαστές του λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τόσο χρωματικών όσο και αρωματικών, το αποκαλούν και «ελληνικό Nebbiolo» ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το συγχέουν με το Sangiovese ή το Pinot Noir. Το «δικό μας» Ξινόμαυρο όμως, εκτός από πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και ανθών, έχει αυτή την αύρα της ελληνικής γης, πώς να το κάνουμε... Είναι «νοτισμένο» με τα γήινα αρώματα ντομάτας και ελιάς που ακόμα και με τα μάτια κλειστά θυμίζουν κάτι από Ελλάδα! Οι τανικές του αποχρώσεις παραμένουν πλούσιες μα εξημερωμένες σε όλες τις ερυθρές εκδοχές του, ενώ η έμφυτη οξύτητά του δεν λείπει από καμία φιάλη.
Σήμερα δοκιμάζουμε 5 διαφορετικές ετικέτες από Ξινόμαυρο και ζούμε τη μαγεία αυτής της πολυδυναμικής ποικιλίας. Πάρτε ποτήρι και φύγαμε!
Γουμένισσα - Μικρό Κτήμα Τίτου
Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα καλλιεργούνται με θέα τις υπεραιωνόβιες βελανιδιές που περιτριγυρίζουν το κτήμα, και όπως φαίνεται δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σ’ αυτή την φιάλη. Το κρασί παραμένει περίπου για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δίνοντας ένα αποτέλεσμα φίνο, φρουτώδες και γήινο. Νότες φράουλας, ώριμα αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων και στοιχεία βανίλιας, καθώς επίσης νότες τομάτας και ελιάς, αγαπούν αυτή την φιάλη και την συνοδεύουν σε κάθε της άνοιγμα. Το στόμα είναι μεταξένιο, και ζουμερό με πλούσιο φρούτο και στοιχεία ντομάτας, πιπεριού και βοτάνων. Θα λάτρευα αυτή την Γουμένισσα δίπλα σε ένα κοκκινιστό, καπνιστές γεύσεις ή γιατί όχι πλάι σε μια μακαρονάδα bolognaise.
Ενδεικτική τιμή: 14,00 €
Ναουσαία - Κτήμα Φουντή
Η φημισμένη «Ναουσαία» παράγεται από επιλεγμένους αμπελώνες στην περιοχή της Ράμνιστας και μας χαρίζει ένα Ξινόμαυρο γεμάτο αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, τομάτας, μπαχαρικών, κακάο και καφέ. Η παλαίωση του κρασιού σε γαλλικά δρύινα βαρέλια προσθέτει ελαφριά στοιχεία δρυός στο σύνολο. Στο στόμα διαθέτει τανίνες που εξελίσσονται όμορφα στον χρόνο και μια επίγευση που σου κρατάει συντροφιά για ώρα. Ο γευστικός του χαρακτήρας αναπτύσσεται υπέροχα με την παλαίωση, οπότε αξίζει τον κόπο να το «μεγαλώσετε». Συνοδεύει εξαίσια ψητά κρεατικά, κοκκινιστά και κίτρινα τυριά. To Ξινόμαυρο σε όλο του το μεγαλείο!
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €
Καλή Ρίζα - Κτήμα Κυρ Γιάννη
Η αξεπέραστη γοητεία των παλαιών κλιμάτων και του terroir του Αμύνταιου εκφράζονται με ευγένεια πάνω στο Ξινόμαυρο, χαρίζοντας ένα κρασί μαλακό, με ώριμο χαρακτήρα και αξιοπρόσεκτη αρωματική παλέτα. Νότες κόκκινων φρούτων που θυμίζουν κεράσι και άγρια φράουλα, καθώς επίσης στοιχεία τριαντάφυλλου, φυτικότητας και ξύλου εναρμονίζονται στο ποτήρι. Αυτό το κρασί εξελίσσεται μαζί με τις οινολάσπες του για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ παραμένει για άλλο τόσο στη φιάλη. Στο στόμα οι καλοδομημένες τανίνες είναι έτοιμες να υποδεχθούν κοκκινιστά κρεατικά, σουτζουκάκια σμυρνέικα ή ένα μερακλίδικο σπετζοφάι.
Ενδεικτική τιμή: 16,70 €
Άσπρο από Μαύρο - Kτήμα Χρυσοχόου
Το κρασί πάντα παραδίδει μαθήματα και αυτή την φορά μας μαθαίνει πως από «μαύρο μπορείς να αναγεννήσεις και πάλι το λευκό». Έτσι λοιπόν το Κτήμα Χρυσοχόου χαρίζει ένα υπέροχο blanc de noir από Ξινόμαυρο, σωστό διαμάντι. Στην όψη φυσικά και θα συναντήσεις λίγες γκριζωπές ανταύγειες που θα σου θυμίσουν πως προέρχεται από ερυθρή ποικιλία. Στην μύτη κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων και στοιχεία βοτανικότητας που θυμίζουν τσάι. Στο στόμα διακρίνεται η ισορροπημένη οξύτητα του, ενώ συναντάμε περισσότερο έναν πιο γήινο χαρακτήρα. Συνδύασέ το με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και πίτες.
Ενδεικτική τιμή: 9,00 €
Rose de Xinomavro - Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Έχεις δοκιμάσει ξανά ροζέ που να περνάει από βαρέλι; Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο όλα τα μπορεί! Ετοιμάσου λοιπόν να εντοπίσεις μια εντυπωσιακή μύτη με αρώματα μαρμελάδας φράουλα, λιαστής τομάτας, ροδοπέταλων και πικάντικων στοιχείων. Στο στόμα υπάρχει μια μικρή υπόνοια τανινών -αναμενόμενο άλλωστε- η οποία ισορροπεί όμορφα με την οξύτητα και τις ζουμερές νότες κόκκινων φρούτων, τομάτας και μπαχαρικών που γεμίζουν το στόμα. Συνδύασέ το με «ντοματένια» πιάτα, λαδερά της ελληνικής κουζίνας ή μ’ ένα πιάτο λιγκουίνι με γαρίδες.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Οι εκδηλώσεις του Ξινόμαυρου
Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν 2 παράλληλες εκδηλώσεις για καταναλωτές και επαγγελματίες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και τις ενδιαφέρουσες πτυχές της πολυδυναμικής ελληνικής ποικιλίας «Ξινόμαυρο». Για να συμμετέχει κανείς στις δύο εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα εγγραφής. Και τα δύο events θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens (οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 στην Πλάκα).
18:00-20:00, Masterclass: «Το Ξινόμαυρο στα καλύτερα του»
Επιλέγοντας το καλύτερο κρασί της γκάμας τους με βάση το Ξινόμαυρο, οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» έχουν στόχο να μεταδώσουν την δυναμική της ελληνικής ερυθρής ποικιλίας. O Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης μας ξεναγεί νοερά στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας, όπου καλλιεργείται εκτενώς το Ξινόμαυρο. Μαζί του ανακαλύπτουμε το βάθος των ξεχωριστών και μοναδικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας μέσα από τα κρασιά της και την μαγεία της πολύπλευρης προσωπικότητάς της.
Περισσότερες πληροφορίες για την φόρμα συμμετοχής θα βρείτε στην διεύθυνση: rb.gy/3bdfd1
18:00-22:00, Έκθεση οινογευσίας «Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου»
Τα αγαπημένα «ΒορΟινά» επιστρέφουν με διαφορετική διάθεση καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζουν τον πλούσιο καμβά χρωμάτων και γεύσεων της πολυδιάστατης ποικιλίας Ξινόμαυρο. Κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ, ερυθρά και ροζέ, αφρώδεις οίνοι, καθώς επίσης και οίνοι παραγόμενοι με διαφορετικές μεθόδους οινοποίησης όπως τα ξακουστά «blanc de noir» και τα «orange wines», θα πρωταγωνιστήσουν στα ποτήρια με κοινό παρονομαστή την ισχυρή προσωπικότητα του Ξινόμαυρου. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τις ετικέτες που προτιμάει και να κατανοήσει τις διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας, ξεκινώντας από κρασιά των 4 βασικών περιοχών ΠΟΠ όπου συμμετέχει, καταλήγοντας μέχρι και σε ετικέτες περιορισμένης κυκλοφορίας.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τη φόρμα συμμετοχής θα βρείτε στη διεύθυνση: rb.gy/ymlwxu
Στοιχεία επικοινωνίας: τ. 2310281617 - e. pr@winemakersofnorthgreece
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.