- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τελικά, γιατί χρεώνεται παραπάνω ο πάγος στα ποτά;
Τεράστια παγάκια, παγοκύβοι, παγοκολόνες. Όλα παίζουν ρόλο σε ένα καλό ποτό
Η Λορέτα Τόσκα, συνιδρύτρια της ICE UP, της εταιρείας που κατασκευάζει τους μεγάλους παγοκύβους που βλέπουμε τελευταία στα ποτά και τα κοκτέιλ μας λύνει τις απορίες
Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες του παρόντος κειμένου που βγαίνουν σε μπαρ και καφέ θα έχουν παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεγάλα κομμάτια πάγου, σε σχήμα μπάλας ή κύβου, τα οποία κοσμούν κοκτέιλ και απλά ποτά. Όσοι δεν τα έχουν δει, ίσως παρακολούθησαν το ρεπορτάζ γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση μπαρ που όχι απλώς χρησιμοποιούσε αυτά τα μεγάλα κομμάτια πάγου, αλλά τα χρέωνε κιόλας, επιπλέον της τιμής του ποτού.
Το ρεπορτάζ και η προσέγγισή του σήκωσαν αντιδράσεις, στα σόσιαλ μίντια ξεκίνησε μια ακόμη συζήτηση, ειδική, αλλά και πιο γενική, περί κρυφών ή φανερών χρεώσεων στα μπαρ και στα εστιατόρια, αλλά και «τι άλλο θα μας χρεώσουν επιπλέον»; Μίλησα με την καθ’ ύλην αρμόδια επί του θέματος, την Λορέτα Τόσκα, συνιδρύτρια της εταιρείας ICE UP, της πρώτης εταιρείας που ασχολήθηκε με την παραγωγή και εμπορία στην Ελλάδα αυτών των μεγάλων παγοκύβων.
Είστε συνιδιοκτήτρια της εταιρείας ICE UP. Θα μας εξηγήσετε ποιο είναι το αντικείμενο της εταιρείας σας;
Η εταιρεία ICE UP ήρθε ως αποτέλεσμα της αγάπης μας για τη γαστρονομία και το fine drinking. Ως επαγγελματίες μπαρτέντερ, ψάχνοντας να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα των σερβιρισμάτων μας, όλα κατέληγαν στον πάγο. Χωρίς καλό πάγο δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε. Έτσι, ψάξαμε για καθαρό πάγο, δεν βρήκαμε και αποφασίσαμε πως είχε φθάσει η ώρα να προσφέρει κάποιος αυτό το προϊόν στην αγορά και… κοίτα να δεις τι έγινε! Διανέμουμε σε περισσότερες από 85 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, κάνουμε εξαγωγές, κατοχυρώσαμε μια παγκόσμια καινοτομία στη συσκευασία πάγου, όπως και δημιουργήσαμε πρότυπο σχεδιασμό παραγωγής.
Στην ICE UP πιστεύουμε στο ασίγαστο πάθος. Όλα όσα κάνουμε οδηγούνται από αυτή την κεντρική ιδέα. Θα θέλαμε να αλλάξουμε τον τρόπο που πίνουν οι Έλληνες σε όλη την Ελλάδα, και για να το καταφέρουμε αυτό δημιουργούμε αποκλειστικά και μόνο πάγο υψίστης ποιότητας τον οποίο διανέμουμε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Το όραμά μας μάς οδήγησε στο να σχεδιάσουμε μια καινοτόμα οικολογική συσκευασία που λύνει τα χέρια του σύγχρονου μπαρτέντερ, ώστε να προσφέρει με τη σειρά του ποτά που τιμούν το πάθος του για αυτή την υπέροχη δουλειά. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τα ICE UP προϊόντα είναι εύκολα στη χρήση, στην αποθήκευση και στη διανομή, σε πανελλαδική εμβέλεια.
Είδαμε όλοι το σχετικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση για ένα μπαρ στη Θεσσαλονίκη που χρεώνει ένα ευρώ τον πάγο. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι έγινε τόσος ντόρος;
Πιστεύω πως το θέμα καταδεικνύει το οξύμωρο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος μας· αν και η φύση του κλάδου μας είναι εξωστρεφής, εμείς ως κοινότητα, ίσως έχουμε διατηρήσει μια πιο εσωστρεφή στάση, τουλάχιστον όσον αφορά στην εξέλιξη που έχουμε πετύχει στις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία μας. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε τις παγκόσμιες επιτυχίες των Ελλήνων μπαρτέντερ, αλλά και των μπαρ την τελευταία δεκαετία, τις οποίες το ευρύ κοινό αγνοεί παντελώς. Μεμονωμένα λοιπόν θεωρώ πως έχουν γίνει πολλά, όμως σε συλλογικό επίπεδο χρειάζεται να δράσουμε περισσότερο και ίσως πιο στοχευμένα και να διεκδικήσουμε την αναγνώριση και το σεβασμό που αξίζει στο επάγγελμα μας.
Πώς εκφράζονται οι διαφορετικές ποιότητες στον πάγο; Τι διαφορές έχει ο παγοκύβος οικιακής παγομηχανής, σε σχέση με εκείνον μιας παγομηχανής επαγγελματικής χρήσης, αλλά και από τους δικούς σας παγοκύβους;
Τα διαφορετικά είδη του πάγου καθορίζονται από το σχήμα, το μέγεθος και την καθαρότητά του. Αυτό που διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του πάγου γενικότερα είναι το πόσο καθαρός είναι. Τι σημαίνει αυτό; Κατά πόσο έχουμε απομακρύνει ρύπους, μικροοργανισμούς και διάφορα χημικά από το τελικό προϊόν, για την παραγωγή του οποίου δεν αρκεί απλώς να εξασφαλίσουμε πολύ καθαρό νερό, αλλά παίζει ρόλο και η μέθοδος παρασκευής του που θα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, η μέθοδος που χρησιμοποιεί η ICE UP περιλαμβάνει, αρχικά, την επεξεργασία του νερού με αντίστροφη ώσμωση, ώστε να απομακρυνθούν οι ρύποι από το νερό. Στη συνέχεια, το νερό αυτό γίνεται πάγος σε ειδικές μηχανές, που δεν επιτρέπουν στον αέρα να επαναμολύνει τον πάγο την ώρα που δημιουργείται. Έπειτα, κόβεται σε μεγάλα σχήματα ώστε η σχέση μάζας/επιφάνειας να είναι τέτοια ώστε να λιώνει όσο γίνεται πιο αργά. Και τέλος, αφού πραγματοποιηθεί ο ποιοτικός έλεγχος, συσκευάζεται σε ειδικές ισοθερμικές και οικολογικές συσκευασίες, ώστε να μην αλλοιώνεται ούτε το σχήμα, ούτε η ποιότητα του κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση του.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός ο καλός πάγος;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, χωρίς καλό πάγο -όπου μπαίνει πάγος- καλό ποτό δεν γίνεται να πιούμε. Ο καλός πάγος δεν αλλοιώνει γευστικά ή χημικά την ποιότητα των συστατικών που περιέχονται στο ποτήρι μας. Ειδικά για το αλκοόλ, οι δυο μεγαλύτεροι εχθροί του είναι τα άλατα και το χλώριο, τα οποία εάν περιέχονται στον πάγο, θα διασπάσουν την αιθυλική αλκοόλη και θα δημιουργήσουν χημικά παράγωγα, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε. Με τον ICE UP απολαμβάνουμε τα αρώματα και την ποιότητα των αποσταγμάτων που έχουμε επιλέξει αναλλοίωτα. Τέλος, στην περίπτωση που το ποτό έχει ανθρακικό, η μόνη ποιότητα που ενδείκνυται είναι αυτή που προσφέρει o ICE UP collins (οι κολώνες πάγου), καθώς πέρα από το σχήμα και την καθαρότητά του έχει και απόλυτα λεία επιφάνεια, ώστε να διατηρεί το διοξείδιο του άνθρακα με τον καλύτερο τρόπο.
Απευθύνεται μόνο σε εκείνους που πίνουν premium ποτά;
Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να πιει πράγματι αυτό που επέλεξε, αναλλοίωτο, είτε είναι κοκτέιλ, απόσταγμα, ανθρακούχο νερό ή ακόμη και καφές.
Τι είναι πιο σωστό, να χρεώνεται ξεχωριστά ή να ενσωματώνεται το κόστος του στην τιμή του ποτού;
Όταν πρόκειται για κοκτέιλ, είναι σίγουρα πιο απλό να το έχουμε ενσωματώσει στην τιμή, όμως στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πιεί ένα απόσταγμα θα πρέπει να ενημερώνεται και ο πάγος να χρεώνεται ξεχωριστά. Όπως δηλαδή πολύ σωστά έπραξε και το μπαρ στη Θεσσαλονίκη για το οποίο έγινε όλο αυτό το θέμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.