- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
5 ερυθρές ετικέτες που ταιριάζουν στο καλοκαίρι
Και tips για να απολαύσεις τα κόκκινα κρασιά σε συνθήκες που τα αναδεικνύουν
Είναι μύθος πως τα κόκκινα κρασια δεν πίνονται το καλοκαίρι και οι ετικέτες που ακολουθούν το αποδεικνύουν
Όποιος είπε ότι τα ερυθρά κρασιά δεν πίνονται το καλοκαίρι καλό θα είναι να το ξανασκεφτεί. Το κόκκινο κρασί είναι η αδυναμία μου, γι’αυτό και θα μοιραστώ μαζί σας τα μικρά μυστικά όλων όσων αγαπούν τα ερυθρά και έχουν ανακαλύψει τα κουμπιά τους. Ήδη οι οινοπαραγωγοί έχουν καταρρίψει πολλούς από τους «μύθους» των κόκκινων κρασιών και δηλώνουν με σιγουριά πως τα ερυθρά κρασιά δεν είναι μόνο χειμωνιάτικο σπορ, άλλα μπορούν να γίνουν και μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια. Tα τελευταία χρόνια έχουν εξελίξει λοιπόν οινοποιητικές μεθόδους που δίνουν ερυθρά πιο ελαφριά, με μεταξένιες τανίνες και όχι πολύ υψηλό αλκοόλ. Λίγα tips για το σωστό καλοκαιρινό σερβίρισμα τους και νομίζω πως δεν θα μείνει κανείς μακριά από τα ερυθρά του καλοκαιριού.
Το κλειδί για οποιοδήποτε καλοκαιρινό κρασί είναι η απλότητα. Όσο πιο απλό, τόσο πιο comfort άρα και καλοκαιρινό. Επιλέγουμε λοιπόν ερυθρά κρασιά χαμηλής εκχύλισης, ή κρασιά από ποικιλίες με λιγότερες τανίνες. Το αλκοόλ το προτιμάμε σχετικά χαμηλό, δηλαδή περίπου έως 12,5-13%. Αν βέβαια τυχαίνει να είναι υψηλότερο (που είναι πολύ πιθανό για ένα ερυθρό), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το επόμενο tip που θα σας δώσω θα σας λύσει τα χέρια.
Το ξέρω πως δεν συνηθίζεται να βάζουμε τις λέξεις «παγωμένα» και «ερυθρά» στην ίδια πρόταση, αλλά μια και είναι καλοκαίρι ας βρούμε μια μέση λύση. Τα κόκκινα του καλοκαιριού πίνονται δροσερά και ιδανικά στους 12-15 οC. Έτσι, μ’ αυτό το trick της πιο χαμηλής θερμοκρασίας σερβιρίσματος, και θα δροσιστείς και θα μειώσεις λιγάκι την αίσθηση του υψηλού αλκοόλ στο στόμα, αν αυτό σε προβληματίζει. Δύο σε ένα λοιπόν!
Και με το βαρέλι τι γίνεται; Ίσως ένα κρασί χωρίς βαρέλι είναι πιο ντελικάτο για το καλοκαίρι, καθώς ο φρουτώδης χαρακτήρας θα «σολάρει» ανενόχλητος και θα σας αναζωογονήσει. Όμως και εδώ θα πούμε πως περί ορέξεως δεν τίθεται θέμα…
Φύγαμε λοιπόν για ερυθρά πιο δροσερά και καλοκαιρινά από ποτέ!
Αγιωργίτικο BIO - Zacharias Winery
Αυτό το Αγιωργίτικο είναι διαφορετικό! Εντελώς value for money, βιολογικό, με αρμονικές γεύσεις και ευγενικές προθέσεις. Στην μύτη συναντάς λογής ποικιλιακά αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, φραγκοστάφυλο, κεράσι, ενώ λίγο αργότερα και κάποιες νότες ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι βελούδινο, με καλοδουλεμένες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Σέρβιρέ το σε δροσερή θερμοκρασία, περίπου στους 13οC, και θα δεις πόσο καλοκαιρινό μπορεί να γίνει! Δοκίμασέ το μόνο του (στο εγγυώμαι είναι σκέτη απόλαυση), αλλά και με ένα καλοκαιρινό ωραίο παστίτσιο θα το αγαπήσεις λίγο περισσότερο.
Ενδεικτική τιμή: 7,50 €
Moi je m’en fous - Monsieur Nicolas Winery
Αν δεν λένε το κρασί του καλοκαιριού «je m’en fous» τότε ποιο θα λένε… Μια Λημνιώνα τόσο cool και ορεξάτη όσο και εσύ στις διακοπές σου. Ταιριάζει γάντι στο καλοκαίρι διότι τα αρώματα βατόμουρου, φράουλας, κερασιού και λουλουδιών συνοδευόμενα από μια «υποψία» πιπεριού, δημιουργούν ένα κρασί που ανυπομονεί να καταναλωθεί δροσερό και φρέσκο, πάνω στο άνθος της σπιρτάδας του. Είτε μόνο του, είτε παρέα με κρεατικά και κόκκινες σάλτσες, αυτή η Λημνιώνα θα σε χαλαρώσει όσο τίποτα άλλο.
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €
Ορειβάτης Pinot Noir - Κτήμα Ακριώτου
Pinot Noir με ανάλαφρο αέρα, και φρέσκια αύρα, ένα όνειρο για το καλοκαίρι! Τα φρούτα, η φινέτσα και τα μαρμελαδίσια αρώματα σε προϊδεάζουν απόλυτα για τον ευκολόπιοτο χαρακτήρα της γαλλικής ποικιλίας. Αρώματα φράουλας, βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, κερασιού και νότες που θυμίζουν γλυκόριζα και δέρμα ολοκληρώνουν την παλέτα της μύτης. Στόμα με απαλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα, και μια φρουτώδη αίσθηση που έχει τον πρώτο λόγο. Το Pinot Noir έχει καλοκαιρινή ψυχή και θα το δεις. Γι’ αυτό απόλαυσέ το solo, ή παρέα με μια γευστική μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας!
Ενδεικτική τιμή: 11,00 €
Limnio - Οινοποιείο Βουρβουκέλη
Όμορφο και διακριτικό το Λημνιό, δικαίως ανήκει στην λίστα των καλοκαιρινών ερυθρών. Αρώματα μαύρου κερασιού, ροδιού και δαμάσκηνου βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ενώ γευστικές νότες μπαχαρικών και σοκολάτας εναρμονίζουν το σύνολο. Αυτό το κρασί αν και περνάει 6 μήνες από βαρέλι, ο δρύινος χαρακτήρας του είναι τόσο όμορφα δεμένος, που όχι απλά δεν «βαραίνει» την γεύση αλλά την αναδεικνύει. Οι μεταξένιες τανίνες και η ευχάριστη οξύτητα, δίνουν έναν πιο άμεσο τόνο στο κρασί και φέρνουν στο φως την κρυφή καλοκαιρινή πλευρά του. Συνοδεύει ιδανικά ζυμαρικά με σάλτσα τυριών, αλλά και κρεατικά όπως ένα μοσχαρίσιο φιλέτο.
Ενδεικτική τιμή: 12,00 €
Xinomavraw - Oenops Wines
Ένα blend, δύο terroirs! Νάουσσα και Αμύνταιο, τα αγαπημένα μέρη του Ξινόμαυρου, σε μία φιάλη. Αφιλτράριστο και χωρίς θειώδη, με αρώματα κράνων, ροδιού, λουλουδιών, βοτάνων και ντομάτας, το «Xinomavraw» δείχνει έναν πιο ντροπαλό χαρακτήρα της ποικιλίας από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Στο στόμα δεν παύει να είναι Ξινόμαυρο, με αισθητές αλλά μεταξένιες τανίνες, και μια υπέροχη υφή που του χάρισε η ζύμωση με γηγενείς ζύμες σε αμφορείς και η παραμονή του σε αυτούς για 6 μήνες. Μια όμορφη εκδοχή της ποικιλίας, που της πηγαίνει τόσο πολύ το καλοκαίρι! Συνόδευσε το με σουτζουκάκια, λουκάνικο στα κάρβουνα, ή μ’ ένα μοσχαράκι κοκκινιστό.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.