Οινοποιείο Moraitico: τα ωραία κρασιά της Πάρου
Η ιστορία του οινοποιείου, τα κρασιά και οι βραβεύσεις του
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![Οινοποιείο Moraitico: τα ωραία κρασιά της Πάρου Οινοποιείο Moraitico: τα ωραία κρασιά της Πάρου](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2022/04/25/img_1077.jpg)
Το Οινοποιείο Moraitico στην Πάρο βγάζει μερικά από τα καλύτερα κρασιά του νησιού
Το οινοποιείο Μοraitico του Γιώργου Μωραΐτη βρίσκεται στον αμπελώνα της Νάουσας, στη θέση Φύκια, και παράγει τα πιο αγαπημένα κρασιά στην Πάρο, «τα κρασιά του νησιού». Η οικογένεια Μωραΐτη ήρθε στην Πάρο από την Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, και από τις αρχές του 20ού αιώνα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή του παριανού κρασιού, ενώ στα μέσα του ιδίου αιώνα το κρασί της μεταφέρεται σε βαρέλια στα γύρω νησιά και στην Αθήνα.
Το 1970 ο Θεόδωρος Μωραϊτης δεύτερη γενιά οινοποιός στέλνει τον μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του, τον Γιώργο Μωραΐτη να σπουδάσει στην Αθήνα οινολόγος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παράλληλα με τη θεωρητική του κατάρτηση ο Γιώργος έχει την ευκαιρία να κάνει την πρακτική του εξάσκηση σε μια από της μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές εταιρείες της Ελλάδας με διεθνή αναγνώριση, στη "ΒΟΤΡΥΣ" του Μποδοσάκη, στην οποία στελνόταν κρασί από το πατρικό οινοποιείο. Στη Βότρυς για 4 χρόνια ο Γιώργος αποκτά σημαντική εμπειρία δίπλα σε αξιόλογους οινολόγους Έλληνες και Γάλλους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, επιστρέφει στην Πάρο και αναλαμβάνει την οινοποίηση των κρασιών του οικογενειακού οινοποιείου.Το 1976 πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη εμφιάλωση με το κρασί Καβαρνίς.
![img_0006.jpg img_0006.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/img_0006_0.jpg)
Στα τέλη της δεκαετίας έρχεται στο οινοποιείο ο αδελφός του Μανώλης από τα καράβια. Δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν αρμονικά -συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες οινοποιών- και ο Γιώργος αποχωρεί από το πατρικό οινοποιείο, γεγονός που του στοιχίζει. «Δέκα λογιών οι παλικαριές, οι εννιά να δραπετεύεις» καθώς τα λέει καλά κι ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στη δεκαετία του ‘90 ο Γιώργος φυτεύει τα δικά του αμπέλια στα κληρονομικά του κτήματα και το 2003 κάνει την πρώτη του οινοποίηση στην Ένωση Συνεταιρισμών Πάρου με δυο χιλιάδες φιάλες κρασί. Το 2008 οινοποιεί στο οινοποιείο του μέσα στον αμπελώνα του, και σε πανελλαδικό διαγωνισμό βιολογικών κρασιών ECOFESTIVAL Αθηνών αποκτά το πρώτο χρυσό βραβείο με το «λευκό κρασί του νησιού». Ακολουθούν συμμετοχές σε διαγωνισμούς και πολλές δημοσιεύσεις, με κορυφαία αναγνώριση το 2019 με το χρυσό βραβείο για το «ερυθρό του νησιού» και το «ροδί του νησιού», και το αργυρό βραβείο με το «λευκό του νησιού» στον διεθνή διαγωνισμό βιολογικών κρασιών "AMPHORE" που διεξάγεται στο Παρίσι.
![dsc_4143.jpg dsc_4143.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_4143.jpg)
Σήμερα παράγει γύρω στις 60.000 φιάλες με τις τρεις όλες κι όλες ετικέτες του. Πρώτο και καλύτερο το ροδί του νησιού, ροζέ κρασί από τις ποικιλίες μαλαγουζιά, μανδηλαριά και μαυροτράγανο που κατέχει το 55% της παραγωγής του, το λευκό του νησιού από τις ποικιλίες ασύρτικο, μονεμβασιά και μαλαγουζιά που κατέχει το 35%, και το κόκκινο του Νησιού από τις ποικιλίες μανδηλαριά και μαυροτράγανο.
Ο Γιώργος αποπνέει μια γαλήνια ηρεμία, λιγομίλητος αποφεύγει τη δημοσιότητα, τις κοινωνικότητες και την προβολή, δεν είναι τυχαίο ότι λίγα πράγματα μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο για το οινοποιείο του, το Μoraitico. Στις παρέες του όμως είναι ένας γλυκός και τρυφερός άνθρωπος και όσοι τον γνωρίζουν μόνο καλά λόγια έχουν να πουν γι’ αυτόν. Περισσότερα.
*Για τον αμπελώνα της Πάρου διαβάστε εδώ.
**Για τα μονοπάτια της Πάρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.