- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όσα είδαμε και ήπιαμε στο Οινόραμα 2022
Μεγάλη η χαρά μας που ξαναβρεθήκαμε μετά από δυο χρόνια
Οινόραμα 2022: τα κρασιά που ξεχωρίσαμε
Πέρασαν 2 χρόνια από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο Οινόραμα. Η «κοινωνικοποίηση» του ελληνικού αμπελώνα επέστρεψε φέτος και στα αλήθεια τώρα καταλάβαμε όλοι πόσο μας είχε λείψει. Ανταμωθήκαμε και μοιραστήκαμε για άλλη μια φορά την κοινή μας αγάπη για το ελληνικό κρασί. Για να μιλήσουμε και με αριθμούς το φετινό Οινόραμα επισκέφθηκαν εκατοντάδες άτομα, οινόφιλοι, επαγγελματίες του χώρου καθώς και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το event πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12, 13 και 14 Μαρτίου, παρευρέθηκαν 250 ελληνικά οινοποιεία, ενώ υπήρχαν διαθέσιμες γύρω στις 2.300 ετικέτες!
Είχαμε ένα «Καλό Οινόραμα» όπως λένε στη «διάλεκτό» τους οι οινόφιλοι και οι άνθρωποι του χώρου. Είδαμε καινούργιες προσπάθειες, γεμάτες φρεσκάδα και πάθος για το κρασί. Είδαμε επίσης διαχρονικές ετικέτες αγκαλιά με τη μεγάλη ιστορία τους και τον αξιοθαύμαστο γευστικό τους πλούτο. «Ο οινικός νόστος ήταν εκείνος που καθόρισε φέτος την ατμόσφαιρα στο Οινόραμα, όπου για τρεις ημέρες χάρη στα δώρα του Διονύσου ξεχάστηκαν τόσο οι πανδημίες, όσο και οι πόλεμοι», δήλωσε ο διοργανωτής της έκθεσης Ντίνος Στεργίδης.
Αυτό λοιπόν είναι το Οινόραμα, η μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμου του ελληνικού κρασιού. Είναι το ετήσιο ραντεβού οινόφιλων, οινοπαραγωγών και ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό αμπελώνα. Είναι ένα ταξίδι ανάμεσα σε γηγενείς αλλά και ξένες ποικιλίες.
Η αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις» έκλεψε τις εντυπώσεις. Εκεί συναντήσαμε κυρίως πρωτοεμφανιζόμενα και μικρότερα σε παραγωγή οινοποιεία. Στο Wine Bar στο βάθος της αίθουσας, είχες τη δυνατότητα να απολαύσεις κρασιά από «αφανείς» ελληνικές ποικιλίες και κρασιά χαμηλών παρεμβάσεων σερβιρισμένα από εξειδικευμένους οινοχόους.
Παλιοί και καινούργιοι έρωτες
Φέτος στο Οινόραμα είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε υπέροχες ετικέτες από 3 διαφορετικές σοδειές, καθώς τα 2 τελευταία χρόνια η διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας. Φυσικά δοκίμασα αγαπημένες ετικέτες αλλά και εκπληκτικές οινικές δημιουργίες που έβλεπα για πρώτη φορά. Άλλωστε, στόχος στο «Οινόραμα» είναι να ανακαλύψεις!
Κάνοντας μια βόλτα από τα κρασιά της Στροφιλιάς εκτός από την ακαταμάχητη σειρά «Σπάνιες Γαίες» που κάθε φορά δοκιμάζω, έπεσε στην αντίληψή μου και αυτό το εντελώς value for money ροζέ από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon. Πρόκειται για ένα ροζέ της παρέας, με φίνο χαρακτήρα, αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και κερασιού, με στόμα δροσερό και ισορροπημένη οξύτητα. Ιδανικό κρασί για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στην εξοχή που έρχονται οσονούπω.
Ενδεικτική τιμή: €7
Περνώντας μπροστά από το «Semeli Estate» έκανα μια στάση για τη «Semeli Νεμέα Reserve», ετικέτα που είχα επιθυμήσει! Οι άνθρωποι του οινοποιείου μας μίλησαν με αγάπη για τα κρασιά και την ιστορία τους όσο εμείς χαζεύαμε ποια από τις ετικέτες τους θα είναι η επόμενη που θα γευτούμε. Αυτή η Νεμέα με αρώματα, ώριμων κόκκινων φρούτων, καπνού, δρυ και διακριτικές νότες βανίλιας με κατέκτησε. Το στόμα μεστό, πολύπλοκο και εμφανές ότι το κρασί έχει περάσει από βαρέλι (12 μήνες). Το φαντάστηκα ήδη δίπλα σε παλαιωμένα πικάντικα τυριά!
Ενδεικτική τιμή: €11,50
Ένα γλυκό βιολογικό κρασί από την ποικιλία Λιάτικο και το Οινοποιείο Αμπελουργείν που βρίσκεται στα Σχινοκάψαλα Λασιθίου. Στην μύτη θα βρεις αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου και σταφίδας, σύκου, ώριμων φρούτων, μαρμελάδων και ξηρών καρπών. Το αγάπησα από την πρώτη κιόλας γουλιά και φυσικά θα το αναζητήσω ξανά για να το απολαύσω ως ένα γλυκό επιδόρπιο οίνο στο τέλος του γεύματος, ή γιατί όχι ως συνοδό σε τάρτες φρούτων και σιροπιαστά.
Ενδεικτική τιμή: 25,00€
Είχα καιρό να δοκιμάσω Chardonnay δεξαμενής (χωρίς πέρασμα από βαρέλι) και ειλικρινά αντιλήφθηκα το μεγαλείο της ποικιλίας αλλά και το πόσο ταίριαξε στο μεσόκλιμα του οινοποιείου «Οίνοι Αδάμ». Το φρούτο τόσο πλούσιο που θα μπορούσα να πω πως θυμίζει και Chardonnay Νέου Κόσμου. Έντονα αρώματα πράσινου μήλου, lime, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ροδάκινου καθώς και λεπτές νότες μπανάνας ισορροπούν με μια διακριτική φυτικότητα. Στόμα με φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα ότι πρέπει για να το απολαύσετε δίπλα σε ψητά ψαράκια, φρέσκες σαλάτες, και ψητά λαχανικά.
Ενδεικτική τιμή: 11€
Μαζευτήκαμε γύρω από το σταντ της και η Χλόη Χατζηβαρύτη αφιέρωσε χρόνο για να μας πει αλήθειες και μυστικά για τις οινοποιήσεις χαμηλών παρεμβάσεων που η ίδια τόσο αγαπάει. «Vrai» στα γαλλικά σημαίνει αληθινό, εξ’ ου και το όνομα του κρασιού της γραμμένο στο «φωνητικό» αλφάβητο. Μια natural και αφιλτράριστη έκδοση της Μαλαγουζιάς που δίνει απλόχερα την μαγεία της αμπέλου και του κλίματος! Η μύτη εντυπωσιακή με αρώματα λευκών λουλουδιών, κίτρου, λεμονιού και toast. Το στόμα πολύπλοκο, με φρουτώδη αρώματα και βελούδινη υφή. Πίνεται πολύ ευχάριστα ως απεριτίφ!
Ενδεικτική τιμή: 19,00€
Στην αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις» συναντάς αυτό το κάτι, το διαφορετικό! Έτσι λοιπόν πλησιάζοντας στον πάγκο της «Navitas» αντίκρισα την νέα τους ετικέτα. Ξινόμαυρο, αφιλτράριστο και vegan friendly, δεν αντιστάθηκα! Η Μαρία Δημητριάδη χρησιμοποιεί δύο λέξεις γι’ αυτό το κρασί, «εκφραστικότητα και ευγένεια», και έχει δίκιο. Στην μύτη συναντάς αρώματα σμέουρου, αγριοφράουλας, δαμάσκηνου, νότες ντομάτας και ελιάς αλλά και νύξεις μπαχαρικών. Το Ξινόμαυρο παρέμεινε για 12 μήνες συνδυαστικά σε γαλλικά δρύινα βαρέλια καθώς και σε τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα τουλίπας. Φαντάστηκα δίπλα του ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, κόκκινα κρέατα ή παλαιωμένα τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 18,00€
Μια υπέροχη οινική εμπειρία έφτασε στο τέλος της για φέτος. Οινόραμα εις το επανιδείν!
*Το Οινόραμα διοργανώνει η εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με εξειδίκευση στην οργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων για το κρασί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.