- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παγκόσμια ημέρα Riesling και 5 προτάσεις για να τη γιορτάσεις
Γιόρτασε κι εσύ μαζί του και πιες κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις
Παγκόσμια ημέρα Riesling: Το γνωστό γερμανικής καταγωγής κρασί που αγαπιέται σε όλο τον κόσμο γιορτάζει στις 13 Μαρτίου
Στις 13 Μαρτίου το «τολμηρό» Riesling έχει την τιμητική του και γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα του, την αφιερωμένη στην σκανδαλώδη προσωπικότητα του. Είσαι έτοιμος να περιηγηθείς ανάμεσα στα διαφορετικά γευστικά «στιλ» της ποικιλίας; Πες ναι μια και τα αμπελοτόπια της ποικιλίας συναντώνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, δίνοντας πολλά και πολύ πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μην σου κάνει καμία εντύπωση αν συναντήσεις από ξηρά κρασιά δυναμικού χαρακτήρα, έως και γλυκούς κορυφαίους επιδόρπιους οίνους, τα συνηθίζει αυτά το Riesling! Γιόρτασε κι εσύ την παγκόσμια ημέρα και … δώσε του να καταλάβει!
Λίγα λόγια για το Riesling
Πατρίδα του, η Γερμανία. Εκεί καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές του Mosel, του Pfalz και του Reingau ενώ το συναντάμε ευρέως στην Αλσατία της Γαλλίας αλλά και στις περιοχές Eden Valley και Clare Valley της Αυστραλίας. Κοφτερή οξύτητα, φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά, αλλά και νότες κηροζίνης ή μελιού που έρχονται από την παλαίωση, αποτελούν λέξεις κλειδιά στο «γλωσσάρι» των Riesling.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ικανότητα της ποικιλίας να δίνει ξηρά, σχεδόν ξηρά έως και γλυκά κρασιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που η γλυκύτητα στα κρασιά των Riesling προέρχεται από προσβολή βοτρύτη. Η ευγενής σήψη που προκαλεί στα σταφύλια ο «μαγικός» αυτός μύκητας "Botrytis cinerea" είναι ένα από τα υπέροχα δώρα της φύσης. Κάπως έτσι παράγονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιδόρπια κρασιά στον κόσμο. Beerenauslese και Τrockenbeerenauslese είναι δύο από τις κατηγορίες που θα συναντήσουμε σε γερμανικούς οίνους που έχουν υποστεί προσβολή από βοτρύτη. Επίσης «μεγάλοι» επιδόρπιοι οίνοι της ποικιλίας ανήκουν στην κατηγορία των Eiswein (Icewine), τα οποία παράγονται από σταφύλια που έχουν παγώσει επάνω στο αμπέλι.
Για να κάνεις μια καλή εισαγωγή στον απίστευτο κόσμο των Riesling διάλεξε μια από τις παρακάτω ετικέτες. Αν πάλι θες να ανακαλύψεις σε βάθος την μαγεία του terroir, τότε μια καλή ιδέα είναι να μοιραστείτε τα έξοδα με φίλους, διοργανώνοντας μια πλούσια "Riesling list" έτοιμη για γευσιγνωσία.
Ίσως είναι το πιο value for money κρασί της ποικιλίας που θα βρεις, το οποίο μάλιστα ανήκει στα top σε πωλήσεις Riesling παγκοσμίως. Προέρχεται από το γερμανικό Mosel, με αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, lime και ανανά να του χαρίζουν έναν έντονο φρουτώδη χαρακτήρα. Άνθη λεμονιάς και αγιοκλήματος συμπληρώνουν το γεμάτο φρεσκάδα και νιότη μπουκέτο της μύτης. Το στόμα χαρακτηρίζεται ξηρό με τραγανή οξύτητα, και φρέσκο χαρακτήρα φρούτων και ανθέων. Ίσως να συναντήσεις και ελάχιστα υπολειμματικά σάκχαρα που αμυδρά θα αντιληφθείς. Το απόλυτο κρασί για sushi, ceviche και λευκά μαλακά τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 10,80 €
Το Pechstein ένας από τους καλύτερους αμπελώνες του Pfalz στην Γερμανία, ακούει και στο όνομα «μαύρη πίσσα» λόγω του μαύρου βασάλτη που «κατοικεί» στο έδαφος του. Στον φρέσκο χαρακτήρα του κρασιού συναντάμε αρώματα ροδάκινου, μοσχολέμονου, λεμονιού, γκρέιπφρουτ και ανανά. Τα φρουτώδη αρώματα πλαισιώνονται χαρακτηριστικά από μια αίσθηση βρεγμένης τσακμακόπετρας, ενώ ακολουθούν αρώματα ζυμών και βουτύρου προερχόμενα από την παραμονή του κρασιού με τις οινολάσπες του. Στόμα ξηρό, με κοφτερή οξύτητα σε απόλυτη ισορροπία με την φρουτώδη υπόσταση του. Sushi, οστρακοειδή ή ψητά ψαράκια σχάρας θα το απογειώσουν!
Ενδεικτική τιμή: 22,00 €
Ένα Riesling με γαλλικό αέρα από την Αλσατία, του οινοποιείου Weinbach, γνωστό για τις βιοδυναμικές πρακτικές που ακολουθεί. Εσπεριδοειδή, ροδάκινα, αχλάδια και πράσινο μήλο, περικυκλώνονται από στοιχεία γιασεμιού και λευκών λουλουδιών πάνω σε ορυκτό φόντο. Στόμα ξηρό, που ξεχωρίζει για την οξύτητα του, αλλά ταιριάζει απίστευτα με τον γευστικό φρουτένιο χαρακτήρα του. Αν το συνοδέψεις με θαλασσινά, οστρακοειδή, πιάτα ασιατικής κουζίνας ή κατσικίσια τυριά, είτε φρέσκο, είτε μετά από 10 χρόνια παλαίωσης, αυτό το Riesling θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό.
Ενδεικτική τιμή: 26,50 €
Αν θέλεις να ανακαλύψεις και την ελληνική εκδοχή της ποικιλίας, αυτό το Riesling από το Αμύνταιο θα σου την περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια. Γιασεμιά, νυχτολούλουδα, αρώματα που θυμίζουν ξύσμα λεμονιού και εσπεριδοειδή, ακολουθούνται από έναν ζωηρό χαρακτήρα τροπικών φρούτων, μαζί και διακριτικές νότες τσακμακόπετρας. Το στόμα ξηρό και ιδιαίτερα υποσχόμενο για την εξέλιξη του στον χρόνο. Η ισορροπημένη οξύτητα προσφέρει φρεσκάδα και ευεξία γι’αυτό συνδύασέ το ιδανικά με μεσογειακές γεύσεις, λαδερά φαγητά, θαλασσινά ή μαλακά τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Δες τώρα μέχρι που μπορεί «να φτάσει» ένα Riesling για να σε εντυπωσιάσει δοκιμάζοντας αυτόν τον επιδόρπιο οίνο. Όπως υποδηλώνεται από τον όρο «Beerenauslese» η συμπύκνωση των σακχάρων του προέκυψε από βοτρύτη! Μέλι, γλυκό πορτοκάλι, μαρμελάδες βερίκοκου και ροδάκινου, μανιτάρια, και νότες πετρόλ δημιουργούν τις καλύτερες εντυπώσεις στην μύτη. Η ιδανική εξισορρόπηση της γλυκύτητας και της κοφτερής οξύτητας απογειώνει γευστικά αυτό το Riesling, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ακόμη καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Προτίμησε πλάι του μια gorgonzola, ένα roquefort ή μια crème brûlée του ονείρου!
Ενδεικτική τιμή: 33,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.