- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![alexandra-mpaspanelou.jpg alexandra-mpaspanelou.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/alexandra-mpaspanelou.jpg)
![5 Αγιωργίτικα Νεμέας για την Τσικνοπέμπτη 5 Αγιωργίτικα Νεμέας για την Τσικνοπέμπτη](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2022/02/22/pexels-cottonbro-3171201.jpg)
5 ελληνικά κρασιά της ιστορικής ποικιλίας Αγιωργίτικο για να γιορτάσεις την Τσικνοπέμπτη
Κόκκινο κρασί και κρέας! Αυτός ο έρωτας κρατάει χρόνια και η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που κάθε χρόνο αποδεικνύει τη βαθιά, γεμάτη πάθος σχέση τους. Οπότε, την Πέμπτη, μεθαύριο, οι ερυθρές ποικιλίες θα ζήσουν και πάλι δόξες, ανάμεσά τους το Αγιωργίτικο, μια βαθιά ελληνική και ιστορική ποικιλία. Είναι ο πιο εκλεκτός συνοδός κρεατικών αλλά και οικογενειακών συναντήσεων καθώς αποτελεί κοινό μυστικό στα χείλη κάθε Έλληνα που θέλει να γιορτάσει την ελληνική Τσικνοπέμπτη όπως της αξίζει!
Λίγα λόγια για το Αγιωργίτικο
Το Αγιωργίτικο ή αλλιώς «το αίμα του Ηρακλή» έχει βαθιά τις ρίζες του στην πελοποννησιακή γη. Πατρίδα του η Νεμέα, η οποία χαρακτηρίστηκε από το 1971 ως ζώνη ΠΟΠ για την παραγωγή μονοποικιλιακών οίνων από Αγιωργίτικο. Μάλιστα ιστορικά λέγεται πως η Νεμέα ταυτίζεται με την περιοχή όπου παραγόταν το εκλεκτό βασιλικό κρασί που έπινε ο βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, Αγαμέμνων. Οι εξημερωμένες τανίνες, η γευστική του ομορφιά και το ιστορικό του υπόβαθρο έκαναν το Αγιωργίτικο «πρωτοσέλιδο» ανάμεσα στις φημισμένες ετικέτες της Πελοποννήσου. Το βαρέλι, σκέτη γοητεία, του ταιριάζει αναμφισβήτητα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι συναρπαστική και μια φρέσκια εκδοχή δεξαμενής με φρουτώδη ζουμερά αρώματα. Ας το ανακαλύψουμε…
Μια Νεμέα, χίλιες λέξεις. Αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά το terroir της περιοχής της και ταυτόχρονα την τυπικότητα της ποικιλίας. Στην παλέτα των φρέσκων αρωμάτων συμπεριλαμβάνονται νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, φράουλας κερασιού και βύσσινου, αρμονικά συνυφασμένες με στοιχεία βανίλιας και καραμέλας γάλακτος. Στόμα γεμάτο με φρουτώδη αρώματα, γαλήνιες τανίνες και μια βαρελίσια «σοβαρότητα» που παραπέμπει κυρίως σε γλυκά μπαχαρικά. Για να αναδειχθεί χρειάζεται καλή παρέα (πάντα…) και μια πιατέλα καλοψημένα κοψίδια.
Ενδεικτική τιμή: 9,50 €
Πλούσια, προσαρμοστική και εξαιρετικά πληθωρική! Στην μύτη κάνουν την αρχή κόκκινα και μαύρα φρούτα -σκέτη απόλαυση- ενώ σε δεύτερο χρόνο εξελιγμένες νότες βανίλιας και γαρύφαλλου δηλώνουν την παραμονή του οίνου σε δρύινα βαρέλια. Στόμα στρογγυλό, με καλοσμιλεμένες τανίνες και έναν γευστικό χαρακτήρα που εκφράζει στο έπακρο την σχέση «δούναι και λαβείν» μεταξύ εδάφους, κλίματος και ποικιλίας. Συνδυάζεται τέλεια με τα πλούσια κρεατικά αυτής της γιορτινής Πέμπτης, είτε ψητά, είτε μαγειρεμένα.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €
Η οικογένεια Αηβαλή περιγράφει σε μια φιάλη την τεράστια προσωπικότητα του Αγιωργίτικου και το χαρακτηριστικό terroir της Νεμέας. Στο αρωματικό επίκεντρο βρίσκονται αρώματα δαμάσκηνου, βύσσινου, μαρμελάδες φράουλας και κερασιού, καθώς και νότες γλυκών μπαχαρικών από το βαρέλι. Βοτανικά στοιχεία τσαγιού, και ανθικές νότες βιολέτας «ξεμυτίζουν» ολοκληρώνοντας αρμονικά το σύνολο. Στο στόμα η συμπύκνωση του φρούτου μεγαλειώδης, ενώ οι μαλακές τανίνες του κρασιού λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα. Διεκδικεί με αυτοπεποίθηση μια θέση στο τραπέζι κρεατικών και ειλικρινά ομολογώ πως το αξίζει…
Ενδεικτική Τιμή: 13,00 €
Σε υψόμετρο 650 μέτρων στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, μεγαλώνει αλλά και μεγαλουργεί το Αγιωργίτικο του κτήματος Λαντίδη. Μαύρα και κόκκινα φρούτα, όπως κεράσι, φράουλα, βατόμουρο και αποξηραμένο δαμάσκηνο, γοητεύουν αρωματικά την μύτη. Κανέλα, πιπερόριζα και γαρύφαλλο, γεννιούνται μέσα από την 14μηνη ξεκούραση αυτής της Νεμέας σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από τα δάση Allier. Στο στόμα βελούδινες τανίνες και φίνα αρώματα φρούτων και μπαχαρικών ισορροπούν ευχάριστα. Πολλά υποσχόμενη και δυναμική, της ταιριάζει όσο τίποτα άλλο να σταθεί πλάι στους λαχταριστούς μεζέδες της Τσικνοπέμπτης.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €
Στη μύτη κυριαρχούν μαύρα φρούτα όπως βατόμουρο, δαμάσκηνο και αγριοκέρασο που καταλήγουν σε νότες ώριμων κόκκινων φρούτων και ολοκληρώνουν την φρέσκια αύρα του κρασιού. Η αρχιτεκτονική του στόματος βασίζεται στον ευχάριστο φρουτώδη χαρακτήρα ενώ στολίζεται και με λεπτά αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου. Καλοδομημένες τανίνες φρέσκου χαρακτήρα, πλαισιώνουν με το παραπάνω την λιπαρότητα των κρεατικών του τραπεζιού, προσεγγίζοντας την τελειότητα.
Ενδεικτική τιμή: 8,50 €.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.