Wine & Spirits

5 Αγιωργίτικα Νεμέας για την Τσικνοπέμπτη

Κόκκινο κρασί + κρέας = love for ever!

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 Αγιωργίτικα Νεμέας για την Τσικνοπέμπτη
Φωτογραφία: cottonbro/ Pexels

5 ελληνικά κρασιά της ιστορικής ποικιλίας Αγιωργίτικο για να γιορτάσεις την Τσικνοπέμπτη

Κόκκινο κρασί και κρέας! Αυτός ο έρωτας κρατάει χρόνια και η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που κάθε χρόνο αποδεικνύει τη βαθιά, γεμάτη πάθος σχέση τους. Οπότε, την Πέμπτη, μεθαύριο, οι ερυθρές ποικιλίες θα ζήσουν και πάλι δόξες, ανάμεσά τους το Αγιωργίτικο, μια βαθιά ελληνική και ιστορική ποικιλία. Είναι ο πιο εκλεκτός συνοδός κρεατικών αλλά και οικογενειακών συναντήσεων καθώς αποτελεί κοινό μυστικό στα χείλη κάθε Έλληνα που θέλει να γιορτάσει την ελληνική Τσικνοπέμπτη όπως της αξίζει!

Λίγα λόγια για το Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο ή αλλιώς «το αίμα του Ηρακλή» έχει βαθιά τις ρίζες του στην πελοποννησιακή γη. Πατρίδα του η Νεμέα, η οποία χαρακτηρίστηκε από το 1971 ως ζώνη ΠΟΠ για την παραγωγή μονοποικιλιακών οίνων από Αγιωργίτικο. Μάλιστα ιστορικά λέγεται πως η Νεμέα ταυτίζεται με την περιοχή όπου παραγόταν το εκλεκτό βασιλικό κρασί που έπινε ο βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους, Αγαμέμνων. Οι εξημερωμένες τανίνες, η γευστική του ομορφιά και το ιστορικό του υπόβαθρο έκαναν το Αγιωργίτικο «πρωτοσέλιδο» ανάμεσα στις φημισμένες ετικέτες της Πελοποννήσου. Το βαρέλι, σκέτη γοητεία, του ταιριάζει αναμφισβήτητα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι συναρπαστική και μια φρέσκια εκδοχή δεξαμενής με φρουτώδη ζουμερά αρώματα. Ας το ανακαλύψουμε…

 

 

nemea_papaioannoy.jpg
Νεμέα Παπαϊωάννου- Kτήμα Παπαϊωάννου
Μια Νεμέα, χίλιες λέξεις. Αποτυπώνει αντιπροσωπευτικά το terroir της περιοχής της και ταυτόχρονα την τυπικότητα της ποικιλίας. Στην παλέτα των φρέσκων αρωμάτων συμπεριλαμβάνονται νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, φράουλας κερασιού και βύσσινου, αρμονικά συνυφασμένες με στοιχεία βανίλιας και καραμέλας γάλακτος. Στόμα γεμάτο με φρουτώδη αρώματα, γαλήνιες τανίνες και μια βαρελίσια «σοβαρότητα» που παραπέμπει κυρίως σε γλυκά μπαχαρικά. Για να αναδειχθεί χρειάζεται καλή παρέα (πάντα…) και μια πιατέλα καλοψημένα κοψίδια.
Ενδεικτική τιμή: 9,50 €

nemea_dryopi.jpg
Νεμέα Δρυόπη Classic- Κτήμα Τσελέπου
Πλούσια, προσαρμοστική και εξαιρετικά πληθωρική! Στην μύτη κάνουν την αρχή κόκκινα και μαύρα φρούτα -σκέτη απόλαυση- ενώ σε δεύτερο χρόνο εξελιγμένες νότες βανίλιας και γαρύφαλλου δηλώνουν την παραμονή του οίνου σε δρύινα βαρέλια. Στόμα στρογγυλό, με καλοσμιλεμένες τανίνες και έναν γευστικό χαρακτήρα που εκφράζει στο έπακρο την σχέση «δούναι και λαβείν» μεταξύ εδάφους, κλίματος και ποικιλίας. Συνδυάζεται τέλεια με τα πλούσια κρεατικά αυτής της γιορτινής Πέμπτης, είτε ψητά, είτε μαγειρεμένα.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €

nemea_aivali.jpg
Νεμέα Αηβαλή- Οινοποιία Αηβαλή
Η οικογένεια Αηβαλή περιγράφει σε μια φιάλη την τεράστια προσωπικότητα του Αγιωργίτικου και το χαρακτηριστικό terroir της Νεμέας. Στο αρωματικό επίκεντρο βρίσκονται αρώματα δαμάσκηνου, βύσσινου, μαρμελάδες φράουλας και κερασιού, καθώς και νότες γλυκών μπαχαρικών από το βαρέλι. Βοτανικά στοιχεία τσαγιού, και ανθικές νότες βιολέτας «ξεμυτίζουν» ολοκληρώνοντας αρμονικά το σύνολο. Στο στόμα η συμπύκνωση του φρούτου μεγαλειώδης, ενώ οι μαλακές τανίνες του κρασιού λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα. Διεκδικεί με αυτοπεποίθηση μια θέση στο τραπέζι κρεατικών και ειλικρινά ομολογώ πως το αξίζει…
Ενδεικτική Τιμή: 13,00 €

nemea_lantidi.jpg
Νεμέα Λαντίδη- Κτήμα Λαντίδη
Σε υψόμετρο 650 μέτρων στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, μεγαλώνει αλλά και μεγαλουργεί το Αγιωργίτικο του κτήματος Λαντίδη. Μαύρα και κόκκινα φρούτα, όπως κεράσι, φράουλα, βατόμουρο και αποξηραμένο δαμάσκηνο, γοητεύουν αρωματικά την μύτη. Κανέλα, πιπερόριζα και γαρύφαλλο, γεννιούνται μέσα από την 14μηνη ξεκούραση αυτής της Νεμέας σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από τα δάση Allier. Στο στόμα βελούδινες τανίνες και φίνα αρώματα φρούτων και μπαχαρικών ισορροπούν ευχάριστα. Πολλά υποσχόμενη και δυναμική, της ταιριάζει όσο τίποτα άλλο να σταθεί πλάι στους λαχταριστούς μεζέδες της Τσικνοπέμπτης.
Ενδεικτική τιμή: 10,50 €

monolithos.jpg
Μονόλιθος Ερυθρός- Κτήμα Μπαϊρακτάρη
Στη μύτη κυριαρχούν μαύρα φρούτα όπως βατόμουρο, δαμάσκηνο και αγριοκέρασο που καταλήγουν σε νότες ώριμων κόκκινων φρούτων και ολοκληρώνουν την φρέσκια αύρα του κρασιού. Η αρχιτεκτονική του στόματος βασίζεται στον ευχάριστο φρουτώδη χαρακτήρα ενώ στολίζεται και με λεπτά αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου. Καλοδομημένες τανίνες φρέσκου χαρακτήρα, πλαισιώνουν με το παραπάνω την λιπαρότητα των κρεατικών του τραπεζιού, προσεγγίζοντας την τελειότητα.
Ενδεικτική τιμή: 8,50 €.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.