- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Κτήμα Τέχνη Οίνου: το οινοποιείο που σαρώνει τα διεθνή βραβεία
Το οινοποιείο Κτήμα Τέχνη Οίνου στη Δράμα και η ιστορία του
![114824-667199.jpg 114824-667199.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/114824-667199.jpg)
![Κτήμα Τέχνη Οίνου: το οινοποιείο που σαρώνει τα διεθνή βραβεία Κτήμα Τέχνη Οίνου](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/12/29/technioinou10-0037.jpg)
Ξεκίνησε από ένα μικρό οινοποιείο και κατέληξε να κερδίζει βραβεία σε όλο τον κόσμο
Πριν από περίπου 30 χρόνια ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αν και μηχανικός στο επάγγελμα, άρχισε να ασχολείται με την καλλιέργεια ενός μικρού οικογενειακού αμπελώνα στο Μικροχώρι της Δράμας. Ήθελε απλώς να φτιάχνει το δικό του κρασί και να το απολαμβάνει μαζί με τους φίλους του. Γρήγορα, όμως, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το φανταζόταν, η σχέση του με το κρασί πήρε άλλη τροπή. Ήδη οι πρώτες οινοποιήσεις που έκανε με τη βοήθεια διακεκριμένων οινολόγων ήταν εξαιρετικές. Τόσο εξαιρετικές που αυτό που άρχισε ως χόμπι μετατράπηκε σύντομα σε πλήρη απασχόληση. Κι έτσι, μετά από λίγα χρόνια ο Γιάννης αποφασίζει να συνεργαστεί με τον φίλο του Γιάννη Καλαϊτζίδη και μαζί πλέον επενδύουν όλη τους την ενέργεια στο Κτήμα Τέχνη Οίνου. Μια κίνηση που όπως απέδειξε ο χρόνος, αποδείχτηκε σοφή…
![Ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος Ο οινολόγος Άκης Παπαδόπουλος](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/akis_papadopoulos_mg_2940_korbee.jpg)
Σήμερα, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία το Κτήμα Τέχνη Οίνου εξακολουθεί να δημιουργεί υπέροχα κρασιά, που τα τελευταία χρόνια φέρουν την υπογραφή του οινολόγου Άκη Παπαδόπουλου. Ο Άκης, παρέλαβε τη σκυτάλη της οινοποίησης από τον πατέρα του Γιάννη το 2009, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στο Μπορντώ της Γαλλίας. Μαζί με τον γεωπόνο Ηρακλή Τοπαλίδη, που έχει αναλάβει τη φροντίδα των ιδιόκτητων αμπελώνων, παράγει σήμερα εξαιρετικά κρασιά που δίνουν έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Και η φετινή χρονιά τους δικαίωσε…
![Ο γεωπόνος Ηρακλής Τοπαλίδης Ο γεωπόνος Ηρακλής Τοπαλίδης](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/iraklis_topalidis_a35a3075_wine_art_estate.jpg)
Το 2021 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Ήταν η χρονιά που κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου Έλληνα Παραγωγού» στον διεθνή διαγωνισμό Mundus Vini, παρέλαβε το Πλατινένιο Βραβείο για το ερυθρό κρασί «Τέχνη Αλυπίας» στον διαγωνισμό Decanter με 97 βαθμούς (σ.σ. το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού απέσπασε βαθμολογία 98), ενώ στον σχετικά πρόσφατο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης το ολοκαίνουργιο Ήδυσμα Δρυός Xi από την ποικιλία ξινόμαυρο αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Οίνος» του Διαγωνισμού όπως επίσης και ως ο «Καλύτερος Ερυθρός Οίνος». Επίσης το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2019 βραβεύθηκε με Πλατινένιο Βραβείο στον διαγωνισμό TEXSOM International Wine Awards. Πρόκειται για μια διάκριση που μόλις 89 κρασιά ανάμεσα στις συνολικά 2.300 συμμετοχές κατάφεραν να αποκτήσουν!
Το οινοποιείο στο Μικροχώρι Δράμας
![_a35a3680_wine_art_estate.jpg _a35a3680_wine_art_estate.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_a35a3680_wine_art_estate.jpg)
Σχεδιασμένο από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη, το οινοποιείο είναι από εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ο κάθε λάτρης του κρασιού. Οι εγκαταστάσεις του απλώνονται στις δύο πλευρές του δρόμου και περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ενώ ενώνονται κάτω από την επιφάνεια της γης με ένα μεγάλο τούνελ. Κατά μήκος του, υπάρχουν οι κάβες, τα κελιά παλαίωσης φιαλών από προηγούμενες σοδειές, και χώροι για γευσιγνωσίες, ενώ η φιλοξενία προς τους επισκέπτες είναι ξεχωριστή. Βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς το οινοποιείο παρέμεινε μη επισκέψιμο λόγω της πανδημίας, με στόχο να προστατευτούν εργαζόμενοι και επισκέπτες, αλλά εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία.
![_a35a3547_wine_art_estate.jpg _a35a3547_wine_art_estate.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_a35a3547_wine_art_estate.jpg)
Οι ποικιλίες και οι ετικέτες
Η Δράμα έγινε αρχικά γνωστή για τα “Bordeaux” τύπου κρασιά της και μέσα από αυτά ήρθε η πρώτη αναγνώριση. Οι πρώτες ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν γαλλικές – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc–ενώ τα τελευταία χρόνια στο Κτήμα Τέχνη Οίνου δίνεται έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Λημνιώνα, Μαυροδάφνη αλλά και Ξινόμαυρο, το οποίο έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στο terroir της Δράμας. Το κτήμα έχει δύο εμβληματικές συλλογές, τη σειρά «Τέχνη Αλυπίας» που αποτελείται από λευκό, ροζέ και ερυθρό, και τη σειρά «Ήδυσμα Δρυός» που αποτελείται από μονοποικιλιακά κρασιά περασμένα από βαρέλι και συγκεκριμένα από τις ποικιλίες Chardonnay, Merlot, Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Παράλληλα κυκλοφορεί τις ιδιαίτερα premium ετικέτες Nebbio και Touriga Nacional, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα νέο ερυθρό από την ποικιλία Λημνιώνα.
![«Τέχνη Αλυπίας» «Τέχνη Αλυπίας»](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_a35a3818_wine_art_estate.jpg)
![_9736_wine_art.jpg Η σειρά «Ήδυσμα Δρυός»](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_9736_wine_art.jpg)
Κτήμα Τέχνη Οίνου
Μικροχώρι – Δράμα
Τηλ. 2521083626
www.wineartestate.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.