- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κτήμα Τέχνη Οίνου: το οινοποιείο που σαρώνει τα διεθνή βραβεία
Το οινοποιείο Κτήμα Τέχνη Οίνου στη Δράμα και η ιστορία του
Ξεκίνησε από ένα μικρό οινοποιείο και κατέληξε να κερδίζει βραβεία σε όλο τον κόσμο
Πριν από περίπου 30 χρόνια ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αν και μηχανικός στο επάγγελμα, άρχισε να ασχολείται με την καλλιέργεια ενός μικρού οικογενειακού αμπελώνα στο Μικροχώρι της Δράμας. Ήθελε απλώς να φτιάχνει το δικό του κρασί και να το απολαμβάνει μαζί με τους φίλους του. Γρήγορα, όμως, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το φανταζόταν, η σχέση του με το κρασί πήρε άλλη τροπή. Ήδη οι πρώτες οινοποιήσεις που έκανε με τη βοήθεια διακεκριμένων οινολόγων ήταν εξαιρετικές. Τόσο εξαιρετικές που αυτό που άρχισε ως χόμπι μετατράπηκε σύντομα σε πλήρη απασχόληση. Κι έτσι, μετά από λίγα χρόνια ο Γιάννης αποφασίζει να συνεργαστεί με τον φίλο του Γιάννη Καλαϊτζίδη και μαζί πλέον επενδύουν όλη τους την ενέργεια στο Κτήμα Τέχνη Οίνου. Μια κίνηση που όπως απέδειξε ο χρόνος, αποδείχτηκε σοφή…
Σήμερα, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία το Κτήμα Τέχνη Οίνου εξακολουθεί να δημιουργεί υπέροχα κρασιά, που τα τελευταία χρόνια φέρουν την υπογραφή του οινολόγου Άκη Παπαδόπουλου. Ο Άκης, παρέλαβε τη σκυτάλη της οινοποίησης από τον πατέρα του Γιάννη το 2009, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στο Μπορντώ της Γαλλίας. Μαζί με τον γεωπόνο Ηρακλή Τοπαλίδη, που έχει αναλάβει τη φροντίδα των ιδιόκτητων αμπελώνων, παράγει σήμερα εξαιρετικά κρασιά που δίνουν έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Και η φετινή χρονιά τους δικαίωσε…
Το 2021 υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά για το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Ήταν η χρονιά που κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου Έλληνα Παραγωγού» στον διεθνή διαγωνισμό Mundus Vini, παρέλαβε το Πλατινένιο Βραβείο για το ερυθρό κρασί «Τέχνη Αλυπίας» στον διαγωνισμό Decanter με 97 βαθμούς (σ.σ. το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού απέσπασε βαθμολογία 98), ενώ στον σχετικά πρόσφατο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης το ολοκαίνουργιο Ήδυσμα Δρυός Xi από την ποικιλία ξινόμαυρο αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Οίνος» του Διαγωνισμού όπως επίσης και ως ο «Καλύτερος Ερυθρός Οίνος». Επίσης το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2019 βραβεύθηκε με Πλατινένιο Βραβείο στον διαγωνισμό TEXSOM International Wine Awards. Πρόκειται για μια διάκριση που μόλις 89 κρασιά ανάμεσα στις συνολικά 2.300 συμμετοχές κατάφεραν να αποκτήσουν!
Το οινοποιείο στο Μικροχώρι Δράμας
Σχεδιασμένο από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη, το οινοποιείο είναι από εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ο κάθε λάτρης του κρασιού. Οι εγκαταστάσεις του απλώνονται στις δύο πλευρές του δρόμου και περιλαμβάνουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ενώ ενώνονται κάτω από την επιφάνεια της γης με ένα μεγάλο τούνελ. Κατά μήκος του, υπάρχουν οι κάβες, τα κελιά παλαίωσης φιαλών από προηγούμενες σοδειές, και χώροι για γευσιγνωσίες, ενώ η φιλοξενία προς τους επισκέπτες είναι ξεχωριστή. Βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς το οινοποιείο παρέμεινε μη επισκέψιμο λόγω της πανδημίας, με στόχο να προστατευτούν εργαζόμενοι και επισκέπτες, αλλά εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία.
Οι ποικιλίες και οι ετικέτες
Η Δράμα έγινε αρχικά γνωστή για τα “Bordeaux” τύπου κρασιά της και μέσα από αυτά ήρθε η πρώτη αναγνώριση. Οι πρώτες ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν γαλλικές – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc–ενώ τα τελευταία χρόνια στο Κτήμα Τέχνη Οίνου δίνεται έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Λημνιώνα, Μαυροδάφνη αλλά και Ξινόμαυρο, το οποίο έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στο terroir της Δράμας. Το κτήμα έχει δύο εμβληματικές συλλογές, τη σειρά «Τέχνη Αλυπίας» που αποτελείται από λευκό, ροζέ και ερυθρό, και τη σειρά «Ήδυσμα Δρυός» που αποτελείται από μονοποικιλιακά κρασιά περασμένα από βαρέλι και συγκεκριμένα από τις ποικιλίες Chardonnay, Merlot, Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Παράλληλα κυκλοφορεί τις ιδιαίτερα premium ετικέτες Nebbio και Touriga Nacional, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα νέο ερυθρό από την ποικιλία Λημνιώνα.
Κτήμα Τέχνη Οίνου
Μικροχώρι – Δράμα
Τηλ. 2521083626
www.wineartestate.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.