- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τσίπουρο Δωροδούλη: ένα φοβερό τσίπουρο από την Περαία
Εξαιρετική ποιότητα και υπέροχα αρώματα σ’ αυτό το τσίπουρο από τη Θεσσαλονίκη
Meet Your Makers: Το Τσίπουρο Δωροδούλη εμπνέεται από την παράδοση αλλά χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία
Το να ξεφύγεις από την καθημερινότητα είναι ένα θέμα. Και συνήθως αυτό το θέμα βρίσκει άκρη σε ένα μακρινό ή λιγότερο μακρινό ταξίδι. Έτσι το είχα στο μυαλό μου μέχρι που έκανα μια απόδραση στη Ρύσιο, για μια ξενάγηση στο αποστακτήριο της Δωροδούλη. Εκεί συνάντησα τη Μαρία Δωροδούλη, τον σύζυγό της Γιάννη και την κόρη τους Λυδία -στη χώρα μας η παραγωγή τσίπουρου ήταν από πάντα οικογενειακή υπόθεση. Όλοι τους ήταν εξαιρετικά ευγενικοί με ξεχωριστό και έντονο χαρακτήρα. Η Μαρία, με τον πολύ γρήγορο και ωραίο λόγο της, έχει το κομμάτι των ξεναγήσεων σε έναν πραγματικά μαγικό χώρο. Δέος από την είσοδο κιόλας. Τεράστιος, αστραφτερός χώρος με εξαιρετικό design στην κάθε του γωνιά. Κι έτσι όπως έχουμε όλοι στο μυαλό μας το παραδοσιακό αποστακτήριο, με συγκεκριμένες γραμμές και χρώμα, αυτό της Δωροδούλη κάνει την έκπληξη.
«Πρέπει το παραδοσιακό να είναι η βάση για κάτι καινούριο και φρέσκο», ήταν το σχόλιο της Μαρίας. Παραδοσιακή αύρα με μίνιμαλ προσέγγιση. Στο σημείο πώλησης, ανάμεσα στα πολλά μπουκάλια που ήταν στημένα στον μακρύ πάγκο, το βλέμμα μου έπεσε σε ένα τετράγωνο γυάλινο μπουκάλι. Κάτι από Mad Max μου έβγαλε. Αν το έβλεπα αλλού φυσικά θα ορκιζόμουν ότι είναι ουίσκι. Απόσταγμα οίνου 36 μηνών παλαίωσης, με μπρονζέ χρώμα. «Μπορώ να δοκιμάσω;». Η Μαρία μου έδειξε τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια: «Ας καθίσουμε, να δοκιμάσεις και να κάνουμε τώρα και τη γευσιγνωσία». Ιδιαίτερο ποτό με ιδιαίτερο σερβίρισμα σε ποτήρι του μπράντι. Ένας πάγος, μια φέτα πορτοκάλι στο ποτήρι και ξύσμα κανέλας. Το μύρισα πρώτα. Άρωμα ξύλου ίσως και μήλου, σίγουρα κανέλας και μια ιδέα από μέλι. Πολύπλοκη γεύση, σε συνδυασμό με την όψη του. Αρώματα ιδανικά και μια απίθανη εμπειρία αισθήσεων. Δεν έλειψαν τα μικρά γεύματα για το pairing experience.
Κάθε επισκέπτης κλείνει τη θέση του online και επιλέγει όποιο tour θέλει και αναλόγως την ξενάγηση τον περιμένει ένα διαφορετικό σουπλά για pairing. Δοκίμασα πολλά και όλα με μικρή ποσότητα αλκοόλ, διότι η οικογένεια Δωροδούλη σκέφτηκε κάτι πολύ δημιουργικό και έξυπνο ώστε να δοκιμάζεις πολύ αλλά να πίνεις λίγο. Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο μπορείς να μυρίσεις σαν σε αρωματοποιείο όλα τα ποτά για να επιλέξεις αυτό που θέλεις να γευτείς. Και ωραίο σαν διαδικασία και μπορείς να φύγεις με το αμάξι σου μετά!
Do you really know Tsipouro?
Είδα και τον χώρο των αλχημιστών που χρησιμοποιείται από πιο «διαβασμένους» επισκέπτες. Εκεί γίνονται μελέτες και σεμινάρια με θέμα την υψηλή γαστρονομία. Είχε έρθει η ώρα να μάθω κι εγώ περί τσίπουρου. Πήγαμε στον χώρο παραγωγής όπου η Μαρία μου εξήγησε λεπτομερώς τη διαδικασία που περνάει το τσίπουρο πριν μπει στο ποτήρι μας. Μιλούσε με πολύ ενθουσιασμό και για το πιο απλό.
«Η στήλη επανακαθαρισμού για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ουσιαστικά το μέρος στο οποίο περνάνε τα στέμφυλα όταν είναι σε μορφή ατμού για να διώξουν όλα τα βαρέα και ανθυγιεινά. Στο μηχάνημα αυτό αλλάζουν οι ρυθμίσεις ανάλογα με την εκάστοτε ρύπανση που επικρατεί στον πλανήτη. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται έρευνα των ρύπων της περιοχής και αναλόγως τροποποιείται». Δεν δέχεται το προϊόν της να είναι κάτι λιγότερο από πεντακάθαρο, οπότε σχεδίασε η ίδια σαν αρχιτέκτονας, αυτό το μηχάνημα, ώστε να μπορεί να είναι και νόμιμη αλλά και ικανοποιημένη η οικογένεια από το αποτέλεσμα. Κόπος, χρήμα και πολλή μελέτη για κάτι που λίγοι ενδιαφέρονταν. Η Μαρία ως λάτρης του κρασιού και του αλκοόλ γενικότερα, δηλώνει ότι πάνω από όλα είναι ο καταναλωτής και αποζητά από τα προϊόντα της το καλύτερο δυνατό ποιοτικά.
Στον χώρο που διατηρούνται τα βαρέλια με τα παλαιωμένα τσίπουρα, υπάρχει ένα τραπέζι που σερβίρουν σε τρίλιτρο τις παρέες για να δοκιμάσουν. Λίγο πιο κάτω στα infographics, παρατήρησα μια πινακίδα που έλεγε “Do you really know Tsipouro?” Για να δούμε, ξέρω;
Ο χώρος ήταν γεμάτος από σχέδια με μικρές περιγραφές για την απόλυτη κατανόηση της διαδικασίας της παραγωγής και των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για το κάθε ποτό. Μάλλον δεν ήξερα στα αλήθεια τι σημαίνει...
Κοκτέιλ με τσίπουρο Θεσσαλονίκης
Η εταιρεία “Dorodouli Tsipouro and Spirits”, προέκυψε το 2009 μέσα από μια άλλη επιχείρηση που ανήκει στην οικογένεια με είδη υγιεινής, την “Credor”. Οι γονείς του Γιάννη έφτιαχναν παραδοσιακά το δικό τους τσίπουρο αλλά μαζί με τη σύζυγο, ήθελαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό. Αξιοποίησαν ένα μεγάλο κομμάτι από τον παλαιό χώρο της εταιρείας -η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα- και ξεκίνησαν τα πειράματα. Μέχρι το 2013 οι δυο τους ταξίδεψαν σε όλα τα αποστακτήρια της Σκωτίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έκαναν έρευνες και έκατσαν ξανά πίσω από τα θρανία για να μπορέσουν να βγάλουν εκατόν πενήντα διαφορετικές γεύσεις πριν αποστάξουν. Κατέληξαν σε πενήντα τέσσερις και έπειτα στις δεκατέσσερις καλύτερες οι οποίες γίνονται από εκλεκτές ποικιλίες αναμεμιγμένες σαν να είναι κρασί. Στα πλάνα τους, εκτός του τσίπουρου και του brandy είναι το τζιν και διάφορα άλλα αλκοολούχα, μια και τα προϊόντα τους έχουν αγαπηθεί στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Κλείνοντας η Λυδία μου έφτιαξε κοκτέιλ με τσίπουρο Θεσσαλονίκης. Ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι, ως πόλη θεωρείται γαστρονομικό σταυροδρόμι, αφού έχει γεύσεις της Δύσης με αρώματα της Ανατολής. Έγιναν πολλά πειράματα και όλα αυτά μεταφράστηκαν σε αυτό το τσίπουρο που τις συνδυάζει όλες. Φανταστική πρόταση που θα προσπαθήσω να επιχειρήσω και μόνη μου φτιάχνοντας το κοκτέιλ! Υπέροχη μέρα, με ποτό, φαγητό, καινούριες γνώσεις και γεύσεις.
Dorodouli distillery
e-mail: contact@dorodouli.com
Τηλέφωνο: 2392035953
Instagram: @Dorodouli_Distillery
Website: dorodouli.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.