- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οινοφιλία: Ένα κελάρι με κρασί σε ασκούς και αντι-σνομπ διάθεση
Σε ένα παραδοσιακό οινοπωλείο στου Ζωγράφου η Ελένη και η Χριστίνα Λέτσιου προσφέρουν ασκούς με 30 ποικιλίες μικρών παραγωγών
Οινοφιλία λέγεται το κελάρι της Ελένης και της Χριστίνας Λέτσιου στου Ζωγράφου με κρασιά σε ασκούς
H Ελένη και Χριστίνα Λέτσιου ονειρεύονταν οι ημέρες τους να μοιάζουν περισσότερο με μάζωξη φίλων γύρω από ένα τραπέζι με το κρασί να ρέει και τις καρδιές να ευφραίνονται. Aποφάσισαν, λοιπόν, σε ένα πρώην παραδοσιακό οινοπωλείο, αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς γειτονιάς του Ζωγράφου, να δημιουργήσουν το δικό τους κελάρι. Η μία με σπουδές στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος και η άλλη Οινολόγος, σκέφτονταν σχετικούς τρόπους που θα συνδύαζαν την οινική παράδοση της Ελλάδας με τις σύγχρονες eco friendly πρακτικές. Έτσι, προέκυψε η ιδέα μιας κάβας με κρασί σε ασκούς.
«Προσεγγίζουμε το κρασί με διάθεση ολότελα αντί-snob και επιδιώκουμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας τραπέζι, με απλότητα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της γαστρονομικής μας κουλτούρας. Η ποιότητα των κρασιών σε ασκό έχει βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και ο στόχος μας είναι το κρασί σε ασκό να μπορέσει να κατακτήσει την θέση που του αναλογεί στην ελληνική αγορά, όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Με μεράκι, πολλή δουλειά και αφοσίωση δημιουργήσαμε ένα φιλόξενο και εξωστρεφές κελάρι, που ποτίζει την τρελή καθημερινότητα μας», θα μας πουν οι δύο αδερφές.
Έχοντας στο μυαλό τους ότι ένα καλό κρασί δεν χρειάζεται να είναι και ακριβό, όπως μας εξηγούν, δοκίμασαν πολλά κρασιά ανά την Ελλάδα και επέλεξαν εκείνα που ανταποκρίνονταν στα υψηλά standard ποιότητας που είχαν θέσει. Έτσι, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από τριάντα γηγενείς ποικιλίες, γνωστές αλλά και ψαγμένες, επώνυμων μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών απο όλη την Ελλάδα. Η zero waste φιλοσοφία τους, πέρα από την πλήρως ανακυκλούμενη συσκευασία του ασκού-bag in box, προτείνει και άλλες βιώσιμες και λιγότερο κοστοβόρες πρακτικές. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να φέρει τη δική του γυάλινη φιάλη για να προμηθευτεί το αγαπημένο του κρασί οπότε έτσι μειώνει τα απορίμματά του στο 100%.
Μεσενικόλα Καρδίτσας, Φωκιανό-Κούντουρο Ικαρίας, Κοτσιφάλι-Syrah Σητείας, Καλαμπάκι Λήμνου και Chardonnay Τυρνάβου είναι κάποια από τα κρασιά που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος επι τόπου στην Οινοφιλία ώστε να καταλήξει σε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα του. Για την Ελένη και την Χριστίνα όπως και για πολλούς οινόφιλους και ειδικούς, οι μικρές ποικιλίες και τα φυσικά κρασιά διανύουν την «χρυσή εποχή» τους. Μέσα στον Νοέμβριο ανοίγει στην πλατεία Βαρνάβα τις πόρτες του και το αδερφάκι της Οινοφιλίας, μια σύγχρονη εκδοχή του συνοικειακού κρασοπουλειού, που παραπέμπει σε ένα refill station, όπου μπορείς να γεμίσεις το μπουκάλι με το κρασί της επιλογής σου ξανά και ξανά, μειώνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τα περιττά απορρίμματα συσκευασίας.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο τα οινοποιεία έχουν επενδύσει σε νέες μορφές συσκευασίας πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει ήδη ακολουθήσει. Τα μικρά οινοποιεία αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και να κερδίζουν όλο και περισσότερο το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Σίγουρα έχει σταθεροποιηθεί η αγορά στα φυσικά κρασιά και έπεται συνέχεια. Και από τη στιγμή που ξεχασμένες ποικιλίες σαν τη Κυδωνίτσα και το Πρεκνάδι κέρδισαν τις εντυπώσεις είναι σίγουρο ότι θα αναδειχτούν πολύ περισσότερες μέσα στα επόμενα χρόνια. Π.χ. είμαστε σίγουρες πως και από το Λιάτικο θα δούμε πολύ ωραία κρασιά.»
Πριν περάσει στα χέρια των κοριτσιών η Οινοφιλία, όπως θα μας πουν, λειτουργούσε για πενήντα χρόνια ως παραδοσιακό οινοπωλείο, ήταν μάλιστα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παλιών κατοίκων του Ζωγράφου. Αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έπαιξε ρόλο στην επιλογή του, ενώ με τη βοήθεια του People's Trust που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η eco-friendly αυτή κάβα έλαβε σάρκα και οστά. «Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Αλούπη, διατηρούσαν το αμπέλι τους και παρήγαγαν το δικό τους κρασί. Το συντηρούσαν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια και τροφοδοτούσαν για πολλά χρόνια την γειτονιά του Ζωγράφου από το κελάρι τους. Περνώντας το κατώφλι του, μας ξύπνησαν μνήμες από το παντοπωλείο των παππούδων μας σε ένα μικρό χωριό των Ιωαννίνων οπότε για εμάς, η Οινοφιλία είναι η μνήμη μας, οι ρίζες μας.»
Στην Οινοφιλία εκτός από κρασί μπορείς να επιλέξεις και ανάμεσα σε πέντε καλάθια που περιλαμβάνουν όλα τα υλικά ώστε να συνθέσει κάποιος το φαγητό με το οποίο θα συνοδεύσει το κρασί του. Για παράδειγμα το καλάθι του «Μακαρονά» περιέχει το κρασί επιλογής, ζυμαρικά μικρού παραγωγού από τα Γιαννιτσά, χωριάτικη σπιτική σάλτσα της παραδοσιακής οικοτεχνίας τροφίμων της Πέλλας, ωριμασμένη γραβιέρα με θυμάρι από την Κρήτη και μια ξύλινη κουτάλα.
Την ποικιλία ασκών της Οινοφιλίας μπορείς να δεις εδώ www.oinofilia.gr
Ευρυνόμης 34, Ζωγράφου, 21 0748 7058
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.