5 Κορυφαία Ασύρτικα Σαντορίνης που πρέπει να δοκιμάσεις
Νησιώτικη καταγωγή, μεγάλη φήμη, καλοκαιρινή διάθεση
5 ετικέτες για να γνωρίσεις το Ασύρτικο, τη φημισμένη ποικιλία της Σαντορίνης
Το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού είναι εκείνο που γεννά σε κάθε φιάλη «Σαντορίνη» μικρές χαρακτηριστικές εκρήξεις γεύσης και ορυκτότητας. Οι «Σαντορίνες», κρασιά δροσερά, με σώμα 100% από Ασύρτικο, διακριτικά ορυκτά στοιχεία και μια φινετσάτη αρμύρα έχουν φανατικό κοινό, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, κατακτώντας μάλιστα συνεχώς φήμη, διακρίσεις και βραβεία. Το νησιώτικο Ασύρτικο αγαπά τα κύματα, τα καλοκαίρια, τα ψητά ψάρια, τα θαλασσινά και την όμορφη παρέα. Προτείνω 5 Σαντορίνες που απευθύνονται σε όσους λατρεύουν τα γευστικά ταξίδια, και τα πρωτοποριακά λευκά κρασιά.
Είναι το κρασί που… «καβαλάει όλα τα άλλα» κατά τα λεγόμενα του Κυρ-Γιώργη, εδώ και χρόνια αμπελουργός του ομώνυμου αμπελοτοπιού. Άνθη εσπεριδοειδών, ώριμο λεμόνι, και βοτανικές νύξεις που παραπέμπουν σε δενδρολίβανο, αναδύονται με το που θα κουνήσεις απαλά το ποτήρι. Ντελικάτες νότες ορυκτότητας και αλμύρας ακολουθούν. Το ξηρό του στόμα, η λεπιδωτή οξύτητα και μια αίσθηση λιπαρότητας, κάνει αυτό το Ασύρτικο να γίνεται ο «Καβαλιέρος» του τραπεζιού, χαρίζοντας μεγάλη απόλαυση. Θα τον βρεις κυρίως δίπλα σε πιάτα θαλασσινών και οστρακοειδών.
Ενδεικτική τιμή: 40,00 €
Όλο το κοσμοπολίτικο terroir του νησιού σε ένα ποτήρι Ασύρτικο από τα παλαιά κλήματα του Κτήματος Αργυρού. Τυπικά αρώματα εσπεριδοειδών που θυμίζουν λεμόνι και μια εμφανής ορυκτότητα που καθηλώνει, ακολουθεί μια αίσθηση αρμύρας. Στόμα ξηρό με οξύτητα, νεύρο και μεταλλικότητα από το ηφαιστειογενές έδαφος. Θα το χαρείς παρέα με αλμυρές καλοκαιρινές γεύσεις όπως θαλασσινά, ψαρικά και sushi.
Ενδεικτική τιμή: 21,50 €
Φινετσάτη και ώριμη, με εκθαμβωτικό σώμα, στοιχεία που θυμίζουν ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού αλλά και νότες ορυκτότητας με αλμυρές νησιώτικες πινελιές. Η πολυπλοκότητα αυτού του υπέροχου κρασιού κορυφώνεται με αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, μαύρου πιπεριού αλλά και βουτύρου. Βοτανικές νύξεις τσαγιού και δενδρολίβανου, αρώματα μπαχαρικών, αποτυπώνονται κι αυτά στο κρασί λόγω της παραμονής του σε βαρέλια από Vinsanto. Συνοδεύει υπέροχα πλούσιες σαλάτες, κίτρινα τυριά, ψάρια στη σχάρα και λευκά κρεατικά.
Ενδεικτική τιμή: 35,00 €
Το μεγαλείο της «Σαντορίνης» που αγάπησε ο Χαρίδημος Χατζηδάκης. Η συγκεκριμένη φιάλη, είναι στ’ αλήθεια η σκυτάλη που σηματοδότησε το πέρασμα του οινοποιείου στα παιδιά της οικογενείας. Λεμόνι, ροδάκινο και γκρέιπφρουτ, είναι τα «πρώτα βιολιά» της αρωματικής αυτής μελωδίας. Λίγο πίσω ακολουθούν νότες ορυκτότητας, αμυγδάλου και μελιού. To στόμα πλούσιο και δαιδαλώδες, λόγω της 12μηνης παραμονής του Ασύρτικου με τις οινολάσπες του, η οξύτητα τραγανή κι από κοντά η αίσθηση αρμύρας να στέλνει κύματα φρεσκάδας! Μια καθαρόαιμη Σαντορίνη που θα ταιριάξει ιδανικά με ψαρικά, οστρακοειδή, μακαρονάδες και ριζότα με θαλασσινά ή λευκά γευστικά τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 36,00 €
Αρώματα εσπεριδοειδών ξεχωρίζουν από την αρχή στη μύτη. Νότες αχλαδιού, λευκά άνθη, πράσινο νεράντζι και πορτοκάλι καθώς επίσης ίχνη μαστίχας και μαραθόριζας ξεδιπλώνονται λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της φιάλης. Στόμα χορταστικό, με κοφτερή οξύτητα, και αυτή τη φινετσάτη ορυκτή χροιά, γέννημα θρέμμα της ηφαιστειογενούς «φλέβας» του νησιού. Η μεσογειακή αλμύρα αποτυπώνεται στη γεύση και σχεδόν σε «σπρώχνει» να το ταιριάξεις με θαλασσινά, ψητά λαχανικά ή αλμυρά τυριά.
Ενδεικτική τιμή: 27,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.