- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
5 κρασιά που ταιριάζουν υπέροχα με ωμά ψαρικά και όστρακα
Καλοκαίρι και τα πιάτα μυρίζουν θάλασσα
![alexandra-mpaspanelou.jpg alexandra-mpaspanelou.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/alexandra-mpaspanelou.jpg)
![pexels-anastasia-shuraeva-4213483.jpg pexels-anastasia-shuraeva-4213483.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/06/13/pexels-anastasia-shuraeva-4213483.jpg)
5 κρασιά που ταιριάζουν με θαλασσινά πιάτα
Στα μαριναρισμένα ωμά ψάρια ανήκουν το καρπάτσιο, τo ταρτάρ και το περουβιανό σεβίτσε, όλα τους ζουν μεγάλες δόξες στα μοδάτα εστιατόρια, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Κοινός παρονομαστής σε αυτά τα λεπτεπίλεπτα και τόσο γευστικά πιάτα είναι το «ψήσιμο-μαρινάρισμα» των ψαριών στους όξινους χυμούς εσπεριδοειδών ή άλλων όξινων συστατικών. Η συνάντηση αυτών των γεύσεων με ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, μ’ ένα τυπικό Chardonnay, ή εναλλακτικά μ’ ένα φινετσάτο ροζέ γαλλικών προδιαγραφών κρίνεται καρμική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα! Από την άλλη, στην κατηγορία των «ωμών» ζουν και βασιλεύουν τα οστρακοειδή, τα στρείδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές, που μπορούν να σου μείνουν αξέχαστα αν τα συνδυάσεις με τον κατάλληλο οινικό παρτενέρ. Λόγω έντονης θαλασσινής αλμύρας θα έλεγε κανείς πως το alter ego τους είναι ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Όμως για να αλλάξουμε λιγάκι τον αέρα μας, θα μπορούσαμε να τα απολαύσουμε δίπλα σε μια mineral Ρομπόλα Κεφαλληνίας, ή διαφορετικά πλάι στον αφρό των φυσαλίδων ενός κομψού «σαμπανιζέ».
Το Ασύρτικο με τ’ όνομα! Κοφτερή οξύτητα, ταμπεραμέντο και όλο το θαυμαστό terroir της Σαντορίνης να το πιεις στο ποτήρι. Αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, πορτοκάλι και κίτρινα φρούτα, καθώς και μια σύνθεση από νότες ορυκτότητας και βοτανικότητας κατακλύζουν την μύτη. Στο στόμα οι γεύσεις είναι λεπτές, εναρμονισμένες με την ένταση της σαντορινιάς οξύτητας. Εσπεριδοειδή, όμορφα ενσωματωμένα ορυκτά στοιχεία από το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης και μια αύρα θαλασσινής αλμύρας, εκφράζουν στο στόμα την νησιώτικη ψυχή του Ασύρτικου!
Ενδεικτική τιμή: 21,00 €
Ένα λαμπερό λευκοκίτρινο Chardonnay από την Θράκη, με διακριτική εμπειρία βαρελιού. Χρυσαφένιες ανταύγειες στο ποτήρι, αρώματα εσπεριδοειδών που θυμίζουν κυρίως λεμόνι, νότες λευκόσαρκου ροδάκινου και ανανά αλλά και στοιχεία βανίλιας, φρυγανισμένου ψωμιού και άχυρου. Στο στόμα φρέσκο, ελαφρώς λιπαρό με ισορροπημένη ζωντανή οξύτητα. Ο γευστικός ορίζοντας διακρίνεται «λεμονάτος» και φρουτώδης με εναρμονισμένες νότες βανίλιας και δρυ, όλα τους στοιχεία που συνοδεύουν υπέροχα τα ωμά ψαρικά.
Ενδεικτική τιμή: 16,00€
Ένα ελληνικό ροζέ με καρδιά Προβηγκίας. Το φινετσάτο Merlot από το κτήμα Costa Lazaridi στην Δράμα, είναι κι αυτό τέλειος συνοδός μαριναρισμένων ωμών ψαρικών και θαλασσινών. Στην μύτη κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και κεράσι καθώς και αρώματα λεμονιού, ανθέων και μπαχαρικών. Στην γεύση λαμπερή οξύτητα που χαρίζει έντονη φρεσκάδα και ταιριάζει ιδανικά με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά. Ένα καρπάτσιο τόνου στέκεται υπέροχα πλάι στον φίνο ουρανίσκο του Merlot Ροζέ!
Ενδεικτική τιμή : 12,50 €
Μην απορήσετε αν σας σερβίρουν μια Ρομπόλα Κεφαλληνίας πλάι στα αγαπημένα σας οστρακοειδή! Η «νύμφη» της Κεφαλονιάς εκφράζεται ιδανικά από το οινοποιείο Gentilini. Φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, λευκόσαρκου ροδάκινου, και γκρέιπφρουτ, χαρακτηρίζουν την φρουτώδη παλέτα της μύτης. Η αρωματική πολυπλοκότητα ολοκληρώνεται με κάποιες νότες ορυκτότητας και αλμύρας που ταιριάζουν γάντι με την «θαλασσινή» κουλτούρα της ποικιλίας. Το στόμα ξηρό, με τραγανή οξύτητα και μια όμορφα ενσωματωμένη λεμονάτη χροιά. Η ευαίσθητη αλμύρα σε συνδυασμό με την mineral αύρα της ποικιλίας, κλείνουν το μάτι στα θαλασσινά πιάτα και όστρακα που στολίζουν το καλοκαιρινό τραπέζι.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Ένας έρωτας γεννιέται κάθε φορά που ένας αφρώδης οίνος είναι παρών σ’ ένα τραπέζι με θαλασσινά όστρακα. Μάλιστα ο χορός των φυσαλίδων μοιάζει ακόμη πιο συναρπαστικός όταν μιλάμε για ένα αφρώδες φτιαγμένο από Ασύρτικο. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines, δημιούργησε ένα αφρώδες φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας (méthode traditionnelle), ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της πολυδυναμικής ποικιλίας. Διακρίνονται αρώματα μπισκότου (λόγω της παραμονής του κρασιού μαζί με τις οινολάσπες), καθώς και φινετσάτα στοιχεία βανίλιας και βοτανικότητας που συμπληρώουν το ντελικάτο στιλ αυτού του συναρπαστικού αφρώδους.
Ενδεικτική τιμή: 26,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.