Veroni: το νέο βερμούτ που κρύβει μια παλιά ιστορία αγάπης
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα υπέροχο, premium βερμούτ
Veroni: το νέο, premium βερμούτ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι εμπνευσμένο από μια παλιά ιστορία αγάπης
«Η θεία Βερώνη! Με το φουστάνι της, τα τακουνάκια της, ήταν πάντοτε κοκέτα». Η φωνή του Στέλλιου Μπουτάρη είναι ζεστή, φιλική όπως συνήθως, ακόμα κι όταν βγαίνει από τα έγκατα του laptop. Ίσως φταίει το φόντο από πίσω του που με κάνει να κοιτάω με ζήλια την οθόνη: στρέμματα και στρέμματα αμπέλια, εκεί ψηλά στη Νάουσα… Εδώ, ακριβώς, που πολλά χρόνια πριν έζησε μια ιστορία αγάπης απλή, καθημερινή και για αυτό αληθινή.
Ο Κώστας Νιτσιώτας (επονομαζόμενος και «Κωστάκης») γεννήθηκε και σπούδασε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά με μεγάλη αγάπη στο κρασί, ήταν εκείνος που ανέλαβε την οινοποιία τη δεκαετία του ’20 μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς του Στέλλιου Μπουτάρη, σημερινού ιδιοκτήτη του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Χάρη στον «Κωστάκη» η οινοποιία καταφέρνει να μείνει ζωντανή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, αλλά και να εδραιώσει μία σχέση πολύτιμη με οχτακόσιους και πλέον αμπελουργούς της Νάουσας, σχέση που η οινοποιία Κυρ-Γιάννη διατηρεί δυνατή μέχρι σήμερα.
Το 1925 ο Κωστάκης παντρεύεται την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα της εποχής… Στη Βερώνη αρέσει να ανηφορίζει τις πλαγιές του Βερμίου και να μαζεύει βότανα. Της αρέσει όμως και να πίνει ένα ποτηράκι βερμούτ πού και πού. Παρακαλάει, λοιπόν, τον άντρα της να της φτιάξει ένα βερμούτ, καθώς όπως λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης «...δεν μπορούσε να πιει το Ξινόμαυρο που έφτιαχνε η οινοποιία. Τα κρασιά εκείνης της εποχής ήταν πολύ βαριά». Ο Κωστάκης φυσικά και της κάνει το χατίρι. Εμπλουτίζει μάλιστα το βερμούτ με βότανα που μάζευε η ίδια η γυναίκα του από το Βέρμιο.
Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και ήρθε ο καιρός η τρυφερή αυτή κίνηση του Κωστάκη προς την αγαπημένη του να ξαναζωντανέψει. Έτσι, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη παρουσιάζει το premium βερμούτ Veroni, αφιερωμένο στην αγάπη που η Βερώνη έζησε μέχρι να πεθάνει. Όπως τότε έτσι και τώρα τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου. Αξίζει να πούμε ότι τα βότανα συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.
Και τα δύο βερμούτ πίνονται το ίδιο ευχάριστα είτε σκέτα με λίγο πάγο, είτε μέσα σε cocktail. Εγώ προτείνω να τα πιείτε σκέτα, να γευτείτε απερίσπαστοι την πλούσια γεύση τους και τα ξέγνοιαστα αρώματά τους, να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε για μια στιγμή όλες εκείνες τις ιστορίες που επιβιώνουν στους αιώνες… Είναι οι μόνες που αξίζει να μας απασχολούν.
www.kiryianni.gr, Instagram: veronivermouth
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.