Veroni: το νέο βερμούτ που κρύβει μια παλιά ιστορία αγάπης
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα υπέροχο, premium βερμούτ
![Veroni: το νέο, premium βερμούτ του Κυρ-Γιάννη Veroni: το νέο, premium βερμούτ του Κυρ-Γιάννη](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/06/01/thumbnail_gio_8945.jpg)
Veroni: το νέο, premium βερμούτ από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι εμπνευσμένο από μια παλιά ιστορία αγάπης
«Η θεία Βερώνη! Με το φουστάνι της, τα τακουνάκια της, ήταν πάντοτε κοκέτα». Η φωνή του Στέλλιου Μπουτάρη είναι ζεστή, φιλική όπως συνήθως, ακόμα κι όταν βγαίνει από τα έγκατα του laptop. Ίσως φταίει το φόντο από πίσω του που με κάνει να κοιτάω με ζήλια την οθόνη: στρέμματα και στρέμματα αμπέλια, εκεί ψηλά στη Νάουσα… Εδώ, ακριβώς, που πολλά χρόνια πριν έζησε μια ιστορία αγάπης απλή, καθημερινή και για αυτό αληθινή.
![Veroni: το νέο, premium βερμούτ του Κυρ-Γιάννη Veroni: το νέο, premium βερμούτ του Κυρ-Γιάννη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/veroni_2.jpg)
Ο Κώστας Νιτσιώτας (επονομαζόμενος και «Κωστάκης») γεννήθηκε και σπούδασε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά με μεγάλη αγάπη στο κρασί, ήταν εκείνος που ανέλαβε την οινοποιία τη δεκαετία του ’20 μέχρι να ενηλικιωθεί ο παππούς του Στέλλιου Μπουτάρη, σημερινού ιδιοκτήτη του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Χάρη στον «Κωστάκη» η οινοποιία καταφέρνει να μείνει ζωντανή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, αλλά και να εδραιώσει μία σχέση πολύτιμη με οχτακόσιους και πλέον αμπελουργούς της Νάουσας, σχέση που η οινοποιία Κυρ-Γιάννη διατηρεί δυνατή μέχρι σήμερα.
![Veroni: το νέο, premium βερμούτ του Κυρ-Γιάννη Veroni: το νέο, premium βερμούτ του Κυρ-Γιάννη](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/thumbnail_gio_8691.jpg)
Το 1925 ο Κωστάκης παντρεύεται την αγαπημένη του Βερώνη, μια τυπική γυναίκα της εποχής… Στη Βερώνη αρέσει να ανηφορίζει τις πλαγιές του Βερμίου και να μαζεύει βότανα. Της αρέσει όμως και να πίνει ένα ποτηράκι βερμούτ πού και πού. Παρακαλάει, λοιπόν, τον άντρα της να της φτιάξει ένα βερμούτ, καθώς όπως λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης «...δεν μπορούσε να πιει το Ξινόμαυρο που έφτιαχνε η οινοποιία. Τα κρασιά εκείνης της εποχής ήταν πολύ βαριά». Ο Κωστάκης φυσικά και της κάνει το χατίρι. Εμπλουτίζει μάλιστα το βερμούτ με βότανα που μάζευε η ίδια η γυναίκα του από το Βέρμιο.
![rob_roy_cocktail.jpg rob_roy_cocktail.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/rob_roy_cocktail.jpg)
Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια και ήρθε ο καιρός η τρυφερή αυτή κίνηση του Κωστάκη προς την αγαπημένη του να ξαναζωντανέψει. Έτσι, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη σε συνεργασία με τον έμπειρο αποσταγματοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη παρουσιάζει το premium βερμούτ Veroni, αφιερωμένο στην αγάπη που η Βερώνη έζησε μέχρι να πεθάνει. Όπως τότε έτσι και τώρα τα περισσότερα βοτανικά συστατικά προέρχονται από ενδημικά φυτά του όρους Βερμίου. Αξίζει να πούμε ότι τα βότανα συλλέγονται, καθαρίζονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται με φυσικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης.
![veroni_vermouth_rosso.jpg veroni_vermouth_rosso.jpg](/images/w250/3/jpg/sites/default/files/veroni_vermouth_rosso.jpg)
![veroni_vermouth_dry.jpg veroni_vermouth_dry.jpg](/images/w250/3/jpg/sites/default/files/veroni_vermouth_dry.jpg)
Και τα δύο βερμούτ πίνονται το ίδιο ευχάριστα είτε σκέτα με λίγο πάγο, είτε μέσα σε cocktail. Εγώ προτείνω να τα πιείτε σκέτα, να γευτείτε απερίσπαστοι την πλούσια γεύση τους και τα ξέγνοιαστα αρώματά τους, να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε για μια στιγμή όλες εκείνες τις ιστορίες που επιβιώνουν στους αιώνες… Είναι οι μόνες που αξίζει να μας απασχολούν.
www.kiryianni.gr, Instagram: veronivermouth
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.