Ο wine expert Δημήτρης Σπυριδάκος μας προτείνει τέσσερα σπάνια ελληνικά κρασιά για τις μέρες του Πάσχα
Το Πάσχα είναι η γιορτή που το τραπέζι είναι γεμάτο με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, με τη σούβλα και το αρνάκι να έχουν την τιμητική τους. Το κρασί ας είναι κι αυτό ελληνικό καθώς η Ελλάδα έχει χιλιάδες χρόνια οινικής ιστορίας, στα χώματά της φυτρώνουν περισσότερες από 300 αυτόχθονες ποικιλίες και στις μέρες μας παράγονται εξαιρετικά ελληνικά κρασιά. O wine expert Δημήτρης Σπυριδάκος μας προτείνει τέσσερις σπάνιες ποικιλίες-διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα για τις ημέρες του Πάσχα.
Από τους καταπράσινους αμπελώνες του Βελβεντού Κοζάνης , ο Τσαπουρνάκος, αναδείχθηκε από τον πολύπειρο οινολόγο Γιάννη Βογιατζή. Η ιστορία και η επιστήμη μας αποκαλύπτουν πως ο “ταπεινός” Τσαμπουρνάκος είναι κλώνος της γαλλικής μπορντολέζικης ποικιλίας Cabernet Franc (ίσως και το όνομά του να είναι μια παραφθορά της λέξης cabernet), που έφτασε στην περιοχή πιθανότατα μέσω Γάλλων στρατιωτών που πέρασαν περί τον 18ο και 19ο αιώνα. Ο Τσαπουρνάκος έχει εγκλιματιστεί εξαιρετικά στην περιοχή του Βελβεντού, είναι φινετσάτος και βελούδινος και έχει υπέροχα αρώματα κερασιού, βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, ευκάλυπτου και λεβάντας.Τις ημέρες του Πάσχα φέρτε τον αντιμέτωπο με κρέατα της σούβλας και του φούρνου και θα σας εντυπωσιάσει με την κομψότητα και τη φινέτσα του.
Τσαπουρνάκος 2016 - 20€ / Κτήμα Βογιατζή
Ανηφορίζοντας από την Καρδίτσα προς τη Λίμνη Πλαστήρα, στις καταπράσινες πλαγιές των Αγράφων, το χωριό Μεσενικόλας, έχει το προνόμιο της αποκλειστικής καλλιέργειας της σπάνιας ερυθρής ποικιλίας Μαύρο Μεσενικόλα.Ταυτόχρονα αποτελεί και τη μικρότερη ζώνη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της χώρας με μόλις 930 στρέμματα αμπελιών. Το όνομα τόσο του χωριού όσο και της ποικιλίας προέρχεται από τον Monsieur Nicolas (Μεσιέ Νικολά), ενός Φράγκου ευγενικής καταγωγής που βρέθηκε στην περιοχή το 1455, μετά τη διάλυση του Τάγματός του. Μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου, έστησε εκεί τη νέα του ζωή φέρνοντας μαζί του τη γαλλική οινική κουλτούρα και την αγάπη του για την αμπελοκαλλιέργεια, αναδεικνύοντας έτσι την ποικιλία “Μαύρο Μεσενικόλα” που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα. Το Μαύρο Μεσενικόλα οινοποιείται συνήθως μαζί με τις γαλλικές ποικιλίες Syrah και Carignan και μας χαρίζει κόκκινα κρασιά με έντονα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, πληθωρικό σώμα, μαλακές τανίνες και πλούσια ντελικάτη επίγευση. Τις ημέρες του Πάσχα συνδυάζεται ωραία με γαρδουμπάκια στη λαδόκολλα όπως και με κοκκινιστά πιάτα και μακαρονάδες.
Μαύρο Μεσενικόλα 2016 - 18€ / Monsieur Nicolas Winery
Στην περιοχή της Αριδαίας, πολύ κοντά στις ιαματικές πηγές Πόζαρ θα συναντήσουμε τη λευκή ποικιλία Αμάσσι. Η ποικιλία, σύμφωνα με την παράδοση, παίρνει το όνομά της από την πόλη Αμάσεια του Πόντου, απ’ όπου και την έφεραν μαζί τους οι Έλληνες Πόντιοι πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα, η οικογένεια Θωμαϊδη και το οινοποιείο 3 Γενιές εργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη της πολύ σπάνιας αυτής λευκής ποικιλίας. Στη μύτη το Αμάσσι προσφέρει αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι, φλούδα κυδωνιού, καθώς και νότες από αιθέρια έλαια πεύκου. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, δροσιστική οξύτητα, ενώ αφήνει μία πολύ ντελικάτη και ελαφρώς λιπαρή αίσθηση.
Θα ταιριάξει φανταστικά με την πασχαλινή μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως επίσης με της παραδοσιακές χορτόπιτες και τα ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο.
Αμάσσι 2019 - 10€ / 3 Γενιές - Οινοποιείο Οικογένειας Θωμαΐδη
Στη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου βρίσκουμε σε λίγα αλλά εκλεκτά αμπελοτεμάχια τη σπάνια λευκή ποικιλία Λαγόρθι. Άγνωστη για πολλούς, εκπλήσσει ευχάριστα καθώς ο κρυστάλλινος χαρακτήρας και οι γκριζοπράσινες ανταύγειες στο ποτήρι θυμίζουν κρασιά από Βόρεια Ευρώπη. Αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού, τριαντάφυλλου,άσπρου πιπεριού και η ξεχωριστή ορυκτότητα που προσφέρει το terroir της Αιγιαλείας υπόσχονται μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία.
Λαγόρθι 2019 - 10€ / Μ20 Οινοποιητική
*Ta πάντα για το ελληνικό κρασί καθώς και περισσότερες προτάσεις από τον Δημήτρη Σπυριδάκο στο The Winevert.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.