- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κτήμα Βιβλία Χώρα: ένας αμπελώνας με ιστορία χιλιάδων χρόνων
Στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους οι άνθρωποι καλλιεργούν αμπέλια από την αρχαιότητα
Μια περιήγηση στο Κτήμα Βιβλία Χώρα και στους σπουδαίους αμπελώνες του
Στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, εκεί ψηλά στην Καβάλα, βρίσκεται ένα μικρό χωριό. Το Κοκκινοχώρι με τους μόλις 278 κατοίκους του ίσως να μην φανερώνει με την πρώτη ματιά στον επισκέπτη την εύφορη ιστορία του. Αν, όμως, στρέψεις το βλέμμα προς την πλαγιά που ανηφορίζει γεμάτη αμπέλια, το παρελθόν αποκαλύπτεται σε κάθε βήμα… Χιλιάδες χρόνια πριν σε αυτούς τους τόπους έφτασαν οι Φοίνικες, φέρνοντας μαζί τους την ποικιλία Βυβλία, από την οποία παραγόταν ο ξακουστός στην αρχαιότητα «Βίβλινος Οίνος». Οι αρχαίοι Έλληνες παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Φοίνικες και ακολουθώντας τις διδαχές τους, συνέχισαν την καλλιέργεια της ποικιλίας, μέχρι που η περιοχή εξελίχθηκε σε μεγάλο αμπελουργικό κέντρο, γνωστό με την ονομασία «Βιβλία Χώρα».
Αυτή είναι η μικρή ιστορία πίσω από την ονομασία του Κτήματος Βιβλία Χώρα: ένας φόρος τιμής στη μεγάλη αμπελουργική παράδοση του τόπου. Η ίδια παράδοση σήμερα συνεχίζεται μέσα από τον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα του κτήματος, που εκτείνεται σε 550 στρέμματα στη «ρίζα» του Παγγαίου Όρους. Στη μέση αυτού του αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο (κι άκρως εντυπωσιακό!) οινοποιείο με εμβαδόν 6.000 τ.μ., όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνου σε δρύινα βαρέλια, εδώ δηλαδή που δημιουργούνται μερικά από τα πιο αγαπητά κρασιά της χώρας.
Τι κάνει, όμως αυτά τα κρασιά τόσο ιδιαίτερα; Αναμφίβολα, η απάντηση κρύβεται στο μικροκλίμα της περιοχής που επηρεάζεται από τον Στρυμονικό Κόλπο και το Παγγαίο όρος, αλλά και στο αργιλώδες, πετρώδες έδαφος με τη καλή στράγγιση που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τα αμπέλια.
Πέρα από τα αμπέλια, όμως, τα εύσημα οφείλουν να δοθούν και στους οινοποιούς… Όταν το 1998 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, είχαν ένα κοινό όνειρο: να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας, που να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια μετά, οι ίδιοι μένουν πιστοί στο όνειρό τους, αλλά και στην ευθύνη τους απέναντι σε αυτόν τον τόπο, συνεχίζοντας να καλλιεργούν τον αμπελώνα τους με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας την εμπειρία της παράδοσης και επιστρατεύοντας την τεχνολογία όπου χρειάζεται. Έτσι φτάνουν στα χέρια μας σπουδαία κρασιά όπως το Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, το Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός ή το Όβηλος. Μπορείτε να δείτε τα συνολικά δέκα κρασιά του Κτήματος πατώντας εδώ.
Αυτές τις γιορτές, ανοίξτε μια φιάλη Βιβλία Χώρα και πάρτε βαθιές ανάσες πάνω από το ποτήρι. Αυτή η μικρή τελετουργία είναι ικανή, πριν ακόμα από την πρώτη γουλιά, να σας ταξιδέψει ως το Παγγαίο Όρος και στα μαγικά του αμπέλια… Καλά Χριστούγεννα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.