Wine & Spirits

«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη

Ένα εκπληκτικό single vineyard από το κτήμα που διατηρεί η οινοποιία στη Μαντινεία

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη

«Φαία Γη»: το νέο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη ανήκει στην αναδυόμενη κατηγορία των γκρι κρασιών

Αν ανατρέξετε στο λεξικό, το επίθετο «φαιός» εκτός από τη σημασία «σταχτής, σκουρόχρωμος, γκρίζος», έχει και μία ακόμα: χρησιμοποιούταν επίσης για να περιγράψει το χρώμα του λυκόφωτος, αυτή την ιδιαίτερη στιγμή όπου φως και σκοτάδι συναντιούνται για λίγο. Καθώς στριφογυρίζω στο φως τη φιάλη του νέου κρασιού της οινοποιίας Μπουτάρη, για να παρατηρήσω τις ανταύγειες του, αυτή την αίσθηση έχω. Οι ανταύγειες δεν είναι ακριβώς λευκές, αλλά υπόλευκες, σχεδόν γκρι (ο Σολωμός θα έλεγε «φεγγαροντυμένες»…).

«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη
Το ιδιαίτερο αυτό χρώμα δεν είναι ο μόνος λόγος που το νέο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη ντύθηκε με τον ποιητικό τίτλο «Φαιά Γη». Το κρασί παράγεται στο οροπέδιο της Μαντινείας, μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας μας, κυρίως ξακουστή για την ποικιλία Μοσχοφίλερο. Η γηγενής αυτή ποικιλία στην αρχαιότητα είχε την ονομασία «κάπνειος άμπελος», χάρη στο χαρακτηριστικό σταχτί χρώμα των ραγών της. Από τούτη τη σπουδαία ποικιλία και απ’ αυτόν τον εύφορο τόπο όπου καλλιεργούνται αμπελοτόπια εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μας έρχεται και η «Φαιά Γη».

 

Το νέο κρασί προέρχεται από ένα single vineyard από το κτήμα της οινοποιίας Μπουτάρη στη Μαντινεία, ένα αμπέλι που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και από πρέμνα ηλικίας 14 ετών, της ποικιλίας Μοσχοφίλερο και συγκεκριμένα του βιότυπου Μαυροφίλερο.

«Φαιά Γη», το νέο γκρι κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη

Στη μύτη το «Φαία Γη» ξεδιπλώνει έναν έντονο ανθικό χαρακτήρα με τις νότες του τριαντάφυλλου και της βιολέτας να κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους για να δώσουν σιγά σιγά τη θέση τους στα αρώματα των εσπεριδοειδών, των εξωτικών φρούτων, του μελιού και του θυμαριού. Πρόκειται για ένα κρασί με πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση, ιδανικό για να συνοδεύσει σαλάτες, φρούτα, οστρακοειδή, ψητά ψάρια και θαλασσινά, αλλά και πλατό κίτρινων τυριών.

Σίγουρα μιλάμε για ένα πολύ αξιόλογο κρασί. Καθώς, όμως, προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι (κι άρα η παραγωγή του δεν μπορεί να είναι τεράστια), το «Φαία Γη» κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και e-shops.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.