Wine & Spirits

Aυτά τα Χριστούγεννα πιες υπέροχα ελληνικά premium ποτά

Αρωματικά gin, κονιάκ που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, παλαιωμένα τσίπουρα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα ουίσκι αστέρων...

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 728
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Alasdair Elmes on Unsplash
© Alasdair Elmes on Unsplash

Τα καλύτερα Premium Ελληνικά Ποτά. Τζιν, Παλαιωμένα Τσίπουρα, Λικέρ, Κονιάκ.

Στην υγειά των Premium ελληνικών ποτών

Στις γιορτές πίνουμε. Στα γιορτινά τραπέζια, στις φιλικές συναντήσεις στα σπίτια, στην υγειά τη δικιά μας και του νέου χρόνου που έρχεται. Φέτος, όμως, θα πιούμε στην υγειά των premium ελληνικών ποτών. Αρωματικά gin, κονιάκ που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, παλαιωμένα τσίπουρα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα ουίσκι αστέρων. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το ποτό σου, οι έλληνες ποτοποιοί τα παράγουν όλα και το κάνουν υπέροχα.  

Grace Gin 
Ποτοποιία Avantes
grace-gin.jpg

Η ποτοποιία Avantes υπάρχει από το 1963 στη Χαλκίδα. Το 2005 περνάει στη δεύτερη γενιά της οικογένειας και τα ηνία αναλαμβάνει η Χαρά Κατσού. Δική της ιδέα ήταν και η δημιουργία του Grace Gin. «Ήθελα ένα απόσταγμα με ελληνικά στοιχεία, όπως η μυρτιά, τα βότανα, ο σχίνος» λέει η ίδια. «Ψάχνοντας, βρήκα ότι αυτά τα στοιχεία κρατούσαν στα χέρια τους και οι 3 Χάριτες. Έτσι βγήκε η ιστορία πίσω από το Grace Gin». Η μοναδικότητα αυτού του gin κρύβεται στον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του με έντονα τα βότανα από τα βουνά ή και τη θάλασσα της ελληνικής φύσης. Το κυρίαρχο άρωμά του είναι ο καρπός της αρκεύθου, ενώ τα αρώματα πιπεριού και κανέλλας εντοπίζονται επίσης εύκολα στη μύτη. Με τη σειρά τους, τα άνθη της μυρτιάς ενισχύουν την αρωματική πολυπλοκότητα και δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ειδικά οι λάτρεις του gin θα ενθουσιαστούν. Το Grace gin έχει αλκοολική δύναμη 45,7% vol.

 

Mataroa Gin 
Ποτοποιία Μελισσανίδη

0i4a0815-edit.jpg

Αυτό το gin δημιουργήθηκε από μια ποτοποιία με ιστορία σχεδόν 100 χρόνων (έτος ίδρυσης της Ποτοποιίας Μελισσανίδη είναι το 1924). Για όνομά του έχει το Mataroa, το θρυλικό πλοίο που κατ’ εντολή του φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ μετέφερε το 1945 από την Ελλάδα στο Παρίσι όλη την ελληνική διανόηση. Το Mataroa Gin χαρακτηρίζεται ως Mediterranean Dry Gin, χάρη στα έντονα μεσογειακά αρώματά του: πεύκο, άρκευθος, κόλιανδρος και εσπεριδοειδή μάς ταξιδεύουν σε όλη τη Μεσόγειο. Και φυσικά δεν μπορούμε να μην πούμε για την υ-πέ-ρο-χη συσκευασία του!

 

M Dry Mastiha
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης
3.jpg

Φανταζόσουν ποτέ ότι η μαστίχα, εκτός από λικέρ, μπορεί να σερβιριστεί και ως dry spirit; Ούτε κι εμείς! Μέχρι που δοκιμάσαμε το M Dry Mastiha, το πρώτο premium ποτό μαστίχας που δεν είναι λικέρ. Πλούσιο άρωμα αυθεντικής μαστίχας Χίου, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτό είναι ένα ποτό που θα σε αφήσει άφωνο. Πίνεται παγωμένο σε σφηνάκι ή ως ποτό με την προσθήκη πάγου, εύκολα όμως μπορεί να γίνει και το «μυστικό υλικό» που θα κάνει τη διαφορά σε ένα cocktail. 

Skinos Mastiha Spirit

skinos-mastixa.jpg

Πρώτος ο Ηρόδοτος ονόμασε τη μαστίχα «σκίνο». Σε αυτόν οφείλει το όνομά του το μοναδικό αυτό ποτό μαστίχας. Παράγεται από απόσταξη μαστίχας, χωρίς την προσθήκη αρωμάτων ή μαστιχέλαιου και είναι το μεγαλύτερο ελληνικό λικέρ σε πωλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και το πρώτο σε εξαγωγές. Σίγουρα αξίζει μια θέση και στη δική σου κάβα. 

Gratus
Ποτοποιία Avantes

gratus.jpg

Επιλεγμένες ποικιλίες γλυκών πορτοκαλιών, αρωματικού περγαμόντου και πικρού νερατζιού, συλλέγονται ακριβώς την κατάλληλη εποχή ώστε να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αρώματα σε αυτό το φυσικό λικέρ-απόσταγμα. Οι φρέσκες φλούδες των εσπεριδοειδών εκχυλίζονται, αποστάζονται και παραμένουν για αρκετές εβδομάδες, ώστε να ελευθερώσουν τα φυσικά τους αρώματα και να χαρίσουν στο ποτό τις ευεργετικές ουσίες των φρούτων. Η γλύκανση γίνεται με μέλι από άνθη πορτοκαλιάς, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη δίνει σε αυτό το λικέρ-απόσταγμα τον χαρακτήρα του ποτού. Σερβίρεται σκέτο, αλλά και σε cocktail είτε ως βάση για aperitivo, είτε ως συμπληρωματικό συνδυάζοντάς το με ουίσκι, κονιάκ ή ρούμι.

Χρυσή Βίδρα
Κτήμα Γκλίναβος

chrysi-vidra-dtl02.jpg

Τα παλαιωμένα ελληνικά τσίπουρα είναι αποστάγματα τόσο πολύπλοκα που μπορούν να συγκριθούν ακόμα και με ένα ουίσκι. Η «Χρυσή Βίδρα» είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό απόσταγμα, χωρίς γλυκάνισο, με ιδιαίτερα απαλή επίγευση χάρη στη διπλή του απόσταξη. Παράγεται από σταφύλια της ηπειρώτικης ποικιλίας Ντεμπίνα και παραμένει για δύο χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Έτσι αποκτά το κεχριμπαρένιο χρώμα και τον πλούσιο αρωματικό του χαρακτήρα.  

Dark Cave
Αποσταγματοποιία Τσιλιλή

dark-cave-aged-tsipouro-front-view.jpg

Άλλο ένα παλαιωμένο τσίπουρο που οφείλει να δοκιμάσει κάθε λάτρης των αποσταγμάτων εκεί έξω. Το παλαιωμένο τσίπουρο της αποσταγματοποιίας Τσιλιλή παράγεται από φρέσκα ζυμωμένα στέμφυλα υψηλής ποιότητας της Θεσσαλίας. Η απόσταξή του γίνεται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, ενώ στη συνέχεια το απόσταγμα ωριμάζει σε επιλεγμένα γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, όπου προηγουμένως έχουν παλαιώσει ερυθροί και vinsanto οίνοι, για τουλάχιστον 5 χρόνια. To αποτέλεσμα είναι ένα άκρως πολύπλοκο απόσταγμα γεμάτο με ξελογιαστικά αρώματα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες και φλούδες περγαμόντου. Ταυτόχρονα διατηρεί και ένα πιο spicy χαρακτήρα χάρη στις μυρωδιές της βανίλιας, της σοκολάτας του μοσχοκάρυδου. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με την προσθήκη λίγου πάγου.

Angels’ Treasure Single Cask Strength, N°1019  
Metaxa

dscf6147.jpg

Ένα spirit με χαρακτήρα, που σπάνια βρίσκει κανείς στα αποστάγματα. O Metaxa Master, Κωνσταντίνος Ράπτης τοποθέτησε μεμονωμένα βαρέλια σε διαφορετικές, κρυφές γωνιές των κελαριών του. Χάρη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις ξεχωριστές γωνιές, το blend σε κάθε βαρέλι εξελίσσεται διαφορετικά, ανάλογα με τα επίπεδα υγρασίας. Η ιστορία του κάθε βαρελιού θα αποκαλύπτεται σταδιακά σε κυκλοφορίες περιορισμένης έκδοσης. Το βαρέλι N°1019, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, περιέχει ένα μοναδικό ποτό, με βαθύ και στιβαρό χαρακτήρα, αλκοολικού βαθμού 42,2%. Έχει βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, πλούσια αρώματα μπαχαριών και αποξηραμένων λουλουδιών, και γεμάτη, μακρά επίγευση. Από αυτό το blend εμφιαλώθηκαν μόλις 4.500 φιάλες. 

Otto’s Athens Vermouth

cor_5712.jpg

Λίγα μόλις βήματα από την πρώτη κατοικία του Όθωνα, μέσα σε ένα νεοκλασικό κτίριο, δύο κορυφαίοι έλληνες bartenders, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης (The Clumsies),  δημιουργούν το νέο αθηναϊκό Βερμούτ. Υψηλής ποιότητας κρασί, αρωματίζεται με μυρωδάτα ροδοπέταλα, αρτεμισία, εσπεριδοειδή, φύλλα ελιάς, και άλλα βότανα της ελληνικής φύσης χαρίζοντας ένα ευχάριστο και μεστό σε γεύση Βερμούτ. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με συνοδεία πάγου, tonic ή σόδας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.