- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Paulaner είναι μία από τις 6 παραδοσιακές ζυθοποιίες του Μονάχου και η μπίρα με τις περισσότερες πωλήσεις στο Oktoberfest
Το Μόναχο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, αλλά κυρίως είναι η πατρίδα για δύο μεγάλες παγκόσμιες αγάπες: την Bayern Μονάχου και την μπίρα. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε η θρυλική Paulaner*. Κι αν δεν σας φτάνει αυτό για να ανακηρύξετε το Μόναχο ως τη Μέκκα για τους απανταχού λάτρεις της μπίρας, θυμηθείτε ότι αυτή η πόλη κάθε χρόνο διοργανώνει τη μεγαλύτερη γιορτή μπίρας του κόσμου, με φήμη που έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο. Ποιος δεν θα ήθελε να επισκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή του το τιμημένο Oktoberfest;
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας διοργανώνεται κάθε χρόνο τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης. Για δύο εβδομάδες όλη η πόλη δοξάζει την μπίρα, τρώει λουκάνικα, ντύνεται με παραδοσιακές βαυαρικές φορεσιές και πίνει μπίρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σε αυτή τη γιορτή που επαναλαμβάνεται για περισσότερο από 200 χρόνια, σχεδόν κανείς δεν κατάφερε να παραμείνει νηφάλιος. Όλα ξεκίνησαν στις 12 Οκτωβρίου 1810, την ημέρα που ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’ αποφάσισε να παντρευτεί την αγαπημένη του Τερέζα. Ένας βασιλικός γάμος προφανώς και είναι το αξιοθέατο της δεκαετίας για την εποχή, οπότε όλοι οι πολίτες του Μονάχου συγκεντρώθηκαν στον υπαίθριο χώρο όπου όλη η πόλη θα γιόρταζε το γαμήλιο γλέντι. Προς τιμή της νέας βασίλισσας ο χώρος αυτός ονομάστηκε Theresienwiese («Το Λιβάδι της Τερέζας»), όνομα που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Η γαμήλια γιορτή κράτησε μία εβδομάδα και ολοκληρώθηκε με ιππικούς αγώνες. Τον επόμενο χρόνο, στην επέτειο του βασιλικού ζεύγους οι ιππικοί αγώνες επαναλήφθηκαν, η μπίρα συνέχισε την ακάθεκτη ροή της («γάμο έχουμε/είχαμε, ας πιούμε λίγο παραπάνω») και κάπως έτσι, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι ζυθοποιοί άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στήνοντας τέντες και προσφέροντας άφθονη μπίρα. Το Oktoberfest είχε μόλις γεννηθεί.
Μέχρι σήμερα, δικαίωμα συμμετοχής στο Oktoberfest έχουν μόνο οι τοπικές ζυθοποιίες. Ανάμεσά τους και η γνωστή μας Paulaner, που με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο είναι η πιο διάσημη μπίρα του Μονάχου, και μία από τις συνολικά έξι παραδοσιακές ζυθοποιίες της πόλης. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1634 όταν οι μοναχοί που αποτελούσαν μέρος του τάγματος του Αγ. Φραγκίσκου της Πάολα και διέμεναν στο Μόναχο ξεκίνησαν να παράγουν μπίρα για δική τους κατανάλωση. Ό,τι περίσσευε από το απόθεμά τους διανεμόταν στους φτωχούς ή στις τοπικές ταβέρνες. Η μπίρα τους, όμως, ήταν τόσο καλή, που ο κόσμος άρχισε να τη ζητάει ολοένα και περισσότερο, γεγονός που ενόχλησε τις τοπικές ζυθοποιίες. Περνούν αρκετά χρόνια μέχρι που το 1780 οι μοναχοί παίρνουν επίσημα την άδεια να παράγουν την μπίρα τους, γνωστή ως “Paulaner”. Το 1806 ο Franz Xaver Zacherl ανανεώνει ολοκληρωτικά τη ζυθοποιία και της δίνει το όνομά του: “Zacherlbrew”. To 1928 η ζυθοποιία ενώνεται με την Gebrüder Thomas brewery και έτσι δημιουργείται η Paulaner Salvator Thomas Bräu. Όλα αυτά τα χρόνια ο ζυθοποιός που έμεινε στην ιστορία ήταν ο αδελφός Βαρνάβας, επικεφαλής της ζυθοποιίας στο μοναστήρι Paulaner από το 1773. Η δική του αρχική συνταγή (με ελάχιστες παραλλαγές) φτάνει σήμερα ως το ποτήρι μας. Δεν είναι η μόνη όμως που κλέβει την παράσταση.
Η Paulaner είναι διάσημη για τις ιδιαίτερες μπίρες. Η Paulaner Hefe-Weißbier Naturtrüb (η Νο 1 σε κατανάλωση Hefe-Weißbier στη Γερμανία) ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη ισορροπία της και το φρουτώδες άρωμα, η Paulaner Hefe-Weißbier Dunkel είναι δυνατή και αφιλτράριστη, η Paulaner Münchner Hell εντυπωσιάζει με το διαυγές, χρυσαφένιο χρώμα της και τον πλούσιο αφρό στο ποτήρι, ενώ η Paulaner Oktoberfest Bier, που σερβίρεται παραδοσιακές στο ποτήρι του ενός λίτρου είναι η μπίρα με τις περισσότερες πωλήσεις στο Oktoberfest, με ποσοστό πώλησης που ξεπερνάει το 60%. Οπότε, αν βρεθείτε ποτέ σε αυτή την πολύχρωμη γιορτή, γεμίστε το ποτήρι σας Paulaner και τσουγκρίστε στην υγειά της παραδοσιακής, βαυαρικής μπίρας.
*Η Paulaner εισάγεται στην Ελλάδα από τη Β.Σ. Καρούλιας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.