- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Έλληνας Βartender που κατέκτησε τον κόσμο
O Αριστοτέλης Παπαδόπουλος μιλάει στην ATHENS VOICE για την τέχνη του bartending και εξηγεί πώς κατάφερε να σήμερα να είναι και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς
O Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, ο World Class Bartender of the year 2009 και πλέον και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς μιλάει στην ATHENS VOICE για την τέχνη του bartending.
Εάν από τον τρόπο που διασκεδάζει κάνεις φανερώνονται στοιχεία από το στιλ, την κουλτούρα και τον χαρακτήρα του, τότε ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος είναι από εκείνους που μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα βλέποντας κάποιον να διασκεδάζει. Με πολύχρονη και πολύπειρη παρουσία στο bartending, με τον μεγαλύτερο τίτλο στο διεθνή διαγωνισμό World Class Bartender of the year 2009 και πλέον με την τιμητική θέση του κριτή σε διαγωνισμούς εκτός συνόρων, ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που μιλώντας μαζί του καταλαβαίνεις ότι η διασκέδαση μπορεί να είναι αξέχαστη εμπειρία όταν προσφέρεται από ανθρώπους με όρεξη, χαμόγελο, ταλέντο και –φυσικά– γνώσεις. Γνώσεις, που ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος έχει εμπλουτίσει με τα ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη νίκη του στον παγκόσμιο διαγωνισμό, έχοντας βρεθεί ως κριτής μεταξύ άλλων στην Αμερική, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότιο Αφρική, το Βέλγιο και την Ελβετία.
Bartender με τίτλους, µε συμμετοχές σε διαγωνισμούς και διακρίσεις. Φανταζόσουν ποτέ όταν πρωτοξεκίνησες αυτή τη δουλειά ότι θα ξεχωρίζεις σε διεθνείς διαγωνισμούς;
Αρχικά δεν είχα στο μυαλό µου ότι θα μπορούσα να πάρω µέρος σε διαγωνισμούς, ξεκινώντας αυτή τη δουλειά! Οι διαγωνισμοί προέκυψαν αργότερα. Ήταν κάτι που μου άρεσε υπερβολικά. Στους διαγωνισμούς πήγαινα περισσότερο για να ανταλλάσσω ιδέες με άλλους συναδέλφους και να βλέπω πώς είναι το παγκόσμιο επίπεδο του bartending. Επίσης δεν φανταζόμουν ότι θα µπορούσα να ξεχωρίσω ανάμεσα σε χιλιάδες bartenders. Πάντα έκανα αυτό που ξέρω να κάνω καλά, τη δουλειά μου.
Ποια τα συναισθήματά σου όταν κέρδισες τον τίτλο του καλύτερου bartender στο World Class Bartender of the year 2009;
Το να σε ανακηρύσσουν τον καλύτερο Bartender του κόσμου είναι μοναδικό συναίσθημα. Δεν µπορούσα να φανταστώ στην αρχή ότι άκουσα το όνομά μου. Όταν το συνειδητοποίησα, µε πλημύρισε ένα τσουνάμι συναισθημάτων! Συγκίνηση, κλάμα, γέλιο, χαρά και ό,τι ακόμα μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος όταν οι κόποι του επιβραβεύονται.
Τι είναι αυτό που έχεις αγαπήσει στη συγκεκριμένη δουλειά;
Νομίζω ότι η πιο σωστή ερώτηση είναι τι δεν έχω αγαπήσει σε αυτή τη δουλειά. Από τη στιγµή που μπήκα πίσω από το μπαρ κατάλαβα ότι αυτή είναι η δουλειά που θέλω να κάνω στην υπόλοιπη μου ζωή! Λατρεύω τη δημιουργικότητα που έχει αυτό το επάγγελμα, την επαφή µε τον κόσμο. Και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το επάγγελμά μου, ακόµα και τα άσχημα, τα λατρεύω.
Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς ενός ανθρώπου που ασχολείται με το bartending;
Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αφήσει κάνεις πίσω τον κακό του εαυτό. Να τον αφήσει σπίτι. Να πάει στη δουλειά του και να κάνει αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά, να σερβίρει τους πελάτες του με υπευθυνότητα και χαμόγελο –όσο μπορεί καλύτερα, μιας και αυτός είναι ο οικοδεσπότης– υπεύθυνος του μπαρ! Και σαν οικοδεσπότης θα πρέπει να συμπεριφέρεται.
Ποια είναι μεγαλύτερη χαρά: Να είσαι ο νικητής στον παγκόσμιο διαγωνισμό ή να είσαι στη θέση του κριτή ως καταξιωμένος πλέον barman;
Το να είσαι νικητής ένος παγκόσμιου διαγωνισμού είναι τεράστια χαρά! Είναι η αναγνώριση της δουλειάς σου! Προσωπικά, από κει που ήμουν ένας barman στη Θεσσαλονίκη, έγινα πολύ γνωστός µέσα σε µία βραδιά στο παγκόσμιο στερέωμα. Τεράστια ικανοποίηση για έναν barman. Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση όμως είναι όταν τυγχάνεις της αποδοχής των συναδέλφων σου σε όλο τον κόσµο. Όταν φτάνεις στο σημείο να είσαι μπροστά τους για να κρίνεις ο,τι έχουν φτιάξει εκείνοι για έναν αντίστοιχο διαγωνισμό! Βέβαια εκεί το βάρος της ευθύνης είναι μεγαλύτερο αφού πρέπει να κρίνεις τις ιδέες αυτών των ανθρώπων που έχουν βάλει μεγάλο κόπο, μεράκι, και όλη τους τη δημιουργικότητα μέσα σε ένα ποτήρι.
Στις δημιουργίες σου στο εξωτερικό, έχεις συμπεριλάβει κάποιες με άρωμα Ελλάδας;
Πάρα πολλά κοκτέιλ με άρωμα Ελλάδας, όπως κοκτέιλ greek salad αλλά και κοκτέιλ τζατζίκι το οποίο έφτιαξα σε ένα event στο Λονδίνο για την προώθηση του τουρισμού. Συγκεκριμένα, κλήθηκα να φτιάξω μια δημιουργία για να συνοδεύσω ένα special πιάτο με αρνάκι και οι κριτικές ήταν εξαιρετικές.
Σε ποιες χώρες θεωρείς ότι έχουν αναγάγει το bartending σε επιστήμη;
Οι χώρες που είχαν πάντα τα πρωτεία είναι ως επί το πλείστον η Αγγλία και η Αμερική, με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αντίστοιχα ως μητροπόλεις του παγκόσµιου Bartending! Όπως προχωράει η τεχνολογία, έτσι προχωράει και το Bartending. Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει μόνο καλό στο επάγγελμά μας και έτσι ακόμα και η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο του παγκόσμιου bartending με μεγάλους bartenders.
Ποια είναι τα μυστικά που κάνουν έναν barman να ξεχωρίζει από τους άλλους;
Η συνέπειά του και το χαμόγελό του. Ένας καλός barman πρέπει επίσης να είναι εχέμυθος, Πρέπει να γνωρίζει τις νέες τάσεις, να είναι γρήγορος, ευγενικός, καθαρός και επικοινωνιακός. Αλλά το σημαντικότερο όλων, να αγαπάει αυτό που κάνει. Κάνε αυτό που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.