Wine & Spirits

Peplo, το ροζέ κρασί από το Κτήμα Σκούρα

Εδώ και 33 χρόνια το Κτήμα Σκούρα δημιουργεί υπέροχα κρασιά

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 704
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ιστορία του κτήματος Σκούρα. Γνωρίστε το Peplo, το ωραίο ροζέ κρασί του οινοποιείου

Στην περιοχή της Νεμέας, έναν τόπο με μεγάλη ιστορία στο κρασί, το Κτήμα Σκούρα έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο και υπερσύγχρονο οινοποιείο, ικανό να διαχειριστεί και να αναδείξει τον πλούτο των αμπελώνων και των ιδιομορφιών τους. Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει το 1986 μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα: τον Μέγα Οίνο. Το 1986, ο Μέγας Οίνος ήταν ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, είναι μία από τις πιο συνεπείς παρουσίες στον χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να αγγίξουν.

Κάθε κρασί του οινοποιείου καθρεφτίζει την προσωπικότητα του Γιώργου Σκούρα. Παραγωγός, οινοποιός και «μαέστρος» δεν κάνει απλά κρασί… Γεμάτος ενέργεια, πείρα, τόλμη και επαυξημένη διαίσθηση, φροντίζει σε κάθε τρύγο να ακολουθεί μια ιερή φιλοσοφία. Ο ίδιος λέει: «Ένα κρασί πρέπει να λάμπει. Πρέπει να αποδίδει και να μοσκοβολάει την ποικιλία από την οποία προέρχεται, να έχει κλείσει μέσα στο μπουκάλι τους χαρακτήρες των ανθρώπων που το φροντίζουν, αλλά και τον τόπο, το κλίμα, τις συνθήκες και τη φιλοσοφία του οινοποιού. Σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζεται η κάθε οινοποίηση».

Οι άνθρωποι του Κτήματος δεν επαναπαύονται ποτέ. Καθημερινά πειραματίζονται με τεχνικές και ποικιλίες, σχεδιάζοντας το μέλλον.  Κάπως έτσι κυκλοφόρησε το 2018 το Peplo. Ένα ροζέ κρασί από τρείς ποικιλίες.  Κάθε ποικιλία συμμετέχει κατά 1/3 στο κρασί. Το Αγιωργίτικο ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah στις οινολάσπες μέσα σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του για 4 μήνες. Μια λεπτομέρεια έδωσε το όνομα της στο κρασί. Οι φλούδες του Μαυροφίλερου προκειμένου να εμβαπτίζονται στους αμφορείς και να ελέγχονται, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (τουλπάνι‐ πέπλο) με τη βοήθεια του οποίου πιέζουμε τη μάζα στο τέλος με το χέρι προκειμένου να πάρουμε το νεαρό κρασί.

 Το χρώμα είναι λαμπερό, φίνο, κοραλί με ανταύγειες κόκκινου χρυσού. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, το κεράσι, η φράουλα, ένα ίχνος λεμονιού, εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ, λευκά άνθη, μέλι, λίγη βιολέτα και μια ιδέα ορυκτότητας. Το στόμα είναι γεμάτο νεύρο και οξύτητα, λιπαρό, δροσερό, πολύπλοκο, πολυεπίπεδο (ακακία, πηλός, γλυκιά βανίλια, μέταλλο, δομή), ενώ τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με κυρίαρχη την παρουσία του γλυκολέμονου και των εσπεριδοειδών. Η επίγευση έχει διάρκεια και πολυπλοκότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί δομημένο, πολυεπίπεδο, κομψό που με την κυκλοφορία του κέρδισε τις εντυπώσεις.