- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
“Dianthos”, ο μύθος ενός ξινόμαυρου
Το καινούργιο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη είναι ένα εξαιρετικό ροζέ, μοναδικό σαν το όνομά του
![dianthos-anoigma.jpg dianthos-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/05/07/dianthos-anoigma.jpg)
To “Dianthos”, το καινούργιο ροζέ της οινοποίας Μπουτάρη πήρε το όνομά του από ένα μύθο
Ο Δίας ζήλευε παράφορα τον κρίνο, το λουλούδι της Ήρας. Τον ζήλευε τόσο πολύ που αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του λουλούδι για να τον ξεπεράσει. Ένα λουλούδι που δεν θα έμοιαζε με κανένα άλλο από όσα είχε δει ο κόσμος. Έτσι, μια μέρα ο ουρανός άστραψε, βρόντηξε και στη γη έπεσε ο κεραυνός του Δία. Και τότε, μέσα από την αστραπή και τον πυκνό καπνό, φύτρωσε ο Δίανθος.
![dianthos5.jpg dianthos5.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dianthos5.jpg)
Από αυτό το μυθικό λουλούδι είναι εμπνευσμένο το νέο κρασί της οινοποιίας Μπουτάρη. Ένα ροζέ φτιαγμένο από ξινόμαυρο, μοναδικό σαν το όνομά του. Το ξινόμαυρο είναι άλλωστε η ποικιλία-σήμα κατατεθέν για αυτή τη θρυλική οινοποιία που φέτος συμπληρώνει 140 χρόνια από το έτος ίδρυσής της. Το έχει αποδείξει με τη «Νάουσα» (το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί Π.Ο.Π που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά), αλλά και με το Grande Reserve, ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της Μπουτάρη. Και τα δύο καταπληκτικά, και τα δύο από 100% ξινόμαυρο που φυτρώνει στα αμπελοτόπια της Νάουσας.
![dianthos2.jpg dianthos2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dianthos2.jpg)
Το “Dianthos” έρχεται κι αυτό από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια της Νάουσας για να αποδείξει ότι συγκεκριμένα terroir μπορούν να δώσουν εξαιρετικά ροζέ. Συνδυάζει δύο τελείως διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης (ένα μέρος των σταφυλιών οινοποιήθηκε με τη μέθοδο της αφαίμαξης, ενώ το υπόλοιπο έγινε με απευθείας πίεση στο πνευματικό πιεστήριο), έχει απαλό ροζ χρώμα και δένει αρμονικά τα αρώματα των λουλουδιών της άνοιξης με φρέσκες φράουλες και εξωτικό lychee. Σερβίρεται στους 12-14°C και συνοδεύει εξαιρετικά θαλασσινά, ζυμαρικά, πίτσες, γαλοπούλα και λαχανικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Dianthos”, πριν βγει στην παραγωγή, πέρασε πρώτα από τη διαδικασία των πειραματικών κρασιών της Μπουτάρη. Τα κρασιά αυτά παρουσιάζονται στις διάφορες εκθέσεις οίνου ως «πειραματικά» δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τα δοκιμάσει πριν καν λανσαριστούν, αλλά και στην εταιρεία να παρακολουθήσει την εξέλιξη και την αποδοχή τους.
![dianthos1.jpg dianthos1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dianthos1.jpg)
*Μπορείτε να βρείτε το Dianthos σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.