- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ένα κρασί που το είπαν «Μπλε Τρακτέρ»
Το καινούργιο κρασί του κτήματος Κυρ-Γιάννη είναι αφιερωμένο στους αφανείς ήρωες που τους λένε αμπελουργούς
Αριστερά και δεξιά του δρόμου μπορείς να δεις πράσινες εκτάσεις να απλώνονται στον ορίζοντα ή να ανεβοκατεβαίνουν λόφους. Είναι τα αμπελοτόπια της Νάουσας, εκεί ψηλά στην Ελλάδα, που ξεδιπλώνονται σε ατέλειωτες γραμμές συγκροτώντας μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας. Φταίει το υψόμετρο, η τοποθεσία, τα πλούσια εδάφη, αλλά η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους ανθρώπους: κάθε χρόνο να καλλιεργούν, να φροντίζουν, να συλλέγουν τον πιο εμβληματικό καρπό της ιστορίας μας.
«Στις καλές εποχές η Νάουσα είχε 7.000 στρέμματα φυτεμένα με αμπέλια», λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης τη στιγμή που με ένα ποτήρι κρασί μας υποδέχεται στο κτήμα του. Στο κτήμα Κυρ-Γιάννη, που ο Γιάννης Μπουτάρης φύτεψε το 1968, επικρατεί ένας χαρούμενος χαμός. Είναι η εποχή του τρύγου και οι εργάτες, οι οινολόγοι, οι γεωπόνοι και ο ίδιος ο Στέλλιος Μπουτάρης βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Όλοι φοράνε ψάθινα καπέλα και τεράστια χαμόγελα. Για 8 ώρες θα τους ακολουθήσουμε, θα μαζέψουμε μαζί σταφύλια, θα πιούμε πολλά ποτήρια κρασί στην υγειά τους. Σκοπός είναι να δούμε από κοντά τη ζωή, συχνά δύσκολη, του αμπελουργού, τις μικρές λύπες, τις μεγάλες χαρές και στο τέλος να καταλάβουμε γιατί το καινούργιο κρασί του οινοποιείου ονομάζεται «Μπλε Τρακτέρ» και είναι αφιερωμένο στον έλληνα αμπελουργό. Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε εδώ «ένα καλό κρασί γίνεται στο οινοποιείο, αλλά ένα μεγάλο κρασί γίνεται στο αμπέλι».
Όπως κάθε κρασί στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, έτσι και το «Μπλε Τρακτέρ» κρύβει μια ιστορία πίσω από το όνομά του. Ένα παλιό, αμπελουργικό (και εντελώς μπλε) τρακτέρ μάρκας Bungartz που ακόμα γουργουρίζει δυναμικά μόλις γυρίσεις τη μανιβέλα. Ο Γιάννης Μπουτάρης το βρήκε τυχαία σε μια αποθήκη τη δεκαετία του ’70 και το χρησιμοποίησε για να φυτέψει το κτήμα Κυρ-Γιάννη, ο γιος του Στέλλιος το ανακάλυψε επίσης αναπάντεχα σε μια αποθήκη, το τοποθέτησε στην είσοδο του οινοποιείου και εμπνεύστηκε από αυτό το καινούργιο του κρασί.
Πριν όμως μας επιτραπεί να δοκιμάσουμε αυτό το καινούργιο, μικρό διαμάντι, μας παρουσιάστηκε μια μεγάλη έκπληξη. Μέσα στο κελάρι του κτήματος μας περίμενε ο κ. Ανδρέας Ματθίδης AIWS, ένας από τους σημαντικότερους sommelier στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο απόλυτος ειδικός για να μας καθοδηγήσει σε μια οινογνωσία με πρωταγωνιστές 9 γνωστά κρασιά του οινοποιείου. «Φέρνοντας στις μνήμες μας», λέει ο κ. Ματθίδης, «τι έχει γίνει από το ΄97 μέχρι σήμερα σε αυτό το κτήμα, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για κάτι το συγκινητικό».
Συγκινητικό για εμένα είναι η συνεργασία μεταξύ των αμπελουργών. Στις κεντρικές ζώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 στρέμματα αμπελώνων και 14.000 αμπελουργοί. Η μεταξύ τους συνεργασία όμως είναι αυτή που έφερε την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού, επισφραγίζοντας τη συνειδητοποίηση ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα: «Όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Στο σεβασμό και στην αγάπη έχει προστεθεί κι η στενή συνεργασία. Ως οινοποιοί βλέπουμε τους εαυτούς μας περαστικούς: να βάλουμε κάτι και να το παραδώσουμε παρακάτω. Οι άνθρωποι της Κυρ-Γιάννη έχουμε καταλάβει ότι μόνο δουλεύοντας ομαδικά, συστηματικά και με κοινό αμοιβαίο όφελος θα κατορθώσουμε να κάνουμε καλύτερα κρασιά και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», λέει ο Στέλλιος Μπουτάρης.
Για αυτή ακριβώς τη συνεργασία μιλάει το «Μπλε Τρακτέρ». Ένα ερυθρό κρασί, χαρμάνι τριών γαλλικών ποικιλιών (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας, που προέρχεται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων των συνεργαζόμενων παραγωγών της Μακεδονίας. Ισορροπημένο, γεμάτο και μαλακό, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας είναι το κρασί εκείνο που μπορεί άνετα να βρίσκεται κάθε μέρα στο τραπέζι σου και να σου θυμίζει τη ζωή και τους ανθρώπους στα αμπέλια της Βόρειας Ελλάδας.
*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kiryianni.gr ή να καλέσετε στο 2332051100
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.