- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τα κρασιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά. Ποια αξίζει να δοκιμάσετε
Στις διακοπές αναζητήστε τα ντόπια κρασιά και ζήστε την απόλυτη οινική εμπειρία
Στις μέρες μας κάθε νησί έχει το δικό του εμφιαλωμένο κρασί αναβιώνοντας παλιές ποικιλίες. Ο οινοτουρισμός φουντώνει παντού, τα νησιώτικα οινοποιεία είναι μικρές ζωγραφιές που άλλοτε σκαρφαλώνουν στις πλαγιές, άλλοτε είναι υπόσκαφα κι άλλοτε «ακουμπάνε» στη θάλασσα. Τα περισσότερα είναι επισκέψιμα, κάνουν γευστικές δοκιμές, έχουν μικρά χαριτωμένα εστιατόρια. Στη Σίκινο (στην αρχαιότητα Οινόη για τα πολλά αμπέλια της) θα βρείτε του Μάναλη με ωραία θέα και καλά κρασιά, στην Πάρο του Μωραΐτη, στη Μήλο, στα γραφικά Πολλώνια, το υπόσκαφο του Κωνσταντάκη, στην Κύθνο το οινοποιείο του Γονιδάκη που αναβιώνει και την ντόπια ποικιλία Ψαροσύρικο. Ξακουστή είναι η Σαντορίνη με το διάσημο Ασύρτικο (πολλά οινοποιεία, όλα επισκέψιμα), η Σάμος με τα αρχαία γλυκά κρασιά της, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά με τις Ρομπόλες, αλλά σημειώστε και ποικιλίες που ακούν σε ονόματα όπως Αηδάνι, Μανδηλαριά, Ποταμίσι, Κουντούρα, Σεριφιώτικο, Μονεμβασιά (όλα από Κυκλάδες), αλλά και Κακοτρύγης, Βοστυλίτης (Επτάνησα). Σας προτείνουμε κάποια εξαιρετικά, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα για να έχετε τη χαρά να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.
Sainte Obeissance
Ο Γάλλος οινοποιός Jerome Charles Binda ερωτεύτηκε την Τήνο και έφτιαξε ένα υπέροχο φυσικό κρασί στα γρανιτένια εδάφη του χωριού Φαλατάδος. Λευκό, χωρίς χημικές ουσίες, πιστοποιημένο και βιολογικό, κυρίως από την ποικιλία Ποταμίσι, το λατρεύουμε και για το όνομα, που είναι παρμένο από τη διπλανή του κτήματος μικρή εκκλησία της Αγίας Υπακοής!
Grand Cru Samos
Ο σημαντικότερος πρεσβευτής των οίνων Σάμου – το ήπιε και ο Ομπάμα και ξετρελάθηκε! Καταπληκτικό γλυκό κρασί από λευκά μοσχάτα, με έντονα αρμονικά αρώματα, πίνεται σκέτο ή συνοδεύοντας εκλεκτές αλμυρές και γλυκές γεύσεις, επιδέχεται παλαίωση. Από την ΕΟΣ, που αναβιώνει τα αρχαία και ξακουστά αμπελοτόπια του νησιού, πολυβραβευμένο στις διεθνείς εκθέσεις.
Nopera Epitome
Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά τον 19ο αιώνα, όταν η οικογένεια μεταναστεύει από τη Μάλτα στη Σάμο και αρχίζει να παράγει σαμιώτικο κρασί από λευκά μοσχάτα. Top class γλυκό κρασί, λιαστός οίνος – φυσικώς γλυκύς, blend παλαιωμένων βαρελιών.
Σαν τα Μάραθα
Το κρασί που βάζει και τη Σύρο στον οινικό χάρτη και με όνομα-αναφορά στα πολλά μάραθα του νησιού. Από τον ταλαντούχο οινολόγο Νίκο Χατζάκη, ποικιλία Ασύρτικο, τραγανό, με νότες ρίγανης και ορυκτών. Δοκιμάστε και το άλλο του κρασί, το Φάμπρικα, στο επισκέψιμο και όμορφο οινοποιείο του.
Pontiglio
Ο Μπάμπης Κουρής είναι εκπαιδευτικός, αλλά κατάγεται από οικογένεια που ασχολείται με το κρασί στην Κέρκυρα από το 1824. Έχει βάλει πείσμα (pontiglio, πείσμα στα ιταλικά, λέξη που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι) να αναβιώσει την ξεχασμένη ντόπια ποικιλία Κακοτρύγης, και το κάνει με αυτό το λευκό υπέροχο κρασί.
Xαρίτων
Λευκό ξηρό από την ποικιλία Βοστυλίτης, του κτήματος Χαριτάτου, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Αξίζει μια βόλτα από το κτήμα, είναι πανέμορφο και επισκέψιμο, θα δοκιμάσετε και τα άλλα, πολύ καλά κρασιά τους.
Μυστήριο/14
100% Ασύρτικο, του κτήματος Καραμολέγκος, Σαντορίνη. Ένα πορτοκαλί κρασί, από φυσικές ζύμες, «δύσκολο» αλλά καταπληκτικό, με πληθωρικό σώμα και μακρά επίγευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.