7 νέες τάσεις στο κρασί στην Ελλάδα και διεθνώς
Τα σημεία αναφοράς στον χάρτη της οινογευσίας
1. Κατανάλωση αφρωδών κρασιών
Οι φυσαλίδες στήνουν μια μικρή γιορτή σε όλες τις καθημερινές μας στιγμές. Συμμετέχουν ιδανικά και στα κοκτέιλ.
2. Τα ροζέ κρασιά
«Γεφυρώνουν» τις γεύσεις σε διαφορετικά πιάτα, αρέσουν πολύ στα κορίτσια. Think pink!
3. Επιλογές σε ποτήρι
Όσο πιο πολλές οι ετικέτες, τόσο μεγαλύτερη η εμπειρία και η απόλαυση.
4. Φιάλες Μάγκνουμ
Όταν η παρέα είναι μεγάλη, η διάθεση γιορτινή, ή το κρασί σηκώνει παλαίωση.
5. The wine movement ABC (Αnything but Chardonnay)
Σύμφωνα με αυτό το «κίνημα» δεν πρέπει να είναι όλα τα κρασιά ομοιόμορφα ούτε να θυμίζουν κάποιες βασικές ποικιλίες του εξωτερικού. Για να επιτευχθεί αυτό, η τάση τώρα είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια, τα φυσικά κρασιά και οι άγριες ζύμες. Η βιοδυναμική καλλιέργεια ακολουθεί τον κύκλο της φύσης και έχει φανατικούς οπαδούς ανάμεσα στους οινοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Εκτός του ότι είναι βιολογική καλλιέργεια υιοθετεί και μία ολιστική προσέγγιση για τη γεωργία βασιζόμενη στην παρακολούθηση της πορείας των ουρανίων σωμάτων, του φεγγαριού, των πλανητών και των αστεριών. Η βιοδυναμική οινοποίηση επιτρέπει στα κρασιά να αναδείξουν την ποικιλία και το κλίμα της περιοχής. Τα φυσικά κρασιά είναι κρασιά με ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση με τη λογική δεν προσθέτουμε και δεν αφαιρούμε τίποτα.
6. «Ιδιαίτερα» κρασιά»
Όπως διεθνώς έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει η τάση στους καταναλωτές να αναζητούν «ιδιαίτερα» κρασιά. Αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα:
Λιάτικο Αμφορέα του Δουλουφάκη
Ρομπόλα του Μελισσηνού
Ροδίτης Τετραμύθου
Mυστήριο του Καραμολέγκου
Orange Wine του Ανατολικού
Οργίων του Σκλάβου
Ξινόμαυρο Roze Oenos Nature
7. Orange wines. Είναι επίσης μια νέα τάση που θέλει λευκές ποικιλίες να οινοποιούνται με τα κουκούτσια και τις φλούδες τους σαν να είναι κόκκινες. Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με στυφή γεύση, με οξείδωση, που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο. Ελληνικά πορτοκαλί κρασιά είναι π.χ. τα:
ΜΕΤΑ 2011 Πιερία Ερατεινή (Πιερία Μαλαγουζιά)
Μηθυμναίων Πορτοκαλί - Γιάννης Λάμπρου (Λέσβος Χυδηριώτικο)
Τάτσης Ροδίτης (Γουμένισσα)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.