- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πριν λίγα μόνο χρόνια η σχέση μας με το κρασί περιοριζόταν στο χύμα περιεχόμενο μιας μπρούτζινης κανάτας (λέγε με και καρτούτσο…). Αμφίβολη προέλευση, αμφίβολη ποιότητα, που όμως μας άρεσε. Δεν είναι αυτό το περίεργο. Το πραγματικά άξιο απορίας είναι πώς γίνεται μια χώρα που έχει άρρηκτη σύνδεση με το κρασί από την απαρχή του πολιτισμού της και επιπλέον ιδανικό terroir, να μη διαθέτει κάτι αξιόλογο να επιδείξει παρά μόνο μέχρι πολύ πρόσφατα.
Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί πράγματι έχει κάνει άλματα. Από τη μία οι οινοπαραγωγοί εμπιστεύτηκαν τις γηγενείς ποικιλίες, από την άλλη ενώθηκαν όλοι μαζί κατορθώνοντας το μεγάλο βήμα προς τα έξω.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τις νέες, εκπληκτικές εμφιαλώσεις τους, δεν κατάφεραν μόνο να καθιερώσουν τις ελληνικές ποικιλίες και να τις κάνουν αναγνωρίσιμες διεθνώς, αλλά και να ξεκινήσουν από την αρχή μια εγχώρια συζήτηση για την κουλτούρα του κρασιού. Τότε φύσηξε ένας πραγματικός αέρας αλλαγής, φέρνοντας μαζί του και τα πρώτα wine bars.
Τα wine bars είναι οι ιεροί ναοί του κρασιού. Εδώ θα ανακαλύψεις τις ποικιλίες που αγνοείς, θα βρεις τις αγαπημένες σου, ενώ δεν αποκλείεται να γνωρίσεις και απευθείας τους οινοπαραγωγούς, καθώς δεν είναι λίγα τα wine bars που διοργανώνουν οινογνωσίες σε εβδομαδιαία βάση. Μικρά καταφύγια για τους οινόφιλους, που πλέον έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εκπληκτικά κρασιά απλά κάνοντας μια βόλτα στην πόλη.
Τώρα λοιπόν, που η άνοιξη γλυκαίνει τα βράδια και κάνει τις διαδρομές μέσα στην πόλη κάτι παραπάνω από ευχάριστες, είναι η ώρα να κάνεις και εσύ τη δική σου βόλτα με στόχο να ανακαλύψεις το επόμενο, υπέροχο και δροσερό ποτήρι κρασί. Τα wine bars που ακολουθούν, θα σε βοηθήσουν σε αυτό τον ιερό σκοπό.
5 tips για αρχάριους
● Το Ασύρτικο της Σαντορίνης, το Μοσχοφίλερο της Μαντίνειας, το Αγιωργίτικο της Νεμέας και το Ξινόμαυρο της Νάουσας είναι οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες και οι πιο αναγνωρισμένες στο εξωτερικό.
● Μια καλή αρχή για να μάθεις αν σου αρέσει μία ποικιλία ή όχι είναι να δοκιμάσεις ΠΟΠ (σημαντικό) κρασιά από 3 ή 4 διαφορετικούς παραγωγούς. Δοκιμάζοντας, θα αρχίσεις σιγά-σιγά να καταλαβαίνεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.
● Οι σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας είναι η Νεμέα, η Νάουσα, η Μαντίνεια και η Σαντορίνη.
● Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός. Έχει κύκλο ζωής, γεννιέται, μεγαλώνει, ωριμάζει, και πεθαίνει όπως ο άνθρωπος. Συνήθως η καλύτερη στιγμή του είναι λίγο μετά την ενηλικίωση.
● Το σωστό ποτήρι για το κρασί είναι αυτό που έχει σχήμα τουλίπας, έτσι ώστε να κρατάει τα αρώματα του κρασιού μέσα. Πάντα το κρατάμε από τη βάση του ή το «πόδι», για να μην επηρεάζουμε τη θερμοκρασία του κρασιού.
L’ Audrion
Κομψότατο wine bistrot, γαλλικά κρασιά και εξαιρετικό φαγητό από τον Alain Parodi
Το μάθαμε στη μέση του χειμώνα και σε αυτό το διάστημα το τιμήσαμε όλοι δεόντως, τόσο που για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων το L’ Audrion ανοίγει πια από το μεσημέρι (διευκολύνονται και οι επαγγελματικές συναντήσεις). Η ζήτηση είναι διαρκής, ίσως γιατί το αθηναϊκό κοινό εκτιμά τη γαλλική φινέτσα, το μεράκι και την απόλυτη συνέπεια που διακρίνει αυτή την υπέροχα κομψή cave à manger, από το σέρβις μέχρι τις φιάλες και κάθε πιάτο που προτείνει η κάρτα του. Γάλλοι ιδιοκτήτες και Γάλλος σεφ (ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Alain Parodi) δημιουργούν στο πιο γραφικό σημείο της πόλης μια αυθεντική bistronomic εμπειρία συνδυάζοντας τη φινέτσα ενός bistro με τις νόστιμες δημιουργίες της γαστρονομίας. Οινικές και γευστικές γευσιγνωσίες, εξαιρετικά πιάτα, άκρως ενδιαφέρουσα και διαρκώς ανανεωμένη λίστα κρασιών από γαλλικούς αμπελώνες, brunch, επαγγελματικά γεύματα και αξέχαστες βραδιές με αγαπημένα πρόσωπα στο υπέροχο παλιό κτίριο της Πλάκας, που ανακαινίστηκε με κομψότητα και υπέροχη σύγχρονη αισθητική.
Η φιλοσοφία μιας cave à manger θέλει τα πιάτα να μπαίνουν στη μέση και να μοιράζονται μαζί με το άνοιγμα αρωματικών κρασιών. Τα καλά νέα, πέραν του νέου ωραρίου, είναι ότι στο μενού εντοπίζονται διαφοροποιήσεις και νέες προτάσεις λόγω εποχής (αλλάζει το 40% του μενού ανά εποχή), ενώ Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 19.30-21.30 ακούμε ζωντανά jazz και γαλλικά τραγούδια που μας μεταφέρουν στα στενά της Μονμάρτης. Τέτοιες μέρες και για όλο το καλοκαίρι στην ανανεωμένη ταράτσα του Audrion δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές στην cocotte με έμφαση στα εποχικά φρέσκα προϊόντα και στην ποιότητα, λίγα υλικά στο πιάτο, με καλή διαχείριση, κλασικά ζεστά και κρύα πιάτα, πάστα και ριζότο, παγωτό με φρούτα εποχής και πραγματικά σπουδαία επιδόρπια διά χειρός του chef Parodi. Όχι μόνο. Το L' Audrion διαθέτει επίσης μια υπέροχη κάβα, όπου μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι φιάλες (και μάλιστα σε αρκετά προσιτές τιμές) από άγνωστους σ’ εμάς γαλλικούς αμπελώνες (Προβηγκία), αλλά και κλασικά αγαπημένα κρασιά από το Μπορντώ και τη Βουργουνδία. Κι επειδή το L' Audrion έχει αγαπηθεί πολύ, για να μην υπάρχουν απογοητεύσεις συστήνεται κράτηση, ιδίως για τις γευσιγνωσίες.
Πλ. Φιλόμουσου Εταιρείας 3, Πλάκα, 2103241193, Fb: L’ Audrion, Ανοιχτά καθημερινά 12μ.μ-1 π.μ., Δευτέρα κλειστά.
Vinarte
Το ατμοσφαιρικό wine bar & resto των νοτίων προαστίων
Υψηλής αισθητικής wine bar & resto, με απόλυτη γνώση γύρω από το κρασί αλλά και το καλό ιταλικό φαγητό. Ο sommelier θα σας ενημερώσει για τις 300 plus ετικέτες από τον ελληνικό, τον ιταλικό και το διεθνή αμπελώνα, εκ των οποίων οι περίπου 50 προσφέρονται και σε ποτήρι. Ετικέτες, μάλιστα, που εναλλάσσονται, με κάποιες να είναι premium αλλά και παλαιότερων χρόνων. Τα εξαιρετικά αυτά κρασιά μπορείτε να απολαύσετε τρώγοντας κάτι ελαφρύ αλλά ποιοτικό, όπως ένα tapas ή μια ποικιλία ιταλικών αλλαντικών και τυριών, αλλά και με ένα πλήρες ιταλικό γεύμα, με πίτσα, φρέσκα ζυμαρικά και άλλα πολλά, όπως το εκπληκτικό πειραγμένο ριζότο με γκοργκοντζόλα και αχλάδι, που συνοδεύεται με το γλυκό κρασί Princess του Κτήματος Αβαντίς. Στο Vinarte πραγματοποιούνται συχνά βραδιές γευσιγνωσίας, αξίζει να βρίσκεστε εκεί την Παρασκευή 11 Μαΐου με γευσιγνωσία από παλιές χρονιές και συλλεκτικές φιάλες της Τοσκάνης, ενώ κάθε Πέμπτη η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει από ταιριαστούς jazz, swing, funky ήχους από live εμφανίσεις εναλλασσόμενων σχημάτων.
● Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 2108941511, www.vinarte.gr, fb: Vinarte
Chocolat Royal-Wine Station
Ένας προορισμός για κάθε οινόφιλο στη γειτονιά του Θησείου
Μάλλον δεν υπάρχει ιδανικότερο σημείο για να πιεις ένα ποτήρι κρασί από τη γειτονιά του θησείου. Εκεί, στην αρχαιότερη γειτονιά της Αθήνας υπάρχει το Chocolat Royal, που κρύβει έναν προορισμό για κάθε οινόφιλο. Στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου, στο ανανεωμένο wine bar “Wine Station”, θα ανακαλύψεις μια λίστα με 150 ετικέτες (40 από αυτές και σε ποτήρι), που έχουν προσεκτικά επιλεχθεί από τον sommelier Δημήτρη Σπυρόπουλο. Αρώματα από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα γεμίζουν το ποτήρι σου, όσο εσύ χαλαρώνεις ακούγοντας τους απαλούς ήχους της μουσικής. Για να συνοδέψεις αυτά τα υπέροχα κρασιά θα βρεις ένα μενού με επιλεγμένα πιάτα του σεφ Σπύρου Μάλλιου, ενώ μπορείς επίσης να επιλέξεις όποιο πιάτο επιθυμείς και από το μενού μεσογειακής κουζίνας του C-Restaurant, που λειτουργεί στον δεύτερο όροφο του Chocolat Royal. Ιδανική ώρα για να απολαύσεις όλα αυτά και να χαλαρώσεις από το απόγευμα και μετά όταν ο ήλιος δύει. Τώρα το καλοκαίρι και στον εξωτερικό χώρο, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18.00-02.30.
● Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, 2103469077, www.chocolatroyal.gr, Fb: @chocolatroyalthisio
Fabrica De Vino
Πάθος για το καλό κρασί
Αγάπη και πολύ πάθος για το καλό κρασί από τους ανθρώπους του Fabrica De Vino, ενός ατμοσφαιρικού και φιλικού χώρου, όπου θα συνδυάσετε το κρασί σας με πιάτα που θα σας θυμίσουν καλοκαίρι. Ο ελληνικός αμπελώνας κυριαρχεί στην κάβα, με πολλές μάλιστα γηγενείς ποικιλίες. Περισσότερες από 500 ετικέτες και οι 40 από αυτές και σε ποτήρι. Θα συνοδεύσετε με δροσερές σαλάτες, φρέσκα θαλασσινά (εξαιρετικό το κριθαρότο με θαλασσινά, όπως επίσης οι γυαλιστερές και τα στρείδια), αλλά και πιάτα όπως ψητός τόνος και λαβράκι, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε και σε σάντουιτς, το γνωστό Balik Ekmek. Και να είστε σίγουροι ότι θα σας περιποιηθούν σαν να είστε καλεσμένοι σε αγαπημένους σας.
● Εμ. Μπενάκη 3, κέντρο, 2103214148, www.fabricadevino.gr, fb: Fabrica De Vino
Materia Prima
Ένα από τα καλύτερα wine bar και ταυτόχρονα μία απότις πιο ενημερωμένες κάβες
Στην πιο ανερχόμενη γειτονιά του κέντρου υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ένα μικρός, οινόφιλος παράδεισος. Στο Materia Prima όχι απλά μπορείς να βρεις μια λίστα με 60 ετικέτες υπέροχων κρασιών by the glass (που μάλιστα αλλάζει 2 φορές τον μήνα) αλλά και μια κάβα με 500 επιπλέον ετικέτες. Ακριβώς στο κέντρο μια γυάλινη προθήκη φυλάει τα αληθινά διαμάντια, αποκλειστικές εισαγωγές κρασιών από τις γωνιές του κόσμου (όπως Μαγιόρκα, Τενερίφη, Μαρόκο, Τασμανία, Καλιφόρνια), που μπορείς να προμηθευτείς (και) για το σπίτι. Για απαραίτητη συνοδεία, θα βρεις εξίσου εντυπωσιακά πιάτα όπως μαύρη φακή με μελάνι σουπιάς, κινόα, απάκι κοτόπουλου ή ταλιάτα μόσχου από σιτεμένη σπαλομπριζόλα. Tip: Συχνά πραγματοποιούνται απίθανες οινογνωσίες όπου οι sommelier μας εισάγουν σε μία διαφορετική κάθε φορά ποικιλία.
● Φαλήρου 68, Κουκάκι, 2109245935, Fb: @material.prima.winebar
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.