- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οινόραμα 2018, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο έρχεται σε λίγες μέρες
Δοκιμάζουμε τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, γνωρίζουμε τους οινοποιούς, συμμετέχουμε στις παράλληλες εκδηλώσεις
Είναι η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα (από το 1994), με την πόλη να συμμετέχει σε πολλά της σημεία και τον κόσμο να χαίρεται τις πολλές εκδηλώσεις που δρουν παράλληλα. Κάθε φορά αποτελεί γεγονός και σίγουρα έχει εξελιχθεί στο πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου καθώς και σε μία μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά τους έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους
Φέτος το Οινόραμα θα διεξαχθεί 10 με 12 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη Δευτέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες.
Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στο Οινόραμα 2018, καθιστώντας το «sold out». Τι σημαίνει αυτό για όσους από εμάς (και είμαστε πολλοί…) βρεθούν εκείνες τις ημέρες στο Ζάππειο; Περισσότερα από 350 οινοποιεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρίσκονται στο Ζάππειο καταρρίπτοντας ακόμα και το περσινό ρεκόρ συμμετοχής. Σκοπός τους ο δειγματισμός καθιερωμένων και νέων κρασιών καθώς και της εσοδείας 2017, που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Οι οργανωτές περιμένουν πάνω από 10.000 επισκέπτες, που καλούνται να δοκιμάσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν ανάμεσα στα περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά της έκθεσης! Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο περσινό Οινόραμα ανοίχτηκαν περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, που αφού το περιεχόμενό τους δοκιμάστηκε ανακυκλώθηκαν. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και πιο ακριβά του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες αλλά και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνή αμπελώνα.
Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί έχει πλέον εδραιωθεί στο εξωτερικό και όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας έχουν εξασφαλίσει σοβαρές συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Έτσι, το Οινόραμα προχωράει ακόμα παραπέρα και επενδύει σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές, καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε υπάρχοντα χαρτοφυλάκια εισαγωγέων των ώριμων αγορών. Έτσι, στο Οινόραμα αναμένονται και πάλι πολλοί και σημαντικοί ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους ομάδα αγοραστών από την Ασία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο προγράμματος της Enterprise Greece.
Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, το Οινόραμα επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα «Οινικές Αποκαλύψεις» που μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με ένα ειδικό χώρο που λειτουργεί ως Wine Βar. Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται φέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά τα οποία θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους.
Στην καθιερωμένη, πλέον, «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, με θέμα «Discover Greek Wines», παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»), όπου οι επαγγελματίες επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ασυνόδευτοι και με το δικούς τους ρυθμούς κάποια από250 κρασιά της «Πλατείας», κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.
Όπως τα τελευταία τρία χρόνια, το Οινόραμα συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week», που ακολουθεί χρονικά την έκθεση, από Δευτέρα 12/03 μέχρι Κυριακή 18/03. Κατά τη διάρκειά της οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης. Όσα μάλιστα γίνονται σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αποτελούν ευκαιρίες που οι οινόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν για να απολαύσουν επώνυμα κρασιά σε προνομιακές τιμές, ακόμα και μενού υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά σχεδιασμένα για κρασιά ανάλογης ποιότητας.
Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο www.oenorama.com. Το συνολικό κόστος για την είσοδο όλων των άλλων επισκεπτών στην έκθεση είναι 12€ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος.
Και μην ξεχνάτε: το κρασί είναι παντού...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.