- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πού πήγε η τεκίλα; Κίνδυνος για παγκόσμια έλλειψη του ποτού
Η αγαύη του Μεξικού δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση στην αγορά
Δυσεύρετα κινδυνεύουν να γίνουν στο άμεσο μέλλον τα ποτά και σφηνάκια τεκίλας καθώς η αγαύη δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση.
Η αγαύη είναι το φυτό που δίνει την πρώτη και ουσιώδη ύλη για την παραγωγή της τεκίλας. Η πολύ αυξημένη ζήτησή της παγκοσμίως έχει προκαλέσει κρίση στην αγορά αφού η τιμή έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η έλλειψη της αγαύης υπολογίζεται πως θα διαρκέσει μέχρι το 2021, με αποτέλεσμα η τιμή να αυξάνεται συνεχώς.
«Η ανάπτυξη μας έχει ξεπεράσει», λέει ο Φραντσίσκο Σολτέρο, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της Patrón Spirits International στο Reuters. «Είναι η κρίση της επιτυχίας της βιομηχανίας μας», συμπλήρωσε.
Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο και το Εθνικό Επιμελητήριο της Τεκίλα αναφέρει ότι μόνο για το 2018 θα χρειαστούν 42 εκατομμύρια φυτά αγαύης για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πλανήτη. Ωστόσο, από τις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν το 2011, μόλις 17 εκατομμύρια φυτά αγαύης είναι έτοιμα για συγκομιδή.
Η έλλειψη ανάγκασε τους καλλιεργητές της αγαύης να κάνουν συγκομιδή νωρίτερα και ενώ τα φυτά δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως. Τι σημαίνει αυτό; Υπό κανονικές συνθήκες η αγαύη χρειάζεται επτά με οχτώ χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως και σε περίπτωση που η συγκομιδή γίνει νωρίτερα, τότε σημαίνει πως η ποιότητα της τεκίλας είναι πολύ χειρότερη.
Μια αγρότισσα από το Μεξικό, είπε για την πρόωρη συγκομιδή στο Reuters: «Οι εταιρείες χρησιμοποιούν φυτά τεσσάρων ετών επειδή δεν υπάρχουν άλλα». Η αγρότισσα τονίζει ότι αυτό συμβαίνει εν γνώσει των εταιρειών που συμβιβάζονται με ένα προϊόν κατώτερης ποιότητας για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση.
Στα ύψη η τιμή της αγαύης
Η αγαύη κόστιζε 17 λεπτά του ευρώ το κιλό και το 2016 η τιμή της πολλαπλασιάστηκε φθάνοντας το κιλό στο ένα ευρώ και 14 λεπτά, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κρίση στον κλάδο παραγωγής τεκίλας.
Η ολοένα και αυξημένη ζήτηση, οι μειωμένες σοδιές που συχνά πέφτουν θύματα ληστών και η αλματώδης αύξηση της τιμής, θα αναγκάσει πολλά αποστακτήρια τεκίλας να κλείσουν αφού δεν θα μπορούν πλέον να είναι ανταγωνιστικά. «Είναι αδύνατο πλέον να ανταγωνιστούμε αποστακτήρια βότκα και ουίσκι. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση οι περισσότερες εταιρείες θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο . διευθυντής της Τequila Cascahuin, Σαλβαδόρ Ροζάλες.
Με λίγα λόγια η τεκίλα είναι «θύμα» της δημοτικότητάς της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.