- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Κρασί: Η Αθήνα ξέρει να πίνει
Γυρίσαμε την πόλη, βρήκαμε τα στέκια του κρασιού, μιλήσαμε με τους ειδικούς.
Η πόλη γεμίζει wine bars, τα εστιατόρια αναβαθμίζουν τις λίστες τους και οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν κρασιά που σαρώνουν τα βραβεία.
Κάτι συμβαίνει φέτος και ο κόσμος αγάπησε με πάθος το κρασί. Η πόλη γεμίζει wine bars, τα εστιατόρια αναβαθμίζουν τις λίστες τους, οι κάβες γνωρίζουν δόξες, οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν κρασιά που σαρώνουν τα βραβεία «μέσα» και «έξω». Το κρασί είναι παρεΐστικο, μοιράζεται ανάμεσα σε φίλους, δίνει αφορμή για συζητήσεις και καινούργιες γνωριμίες, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Μαζί με τα παραπάνω ας προσθέσουμε και το ότι είναι μια μεγάλη απόλαυση που μπορεί ο καθένας να χαρεί σε πολύ πιο προσιτές τιμές από ό,τι τα «σκληρά» ποτά. Γυρίσαμε την πόλη, βρήκαμε τα στέκια του κρασιού, μιλήσαμε με τους ειδικούς.
Heteroclito
Φωκίωνος 2 & Πετράκη, (Μητρόπολη), 2103239406
Wine bar για τους Άγγλους, bar a vin για τους Γάλλους, enoteca για τους Ιταλούς, heteroclito για τους Έλληνες σκέφτηκαν η Μαντλέν και ο Δημήτρης και έστησαν το δικό τους στέκι για κρασί. Με 150 ετικέτες, οι περισσότερες από γηγενείς ποικιλίες, με 20 από αυτές και σε ποτήρι, με πλατό τυριών, αλλαντικών, πίτες και άλλες νοστιμιές – κι αυτές αμιγώς ελληνικές και ψαγμένες από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, με εξαιρετικές τιμές και με... heteroclites Δευτέρες, όπου παρουσιάζονται μικροί ή και πιο γνωστοί Έλληνες οινοποιοί, το heteroclitο σήμερα είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία συνάντησης για κάθε οινόφιλο που θέλει να γνωρίσει και να δοκιμάσει τον ελληνικό αμπελώνα και το επώνυμο ελληνικό κρασί. Όπως λένε και η Μαντλέν με τον Δημήτρη, «όποιος μπει εδώ μέσα για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρος: θα πιει καλό κρασί, σε καλή τιμή... Όλα τα άλλα είναι απλά... ετερόκλητα».
VINOTERRA CAVA & RESTO
Μαρίνου Αντύπα 74-76, Ν. Ηράκλειο, cava: 2102717554, resto: 2102792100
Η ιστορία ξεκινάει το 1995, όταν ο νεαρός τότε Δημήτρης Κόλλιας άνοιξε την κάβα του με focus στα ποιοτικά κρασιά μικρών παραγωγών. Από τότε... κύλησε πολύ κρασί στα ποτήρια, η κάβα αριθμεί 1.200 ετικέτες, διαθέτει μεγάλο κελάρι, καθώς και υπέροχο χώρο γευσιγνωσίας. Το παζλ συμπληρώνεται το 2009, όταν προστέθηκε ακριβώς δίπλα το εστιατόριό της Vinoterra, αφιερωμένο στους wine lovers. Εδώ ο τυχερός πότης μπορεί να απολαύσει πιάτα μεσογειακής κουζίνας από ένα μικρό και συμπυκνωμένο μενού, ενώ το κρασί διαλέγει όχι από μια λίστα, αλλά στην κυριολεξία από μια κάβα με τα άπαντα του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα. Και όλα αυτά με τιμές πολύ προσιτές, αυτές δηλαδή της κάβας συν 5 ευρώ για το σερβίρισμα. Οι ιδιοκτήτες Δημήτρης και Κωνσταντίνα δηλώνουν παρόντες για πληροφορίες (στα σπάργανα είναι και το eshop), ενώ πολύ συχνά φέρνουν από δίπλα όχι μία αλλά πολύ περισσότερες προτάσεις και τότε το οινικό ταξίδι αρχίζει...
ZAF
Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, 2103236711
Πάνω στη hot πλατεία Αγίας Ειρήνης με χώρο όμορφο που θυμίζει παλιό εργοστάσιο και απλώνεται σε τρία επίπεδα. Ανοιχτό από το πρωί, είναι ένα στέκι με νεανικό κοινό που του αρέσει να κινείται σε ρυθμούς χαλαρούς και... flirting! Με δύναμη στον καφέ (Mocca), το ποτό και τις εύκολες λύσεις φαγητού, αλλά και με μεγάλη αδυναμία στο κρασί, προσφέρει ελληνικές ετικέτες σε πολύ καλές τιμές (από €20 το μπουκάλι, ποτήρι από €4), που συνοδεύει με ποικιλίες τυριών-αλλαντικών, σαλάτες, και άλλα νόστιμα. Οι ωραίες του μουσικές του –jazz, swing, free style– και το σλόγκαν «μας αρέσουν οι χαρές της ζωής» το κάνουν να είναι πάντα κεφάτο και γεμάτο κόσμο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ που μαζεύεται κόσμος από τα θέατρα και το σινεμά για τι άλλο... ένα ποτήρι καλό κρασί.
Harvest Coffee & Wine
Αιόλου 64 & Ευριπίδου, 2130252284
Πάνω στο κεντρικότερο σταυροδρόμι της πόλης και δυο βήματα από τη Βαρβάκειο Αγορά, με διακόσμηση που σε μεταφέρει απευθείας Μαδρίτη. Έχει μεγάλη δύναμη στο κρασί (πάνω από 110 ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα) και συμπληρώνει με την πολύ καλή του κουζίνα στην οποία είναι φανερές οι ισπανικές επιρροές. Στα συν του οι πολύ καλές τιμές (ποτήρι από €3,5, tapas από €1,5), το χαρούμενο περιβάλλον, η ικανότητά του να αλλάζει πρόσωπο όλες τις ώρες της ημέρας αποτελώντας το αγαπημένο stop over για όποιον κινείται στην περιοχή.
Ο Sommelier προτείνει
Η Cucina Povera (Ευφορίωνος 13, Καλλιμάρμαρο, 2107566008) είναι στέκι για όσους θέλουν το κρασί να πρωταγωνιστεί στο τραπέζι και ο Γιάννης Καημενάκης είναι ο ιδιοκτήτης της, αλλά και ένας από τους καλύτερους Έλληνες sommelier. Δηλώνει φαν των wine bars... «μας πήραν απ’ το χέρι το καλαμάκι του φραπέ και μας έβαλαν ένα ποτήρι κρασί» και προτείνει στον καταναλωτή να είναι ανοιχτός σε διαφορετικές ποικιλίες, διαφορετικά τοπωνύμια, διαφορετικά κρασιά. Για το δύσκολο θέμα της τιμής λέει πως το φθηνό δεν σημαίνει απαραίτητα καλό, πάντα στη ζωή όλα τα ωραία πράγματα έχουν ένα αντίτιμο. Τέλος, μας δίνει το δικό του Top 10 στα ελληνικά κρασιά.
Κτήμα Χαριτάτου, μοσχάτος λευκός ξηρός Κεφαλονιάς
Κτήμα Κ. Παπαγιάννη, μαλαγουζιά Χαλκιδικής
Κτήμα Δουλουφάκης, Άσπρος Λαγός, Βιδιανό Κρήτης
Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Ακακίες, αφρώδης ροζέ ξινόμαυρος
Κτήμα Λυραράκη, Μαντηλάρι, ερυθρός ξηρός
Κτήμα Τσέλεπου, Νεμέα Δρυόπη, Αγιωργίτικος ερυθρός
Κτήμα Θυμιόπουλου, Γη και Ουρανός, Νάουσσα, ξινόμαυρος
Κτήμα Σιγάλα, Απηλιώτης, γλυκός ερυθρός, Μανδηλαριά
Κτήμα Παρπαρούση, Μοσχάτο Ρίου Πατρών, γλυκός λευκός
Κτήμα Χατζηδάκη, λευκός, ασύρτικος, Σαντορίνης
Το λυσάρι του wine lover
Οι βαθμοί της απόλαυσης Τα λευκά γλυκά κρασιά και οι σαμπάνιες πίνονται σε θερμοκρασία 4-6 βαθμούς. Τα λευκά και τα ροζέ 8-10°, ελαφριά κόκκινα 14-16°, τα παλαιωμένα κόκκινα 16-18°.
Wine killers
Τα λευκά κρασιά δεν ταιριάζουν με φαγητά που περιέχουν ξίδι, αυγό, ξηρούς καρπούς.
Να αναπνέει ή όχι;
Στα λευκά και στα φρέσκα κόκκινα ανοίγουμε το μπουκάλι λίγο πριν τα πιούμε – τα βοηθάει να αναπνεύσουν λίγη ώρα. Τα ώριμα κόκκινα χρειάζονται μετάγγιση σε ανοιχτή φιάλη.
Κλασικό λάθος
Τα τυριά δεν ταιριάζουν αποκλειστικά με κόκκινο κρασί. Αντίθετα, λόγω της οξύτητάς τους, τα περισσότερα ταιριάζουν με λευκά κρασιά.
Τα νιάτα μπροστά από τα γηρατειά
Όταν έχεις να πιεις μια σειρά κρασιών, ξεκινάς από το πιο φρέσκο και τελειώνεις με το πιο παλιό.
Πώς δοκιμάζουμε ένα κρασί
Μάτι-μύτη-στόμα. Ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα από κρασί, αυτό το τρίπτυχο θα σας βοηθήσει. Κοιτάμε το χρώμα, τη διαύγεια, το στριφογυρνάμε στο ποτήρι για να αναδείξει τα αρώματα και τα χαρακτηριστικά του, μετά βάζουμε τη μύτη βαθιά μέσα στο ποτήρι και το μυρίζουμε αρκετή ώρα.
Να το γυρίσω πίσω;
Ναι, όταν είναι πικρό, όταν δεν είναι διαυγές, όταν μυρίζει θειάφι ή είναι οξειδωμένο.
Οινοποιείο Καραμήτρου
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η ζωή της οικογένειάς μου ήταν συνδεδεμένη με το αμπέλι και το κρασί. Ίσως ευθύνεται γι’ αυτό το γεγονός ότι ζούμε σε μια περιοχή με κύρια καλλιέργεια το αμπέλι, χαρακτηρισμένη μάλιστα ως περιοχή Ο.Π.Α.Π., ίσως πάλι το γεγονός ότι τόσο ο παππούς μου όσο και ο πατέρας μου είχαν ανέκαθεν ως κύρια ασχολία τους την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.
Θυμάμαι, ως παιδί, να παίζω με τα αδέλφια μου κυνηγητό στους αμπελώνες μας την Άνοιξη και να βάζουμε τις μύτες μας ανάμεσα στα λουλούδια του σταφυλιού για να ανασάνουμε τα μοναδικά αρώματά τους. Να μένουμε έκπληκτοι με το θαύμα της φύσης που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια μας το καλοκαίρι με τα σταφύλια να αλλάζουν χρώματα, να γεμίζουν χυμούς και ευωδιές, και φυσικά θυμάμαι τον τρύγο! Τη μεγάλη γιορτή, που μέχρι κι εμείς τα παιδιά καταλαβαίναμε πόσο σπουδαία ήταν.
Και μετά, την αγωνία του πατέρα μου για τη ζύμωση του κρασιού, την υπομονή του, τα ξενύχτια του, την αγάπη και το σεβασμό του γι’ αυτή την πανάρχαια διαδικασία που συντελούνταν στα υπόγειά μας... Θεωρώ ότι όποιος μεγάλωσε με αυτές τις εικόνες, μέσα σ’ αυτά τα χρώματα, μέσα σ’ αυτές τις μυρωδιές, δεν θα μπορούσε ποτέ να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Ίσως φταίει η σκιά της «Κοιμωμένης των Αγράφων» που καθρεφτίζεται στη Λίμνη Πλαστήρα... Ίσως φταίνε τα λόγια του παππού Γιώργου: «Σσς, κάνε ησυχία, το κρασί κοιμάται...».
Γιώργος Καραμήτρος, οινοποιός
*Τα πολυβραβευμένα κρασιά Μεσενικόλα ερυθρό (από την ομώνυμη γηγενή ποικιλία), Μέλισμα ερυθρό (Λημνιώνα-Cabernet Sauvignon), Πολίχνης ερυθρός (Syrah) ταξιδεύουν από την Καρδίτσα σε όλη την Ελλάδα και θα τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες.
RAILS
Βασ. Αλεξάνδρου 2, Περιστέρι, 2105728137
Δίπλα στο μετρό του Αγίου Αντωνίου είναι ένα all day bar-resto με όμορφο ντεκόρ, όπου κυριαρχεί το ξύλο, η πέτρα, το σίδερο. Άνοιξε τον Δεκέμβρη και από την πρώτη στιγμή έγινε το καυτό meeting point του Περιστερίου, μια και είναι ανοιχτό από το πρωί για πολύ καλό καφέ (σε απίστευτες τιμές), έχει δύο επίπεδα (στο επάνω και άπλετη θέα από τον Υμηττό μέχρι την Ακρόπολη), ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για ποτό, καφέ, φαγητό –εξαιρετικά burgers–, αλλά καλύπτει και την αγάπη του κόσμου για καλό κρασί. Με 40 ελληνικές και ξένες ετικέτες (9 από αυτές και σε ποτήρι, από €3,5) που μπορεί κάποιος να απολαύσει με πολύ ωραία και γκουρμέ σνακς, τάπας, ποικιλίες κρεάτων, τυριών, αλλαντικών σε τιμές επίσης εξαιρετικές.
WINE POINT
Αθ. Διάκου & Πορινού 2 (μετρό Ακρόπολη), 2109227050
Λάτρης από... πάντα του οίνου ο Ξενοφών Σταυρόπουλος άνοιξε πριν ενάμιση χρόνο το Wine Point για να μοιραστεί πάθος και γνώσεις για τον ελληνικό αμπελώνα με παλιούς και νέους φίλους. Γι’ αυτό αλλάζει τον κατάλογο 3 φορές το χρόνο – η σημερινή λίστα περιλαμβάνει 196 ετικέτες και είναι η 5η του καταστήματος, ενώ η λίστα ποτηριών (περίπου 30 ετικέτες) αλλάζει κάθε 10 ημέρες και είναι η 28η! Η Ελλάδα, μας λέει, διαθέτει 600 οινοποιούς, 4.000 ετικέτες, 300 γηγενείςποικιλίες και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια άλματα πάνω στο θέμα. Στόχος του είναι να γνωρίσει στον Αθηναίο όσο πιο πολλές ετικέτες Ελλήνων παραγωγών, ενώ πιστεύει πως το κρασί, που έτσι κι αλλιώς είναι μέσα στο DNA του Έλληνα, είναι παρεΐστικο και μοιράζεται μεταξύ των φίλων, γνωρίσματα που εξηγούν την έκρηξη των wine bars μέσα στον καιρό της κρίσης. Στο Wine Point η φιάλη ξεκινάει από €15, το ποτήρι από €4 και μπορεί κάποιος να τα συνοδεύσει με ποικιλίες από γευστικέςνοστιμιές από όλη την Ελλάδα.
SCALA VINOTECA
Σίνα 50 (είσοδος από Αναγνωστοπούλου), Κολωνάκι, 2103610041
Εδώ και 4 χρόνια ένα από τα πιο αγαπημένα wine restaurant της Αθήνας, συνεχίζει με το ίδιο πάθος για το κρασί και με προτάσεις value for money. Διαθέτει 120 ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών που μπορεί κάποιος να πιει και σε ποτήρι (70 ετικέτες, από €4,50) και τα συνοδεύει με πεντανόστιμα ελληνικά και διεθνή πιάτα σε επίσης καλές τιμές. Υπέροχο το ντεκόρ του, ακόμη πιο όμορφη η μικρή δροσερή του αυλή, με τα δέντρα να φέρνουν δροσιά και διάθεση για παρεΐστικη, ασυγκράτητη οινοποσία. Στις επιλογές θα σε βοηθήσει ο νεαρός sommelier Φαίδων Δερνίκος, ο οποίος συνέχεια διαβάζει για το κρασί, αλλά ξέρει εξίσου καλά να διαβάζει εσένα και τις προτιμήσεις σου.
Wine bars παντού
Εικονογράφηση: Κώστας Σπανάκης
By the Glass Classy ατμόσφαιρα στην old Athens Στοά Ράλλη, Φιλελλήνων, 2103232560
Para Siempre Πανέμορφος χώρος, πιατάκια απ’ όλο τον κόσμο. Χάρητος 43, Κολωνάκι, 2107210155
Fabrica de vino Aπό τον Μάιο ανοιχτό όλη την ημέρα στο κέντρο (Εμ. Μπενάκη 3, 2103214148), για βράδυ στο καλοκαιρινό του πόστο στο La Cabana του Αλίμου.
Oinoscent Και κάβα και wine bar, από τα αγαπημένα του κέντρου. Βουλής 45-47, 2103229374
Ombra Με ειδίκευση στα αφρώδη prosecco. Ολυμπιονικών 220, Ν. Ψυχικό, 2106711320
Diwine Νέο, με δυνατή λίστα και φιλότεχνο. Περικλέους 31, Χαλάνδρι, 2106801343
Tο βιβλίο του κρασιού
(εκδ. Ψύχαλου)
Ο Αργύρης Τσακίρης, ο Διονύσης Κούκης και ο Γιώργος Βέκιος συγκέντρωσαν εδώ όλα όσα θα ήθελε να ξέρει κάποιος για το κρασί. Ιστορίες από την αρχαιότητα, ξενάγηση σε αμπέλια, τα μυστικά της καλλιέργειας και του τρύγου, η διαδικασία της οινοποίησης, αμπελώνες της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Αλλά και μαθήματα δοκιμασίας κρασιών, για να κάνουμε τις σωστές επιλογές στην κάβα και να μάθουμε να το σερβίρουμε στη σωστή θερμοκρασία. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: «Ελληνική Οινογνωσία», «Αμπελουργία και Οινοποίηση», «Οινολογία», «Κάνω το δικό μου κρασί». Γ
ια περισσότερες πληροφορίες: Χαριλάου Τρικούπη 33, 2103827278
IL POSTINO
Γριβαίων 3, Κολωνάκι, 2103641414
Για χρόνια το αγαπημένο ιταλικό του Κολωνακίου, φέτος παρακολουθώντας τις προτιμήσεις των πελατών του αφιέρωσε το ένα του κομμάτι στο κρασί, φτιάχνοντας μια αυθεντική ιταλική vineria. Τα κρασιά είναι πολλά και συνέχεια εμπλουτίζονται, από τον Μάιο μάλιστα ο ιδιοκτήτης του Antonio θα κάνει δική του εισαγωγή σε ακόμη περισσότερες ιταλικές ετικέτες σε καταπληκτικές τιμές. Με πλατό ιταλικών τυριών και αλλαντικών, με ατομικές ποικιλίες, με ιταλικούς μεζέδες που ξεκινούν από €5, με ετικέτες από €12, με ποτήρι κρασί από €2,50, με ζωηρές ιταλιάνικες μουσικές και με την πρασινάδα του εξωτερικού του χώρου, είναι το καθημερινό στέκι για όσους θέλουν να τσιμπήσουν αλλά και να πιουν αλά ιταλικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.