Wine & Spirits

Τα οινοποιεία Μπουτάρη είναι ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα

Από τη Νάουσα μέχρι την Κρήτη ένα κρασί σε περιμένει να το πιεις

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363858-752647.jpg

Πίνω το 1879. Ένα κρασί που μ’ αρέσει πολύ. Όχι μόνο για την πλούσια γεύση του, αλλά και για την ιστορία του. Το 1879 ήταν το έτος ίδρυσης της οινοποιίας Μπουτάρη. Η ετικέτα «1879» κλείνει μέσα της όλη την ιστορία της οικογένειας. “Boutari Legacy”, η φράση που αναγράφεται με χρυσά γράμματα στη φιάλη. Το κρασί είναι η κληρονομιά μας.

Πίνω το 1879 στην όμορφη αυλή του 48 Urban Garden και σαν από μακριά ακούω τη φωνή του γευσιγνώστη Ted Leleka να το περιγράφει. «Βαθύ ερυθρό χρώμα. Γεμάτο σώμα με ευχάριστη οξύτητα. Απαλές, βελούδινες τανίνες». Αυτές οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, όμως πιστεύω ότι ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κάθε κρασί που πίνει. Σαν να είναι συναίσθημα.

Ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και ο γευσιγνώστης Ted Lelekas, οδηγοί στο οινικό ταξίδι μας ανά την ΕλλάδαΓουμένισσα 2013, Γουμένισσα

Απόψε όμως είναι όμορφη βραδιά, μέσα στη μεγάλη σάλα έχουν στηθεί περίπτερα-σταθμοί που μας ταξιδεύουν στις γωνιές της Ελλάδας, στις γεύσεις και στα αρώματά της. Κάθε σταθμός, αντιπροσωπεύει ένα οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη. «Σκαρφαλώνουμε» στο οροπέδιο της Μαντίνειας, ταξιδεύουμε στην Αττική και το καταπληκτικό Κτήμα Μάτσα, θαυμάζουμε τη μοναδικότητα της Σαντορίνης, πίνουμε την ιστορική «Γουμένισσα», φτάνουμε στο Σκαλάνι της Κρήτης, το νεότερο οινοποιείο Μπουτάρη και καταλήγουμε στην αρχή: στη Νάουσα Ημαθίας. Από εδώ ξεκίνησαν όλα.

Καλλίστη Reserve (Σαντορίνη), Grande Reserve Νάουσα, Αγιωργίτικο Μπουτάρη (Νεμέα), Σημείο Στίξης (Αρκαδία)Skalani 2012, Κρήτη

Από τότε που άνοιξε το πρώτο οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα, έχουν περάσει 138 χρόνια. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η οινοποιία που συνεχίζει να περνάει από γενιά σε γενιά, διαμόρφωσε τον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη που εμφιάλωσε κρασί, η πρώτη που ανέδειξε ιστορικούς αμπελώνες, όπως αυτόν της Σαντορίνης, που μας κέρασε υπέροχα μονοποικιλιακά κρασιά σαν το κλασικό πια Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, που άνοιξε τα οινοποιεία της στο κοινό σαν μεγάλη αγκαλιά και έκανε τα πρώτα δειλά βήματα σε αυτό που λέμε «οινοτουρισμό». «Αγαπητέ κόσμε», είπε, «δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα, έχουμε και υπέροχα κρασιά».

 Ο Ted Lelekas, ο Λευτέρης Ελευθερίου και η τρομερή Ρωξάνη Μάτσα Μαλαγουζιά Μάτσα 2016, Αττική

Τα κρασιά Μπουτάρη συνεχίζουν να λαμβάνουν διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου (σ. σ. η Νάουσα Μπουτάρη είναι το ελληνικό κρασί που έχει κατακτήσει την υψηλότερη θέση στη λίστα των 100 καλύτερων κρασιών του Wine Spectator), ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και μεταφέρουν στην άλλη άκρη του πλανήτη (από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά) λίγη από τη μαγεία του ελληνικού αμπελώνα και πολλή από την κληρονομιά μας. Αυτό το καλοκαίρι, ταξιδέψτε και γνωρίστε τα από κοντά στο σπίτι τους. Στα οινοποιία που άρχισαν όλα. 

www.boutari.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.