- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τα οινοποιεία Μπουτάρη είναι ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα
Από τη Νάουσα μέχρι την Κρήτη ένα κρασί σε περιμένει να το πιεις
Πίνω το 1879. Ένα κρασί που μ’ αρέσει πολύ. Όχι μόνο για την πλούσια γεύση του, αλλά και για την ιστορία του. Το 1879 ήταν το έτος ίδρυσης της οινοποιίας Μπουτάρη. Η ετικέτα «1879» κλείνει μέσα της όλη την ιστορία της οικογένειας. “Boutari Legacy”, η φράση που αναγράφεται με χρυσά γράμματα στη φιάλη. Το κρασί είναι η κληρονομιά μας.
Πίνω το 1879 στην όμορφη αυλή του 48 Urban Garden και σαν από μακριά ακούω τη φωνή του γευσιγνώστη Ted Leleka να το περιγράφει. «Βαθύ ερυθρό χρώμα. Γεμάτο σώμα με ευχάριστη οξύτητα. Απαλές, βελούδινες τανίνες». Αυτές οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, όμως πιστεύω ότι ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κάθε κρασί που πίνει. Σαν να είναι συναίσθημα.
Απόψε όμως είναι όμορφη βραδιά, μέσα στη μεγάλη σάλα έχουν στηθεί περίπτερα-σταθμοί που μας ταξιδεύουν στις γωνιές της Ελλάδας, στις γεύσεις και στα αρώματά της. Κάθε σταθμός, αντιπροσωπεύει ένα οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη. «Σκαρφαλώνουμε» στο οροπέδιο της Μαντίνειας, ταξιδεύουμε στην Αττική και το καταπληκτικό Κτήμα Μάτσα, θαυμάζουμε τη μοναδικότητα της Σαντορίνης, πίνουμε την ιστορική «Γουμένισσα», φτάνουμε στο Σκαλάνι της Κρήτης, το νεότερο οινοποιείο Μπουτάρη και καταλήγουμε στην αρχή: στη Νάουσα Ημαθίας. Από εδώ ξεκίνησαν όλα.
Από τότε που άνοιξε το πρώτο οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα, έχουν περάσει 138 χρόνια. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η οινοποιία που συνεχίζει να περνάει από γενιά σε γενιά, διαμόρφωσε τον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη που εμφιάλωσε κρασί, η πρώτη που ανέδειξε ιστορικούς αμπελώνες, όπως αυτόν της Σαντορίνης, που μας κέρασε υπέροχα μονοποικιλιακά κρασιά σαν το κλασικό πια Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, που άνοιξε τα οινοποιεία της στο κοινό σαν μεγάλη αγκαλιά και έκανε τα πρώτα δειλά βήματα σε αυτό που λέμε «οινοτουρισμό». «Αγαπητέ κόσμε», είπε, «δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα, έχουμε και υπέροχα κρασιά».
Τα κρασιά Μπουτάρη συνεχίζουν να λαμβάνουν διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου (σ. σ. η Νάουσα Μπουτάρη είναι το ελληνικό κρασί που έχει κατακτήσει την υψηλότερη θέση στη λίστα των 100 καλύτερων κρασιών του Wine Spectator), ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και μεταφέρουν στην άλλη άκρη του πλανήτη (από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά) λίγη από τη μαγεία του ελληνικού αμπελώνα και πολλή από την κληρονομιά μας. Αυτό το καλοκαίρι, ταξιδέψτε και γνωρίστε τα από κοντά στο σπίτι τους. Στα οινοποιία που άρχισαν όλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.