Ένα βράδυ της άνοιξης με τα κρασιά Μπουτάρη
Η A.V ήπιε μερικά ποτηράκια παραπάνω και μεταδίδει
Οδός Μητροπόλεως, Πέμπτη βράδυ. Μαζί με αγαπημένη φίλη, κατηφορίζω προς το Vintage και χαζεύω το γεμάτο ζωή κέντρο της πόλης. Είναι πολύ ωραίο να το σκάμε τα βράδια, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με φίλους στα wine bars που όλο φόρα ξεφυτρώνουν στις γωνίες. Ακριβώς 21.00, το Vintage είναι σχεδόν γεμάτο.
Απόψε είμαι εδώ για να δοκιμάσω κρασιά από τους πρωτοπόρους του είδους. Η οινοποιία Μπουτάρης, ήδη από την ίδρυσή της το μακρινό 1879 προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς: να ζωντανέψει την επιθυμία για καλό εμφιαλωμένο, ποιοτικό κρασί. Σήμερα, 138 (!) χρόνια μετά μετρά 6 οινοποιεία σε όλη τη χώρα. Από τη Νάουσα μέχρι την Κρήτη, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Γουμένισσα, Αττική, Πελοπόννησο και Σαντορίνη, τα αμπελοτόπια της οινοποιίας δίνουν μικρά λευκά, ροζέ και κόκκινα θαύματα, ικανά να σε ταξιδέψουν πίσω στους τόπους παραγωγής τους.
Πρώτα δοκιμάζουμε ένα πειραματικό αφρώδες του 2014, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά. Η Οινοποιία Μπουτάρης το κάνει αυτό: πειραματίζεται πολύ. Αλλά δεν μπορείς να φτάσεις πολύ μακριά χωρίς το μικρόβιο του πειραματισμού, έτσι δεν είναι; Το συγκεκριμένο είναι αρκετά φρουτώδες, με αρώματα φρυγανισμένης κόρας. Συνδυάζεται υπέροχα με τις σχεδόν ωμές γαρίδες με χυμό εσπεριδοειδών, ελάχιστα ψημένες και τυλιγμένες σε προσούτο, που μας σερβίρει αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης του Vintage, Πάνος Κυριαζής. Όταν γνέφω ενθουσιασμένη, ο ίδιος λέει: «Ένα πιάτο είναι απόλαυση. Ένα ποτήρι κρασί είναι απόλαυση. Και τα δύο μαζί είναι παράδεισος».
Ακολουθεί ένα από τα τελευταία διαμαντάκια του Μπουτάρη, το «Οροπέδιο» του 2015, ένα κρασί που θέλω πολύ να δοκιμάσω. Όπως διαβάζω στην μπροσούρα «είναι το αποτέλεσμα 88 χρόνων σταθερής ενασχόλησης με το Μοσχοφίλερο από ειδικά επιλεγμένα αμπέλια». Είναι εξαιρετικό, πιπεράτο, ο ιδανικός σύντροφος μιας δροσερής σαλάτας ή ενός θαλασσινού πιάτου. Εμείς το απολαμβάνουμε σιγά-σιγά παρέα με μια σαλάτα με σύκα και ένα υπέροχο Μαστέλο Χίου που συνοδεύεται από μαρμελάδα ελιάς. Γουλιά, μπουκιά, συχώριο.
Τη συνέχεια αναλαμβάνει το βαρύ πυροβολικό. Ξινόμαυρο Νάουσσας ή αλλιώς το Grande Reserve Νάουσας, παλαιωμένο για 4 χρόνια, ένα από τα πιο γνωστά κρασιά της οινοποιίας Μπουτάρη, σχεδόν ταυτισμένο με το όνομά της. Αποξηραμένα φρούτα, κανέλα, βανίλια, ξύλο, μπαχαρικά. Οι τανίνες του γεμίζουν τον ουρανίσκο και σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια. Να πιεις αυτό το κρασί με ένα καλό, κόκκινο κρέας. Εμείς, δύσκολα θα βρίσκαμε καλύτερο από αυτό το ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο (τόσο τέλεια ψημένο!) που εξαφανίσαμε εν ριπή οφθαλμού.
Για το τέλος, το γλυκό. Vinsanto Boutari 12, ένα Vinsanto που δεν μοιάζει με κανένα. Χρωστάει το όνομά του στα δώδεκα χρόνια παλαίωσής του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, έτσι θα το βρείτε μόνο στο Οινοποιείο της Σαντορίνης. Αν ο δρόμος σας βγάλει προς τα εκεί, μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε. Α, και του πάει η σοκολάτα…!
Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιο, τα κρασιά ήταν όλα τους υπέροχα. Αφού με ρωτάνε όμως, απαντώ. Με το χέρι στην καρδιά λέω ότι το Grande Reserve Νάουσας 2010 είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό κρασί. Να το δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.
*Ευχαριστούμε πολύ την Οινοποιία Μπουτάρη και το Vintage για τη φιλοξενία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.