Το top κρασί του Πάρι Σιγάλα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος Σιγάλα μάς συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί τους
![347119-720621.jpg 347119-720621.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/03/29/347119-720621.jpg)
Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;
Το Μαυροτράγανο.
Τι ποικιλία/ες είναι;
Είναι μία σπάνια ποικιλία αυτόχθονη του Αμπελώνα της Σαντορίνης. Μια ποικιλία στα όρια της εξαφάνισης που ευτυχώς τα τελευταία 20 χρόνια οι οινοποιοί άρχισαν να ασχολούνται και πλέον έχουν φυτευτεί αρκετά αμπέλια.
Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
Το Κτήμα Σιγάλα πίστεψε στην ιδιαιτερότητα και στην ποιότητα αυτής της πανάρχαιας ποικιλίας και από το 2002 μέχρι σήμερα φύτεψε στο χωριό της Οίας περίπου 100 στρέμματα Μαυροτράγανο, όπου τα 80 στρέμματα ηλικίας περίπου 8 με 10 ετών δίνουν τον οίνο με την επωνυμία Μαυροτράγανο Σιγάλας. Τα 100 στρέμματα είναι φυτεμένα σε διαφορετικές περιοχές της Οίας με σύστημα γραμμικό με δυνατότητα ποτίσματος και μόρφωμα double guyot.
Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);
Ο τρόπος οινοποίησης γίνεται στην κυριολεξία με το χέρι και με τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Ανοιχτά βαρέλια των 500 Lt κυρίως αλλά και των 300 Lt και 225 Lt γεμίζονται με το σταφυλοπολτό τοποθετημένα κάτω από τον αποβοστρυχωτή (χωρίς χρήση αντλίας). Τα γεμάτα βαρέλια, με τη χρήση διοξειδίου για προστασία, τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο, όπου για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία περίπου 8-10°C γίνεται καθημερινά pisage. Μετά την κρυοεκχύλιση, σε θερμοκρασία 20-25°C ξεκινάει η ζύμωση και συνεχίζεται το pisage. Στο πιεστήριο ο σταφυλοπολτός πάλι μπαίνει με κουβάδες (απουσία αντλίας). Ο οίνος παραμένει με τις οινολάσπες περίπου 18 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια (πρώτης και δεύτερης χρήσης).
Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);
Στη μύτη κυριαρχούν ώριμα ερυθρά φρούτα μαζί με γλυκά μπαχάρια και ανάλογα με τη χρονιά διακρίνονται μεταλλικές νότες. Ο οίνος που παράγεται διακρίνεται από τις πλούσιες ώριμες τανίνες του με καλή οξύτητα και πληθωρικό στόμα.
Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;
Λόγω των πλούσιων τανινών του, πηγαίνει θαυμάσια με κόκκινα κρέατα και με κρεμμώδη λιπαρά τυριά.
Ιδανικό σερβίρισμα;
(Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε την φιάλη, χρειάζεται μετάγγιση;) 15-18°C.
Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;
Παράγονται περίπου 10.000 φιάλες με δυνατότητα στα επόμενα χρόνια 15.000 φιάλες.
Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;
Παλαιώνει πολύ καλά (πάνω από 15 χρόνια) και μάλιστα κερδίζει σε φινέτσα, που αρχικά δεν είναι το χαρακτηριστικό του.
Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;
Η Σαντορίνη δεν είχε παράδοση στην ερυθρή οινοποίηση. Η εμπειρία που έχουμε για το Μαυροτράγανο δεν ξεπερνά τα 17 με 20 χρόνια. Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε με σοβαρά επιχειρήματα τις χρονιές. Θα τολμούσα να πω ότι το 2005 είναι μία πολύ καλή χρονιά που ακόμη εξελίσσεται και τα σταφύλια προέρχονται από τον παραδοσιακό αμπελώνα. Από το 2009 το Μαυροτράγανο Σιγάλας περιέχει όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό σταφύλια από τα νέα αμπέλια, που δίνουν καλύτερης ποιότητας τανίνες. Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνουν τα αμπέλια, τα σταφύλια μάς δίνουν πιο πολύπλοκους οίνους. Θεωρώ το 2014 μια χρονιά με έντονα αρώματα μαρμελάδας και με πλούσιο στόμα χωρίς όμως φινέτσα, ενώ το 2015 όπως και το 2016 είναι χρονιές με περισσότερη φινέτσα, με το φρούτο να συμμετέχει στο άρωμα και ένα στόμα γεμάτο με γερές τανίνες που αφήνει μακριά επίγευση.
Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;
Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες στα 36 ευρώ περίπου.
Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;
Δυστυχώς το Κτήμα Σιγάλα έχει ελάχιστες φιάλες από κάθε χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να παλαιώνουμε κάποιες στην κάβα μας.
Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;
Το Μαυροτράγανο είναι ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά κόκκινα. Χαίρομαι με μια καλή παρέα και ένα καλό κρέας να ανοίγω και ένα Μαυροτράγανο.
Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
Πολλές φορές αναρωτιέμαι για τη σχέση μου με αυτή την ποικιλία. Από φοιτητής μαζί με φίλους βοηθούσαμε τον πατέρα μου στον τρύγο και φυσικά στο πάτημα των σταφυλιών – πραγματικά διονυσιακή γιορτή για την παρέα μας. Τότε τον άκουσα να λέει ότι υπάρχει το Μαυροτράγανο, που είναι πολύ αρωματικό και το σταφύλι πολύ γευστικό και ότι ήθελε να βρει, εκτός από τα λίγα που είχε το αμπέλι μας, και άλλα σταφύλια Μαυροτράγανο. Πράγματι κάναμε Vinsanto από Μαυροτράγανο. Το είχαμε σε ένα βαρέλι να παλαιώνει. Τα αρώματά του ήταν εξαιρετικά και πολύπλοκα. Μετά από αρκετά χρόνια το εμφιάλωσα και έβαλα μία ετικέτα, που την είχε κάνει ένας φίλος, με τα χελιδόνια της τοιχογραφίας της πόλης του Ακρωτηρίου. Δυστυχώς δεν έχω κάποια από αυτές τις φιάλες. Μια φίλη που της είχα κάνει δώρο 12 φιάλες στο γάμο της, μου είπε ότι έχει μία να μου δώσει. Όλο το αναβάλλω να την επισκεφτώ. Κάποια απροσδιόριστη ανησυχία να ανοίξω τη φιάλη της νιότης μου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.