- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το top κρασί του Γιάννη Παρασκευόπουλου
Νέα στήλη για το κρασί: Σημαντικοί Έλληνες οινοπαραγωγοί επιλέγουν το top κρασί τους
Ο κορυφαίος οινολόγος, γεωπόνος και συνιδιοκτήτης της GAIA Wines μας παρουσιάζει το αγαπημένο του κόκκινο κρασί
Ποιο είναι το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;
Το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ.
Τι ποικιλία είναι;
100% Αγιωργίτικο.
Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
Στο Κούτσι Νεμέας, στα 500 μ. υψόμετρο, από τον ιδιόκτητο αμπελώνα Τρύπια Γκορτσιά ηλικίας 37 ετών.
Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);
Το κρασί αυτό δεν παράγεται κάθε χρόνο, παρά μόνο τις χρονιές που τα σταφύλια έχουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μετά τη συγκομιδή και την αυστηρή διαλογή τους, διεργασίες που γίνονται φυσικά με τα χέρια, ακολουθεί μια μακρά εκχύλιση περίπου 20 ημερών μέσα σε μεγάλους ξύλινους κάδους γαλλικής δρυός. Εκεί, όλα τα γευστικά και αρωματικά στοιχεία του Αγιωργίτικου «μεταναστεύουν» από τη φλούδα, όπου κατοικούν, προς το ζυμούμενο γλεύκος. Ταυτόχρονα, και κάτω από αυστηρά ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, επιτελείται η αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση, που μετουσιώνει το γλυκό μούστο σε νέο ξηρό οίνο. Στη συνέχεια, αυτός ο νέος οίνος μεταφέρεται σε βαρέλια γαλλικής δρυός όπου θα παραμείνει για να ωριμάσει σε ηρεμία για 20 μήνες. Τέλος, ο ώριμος πλέον οίνος θα εμφιαλωθεί χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση - κατεργασία ή φιλτράρισμα.
Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);
Προσπαθώντας να περιγράψουμε το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ, θα μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερα ερυθρό - ιώδες χρώμα που συνοδεύεται από αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρίφαλο. Η λιπαρότητα, ο όγκος, το σώμα, η δομή και η γευστική διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό καμβά της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας…
Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;
Οπωσδήποτε κόκκινο κρέας ή κυνήγι, και γενικά πλούσιες και μεστές γεύσεις με βάση πάντα τις ζωικές πρωτεΐνες – ίσως ένα τραπέζι με λίγο περισσότερη λιπαρότητα από αυτή που θα διέκρινε ένα light δείπνο!
Ιδανικό σερβίρισμα;
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 18-20 °C, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως το κρασί έχει συντηρηθεί σωστά στους 12-14 °C. Σας προτείνουμε να θυμηθείτε να περάσετε το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ σας σε μία φαρδιά καράφα (Decanting) τουλάχιστον μισή ώρα πριν το απολαύσετε. Η νέα διάσταση που θα αναδυθεί μπροστά σας θα σας ενθουσιάσει!
Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του; Αναμφίβολα πρόκειται για έναν οίνο πολύ βαθιάς παλαίωσης. Πιστεύουμε ότι κάτω από καλές συνθήκες διατήρησης σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12-14 °C, το KTHMA ΓAIAΣ θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς μία ακόμα καλύτερη και πολυπλοκότερη μορφή για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.
Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;
Σε όλες τις ενημερωμένες κάβες της πόλης σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ €24-26, τουλάχιστον για την πρόσφατη τρέχουσα εσοδεία…
Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές; Φυσικά, αλλά θα πρέπει να απευθυνθείτε απευθείας στη ΓΑΙΑ για αυτό.
Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας; Νομίζω πως ναι, γιατί ταυτόχρονα είναι και το πιο απαιτητικό και πιο «απόμακρο», με την έννοια ότι κρατά ακόμα πολλά μυστικά για τον εαυτό του. Σκεφτείτε ότι ακόμα το ανακαλύπτω ή μάλλον, πιο σωστά, ακόμα μου αποκαλύπτει πλευρές του που μου ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.
Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό; Ουσιαστικά το όνομα του κρασιού (και κατ’ επέκταση το όνομα της εταιρείας μας) το αποφασίσαμε αφού είχαμε ήδη καταλήξει στο όνομα του πρώτου κρασιού μας, που ήταν ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ από τη Σαντορίνη. Είχαμε λοιπόν το Νερό, αλλά μας έλειπε η Γη… και ιδού το εύρημα! Πέραν τούτου, το σύμβολο της ΓΑΙΑΣ, το σαλιγκαράκι, δεν είναι σαλιγκαράκι στην πραγματικότητα, αλλά η αποτύπωση ενός απολιθώματος θαλάσσιου οργανισμού. Με άλλα λόγια είναι αυτό που συνδέει γη & θάλασσα, ΓΑΙΑ & Θαλασσίτη...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.