Wine & Spirits

Ο καλύτερος sommelier της Ελλάδας είναι μόλις 27 χρονών

Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων και το 2020 θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Η A.V. μίλησε μαζί του.

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 603
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο οινοχόο του 2017, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, ανέδειξε ένα όνομα. Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας εργάζεται ως assistant sommelier στο Danai Beach Resort &Villas και το 2020 θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων. 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το κρασί;

Ποτέ δεν περίμενα ότι το κρασί θα γινόταν το κύριο επάγγελμά μου. Το κρασί μου άρεσε πάντα, οπότε άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια, να πηγαίνω σε σχολές για το κρασί και ύστερα τα πράγματα βρήκαν το δρόμο τους. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν που πρέπει να έχει ένας sommelier; Ποιο είναι το δικό σου;

Πρέπει να διαβάζει συνεχώς. Να έχει υψηλή γνώση γύρω από το κρασί, να μπορεί να διαχειριστεί ένα εστιατόριο, να επικοινωνεί με τον κόσμο, να παρακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις. Να έχει πάθος και όρεξη. Πιστεύω ότι αυτό είναι το δικό μου προσόν. Θέλω να γίνομαι συνεχώς καλύτερος.

Τι θα έλεγες σε ένα νέο παιδί που θέλει να γίνει sommelier;

Στην Ελλάδα το κομμάτι της οινοχοΐας είναι δύσκολο. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι αν κάποιος νιώθει ότι δεν το αγαπάει, καλύτερα να μην ασχοληθεί με αυτό. Ισχύει ό,τι σε όλους τους τομείς της ζωής. Αγάπη και όρεξη για αυτό που κάνουμε.

Πώς νιώθεις που θα εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό sommelier για το 2020;

Υπερήφανος και πολύ χαρούμενος. Και λίγο αγχωμένος που κάτι τόσο μεγάλο πέφτει στους ώμους μου. Μου λένε όμως ότι κάνω πολύ καλή διαχείριση του άγχους μου.

Οι ξένοι είναι εξοικειωμένοι με τα ελληνικά κρασιά;

Πέρα από ένα πολύ μικρό ποσοστό, οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα. Για αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν τους ξεναγούμε στα ελληνικά κρασιά, στις οινοπαραγωγικές περιοχές και στις ελληνικές ποικιλίες. Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε την ανταπόκρισή τους και το πόσο ικανοποιημένοι μένουν. 

Το κρασί μπορεί να προωθήσει τον τουρισμό μας;

Βεβαίως και μπορεί, απλά δεν υπάρχουν κάποιες σταθερές υποδομές. Δεν έχουμε, ας πούμε, τις τουριστικές υποδομές της Τοσκάνης ή της Καλιφόρνιας. Είναι κρίμα, γιατί έχουμε μια μαγευτική χώρα με απίστευτα τοπία. Περιοχές όπως η Δράμα, η Νεμέα, η Νάουσα θα μπορούσαν να αναπτύξουν τον οινοτουρισμό τους. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ένας συντονισμός από τους οινοπαραγωγούς, από ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο και φυσικά από την πολιτεία.

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για να ξεχωρίσουμε ένα καλό κρασί;

Και ο πιο άπειρος στο κρασί μπορεί να ξεχωρίσει κάτι πραγματικά καλό από τη γεύση του. Κατά κανόνα, η γεύση ενός καλού κρασιού πρέπει να έχει σωστή ισορροπία ανάμεσα στο αλκοόλ, στην οξύτητα και στις τανίνες (αν πρόκειται για ερυθρό κρασί). Από εκεί και πέρα, κοιτάμε το σώμα και τη δομή του κρασιού και το πόσο καλή ισορροπία έχει μεταξύ στόματος και μύτης. 

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του κρασιού;

Το κρασί πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία, σταθερή υγρασία, χωρίς καθόλου οσμές και με ανεπαίσθητο φως. Επιπλέον δεν πρέπει να μετακινούμε καθόλου τις φιάλες, γιατί το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και το οτιδήποτε μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του. Πρέπει οι φιάλες να είναι σε οριζόντια θέση, έτσι ώστε ο φελλός να έρχεται σε επαφή με το κρασί. Όταν ο φελλός παραμένει σε επαφή με το υγρό στοιχείο, διαστέλλεται, και σφραγίζει το μπουκάλι με αποτέλεσμα να μην αφήνει καθόλου τον αέρα να εισχωρήσει στη φιάλη. 

Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το ταίριασμα φαγητού με κρασί;

Πρώτα από όλα πρέπει να προσέξουμε την υφή του πιάτου. Ένα πιάτο με πλούσιο χαρακτήρα, θέλει αντίστοιχα και ένα πλούσιο κρασί. Αν έχουμε ένα φαγητό με έντονη λιπαρή υφή (όπως το αρνί), πρέπει να επιλέξουμε ένα κρασί με μεγάλη οξύτητα. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, λοιπόν, και η δουλειά του sommelier είναι να κοιτάει πώς μπορεί να τα ταιριάξει όλα. 

Τι γνώμη έχεις για τα ελληνικά κρασιά;

Έχουμε καταπληκτικές ποικιλίες που βγάζουν καταπληκτικά κρασιά σε τρομερή τιμή. Ήδη αρκετά ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να πρωταγωνιστούν έξω. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τρομερές προσπάθειες από τους Έλληνες οινοπαραγωγούς. 

Ποιες είναι οι ελληνικές ποικιλίες που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε ξένα «μεγαθήρια»;

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης σίγουρα. Όλοι οι επαγγελματίες του χώρου συμφωνούν ότι αυτή η ποικιλία μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να μεγαλουργήσει στο εξωτερικό. Εγώ επίσης πιστεύω το Ξινόμαυρο της Νάουσας. Έχω δοκιμάσει ξινόμαυρο 20ετίας και με έχει αφήσει ευχάριστα έκπληκτο. 

Ποια είναι η περιοχή που θα ’πρεπε οπωσδήποτε να επισκεφτεί ένας οινόφιλος;

Από πού να ξεκινήσω και πού να σταματήσω! Σίγουρα η Τοσκάνη και το Πιεμόντε στην Ιταλία, το Μπορντό και η Βουργουνδία στη Γαλλία. Εδώ, η Νεμέα, η Σαντορίνη και η Νάουσα.

Είσαι 27 χρονών. Τι θα έλεγες σε όσους ισχυρίζονται ότι οι νέοι δεν γνωρίζουν από κρασί;

Δεν πιστεύω ότι οι νέοι δεν γνωρίζουν από κρασί. Τώρα μάλιστα είναι και τάση. Βλέπεις ότι νέοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα για το κρασί, ενδιαφέρονται όλο και πιο πολύ, συνεχώς ανοίγουν wine bars. Υπάρχει ζήτηση για το κρασί και ειδικότερα για το ελληνικό κρασί. Και αυτό πιστεύω πως είναι το σωστό. Πρέπει πρώτα να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τις δικές μας ποικιλίες και μετά να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. 

Τα δικά σου «απωθημένα»... Πες μας ένα κρασί-μύθο που θα ήθελες να πιεις.

Θα πω το Screaming Eagle του 2008, ένα καταπληκτικό Cabernet Sauvignon από τη Napa Valley.