Όλα όσα μας είπαν οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου
Στο 10ο Peloponnese Wine Festival συναντήσαμε 46 από τους πιο διακεκριμένους οινοποιούς και δοκιμάσαμε περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά
![341473-710131.jpg 341473-710131.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/02/22/341473-710131.jpg)
Στο 10ο Peloponnese Wine Festival που έγινε στο Χίλτον την περασμένη Κυριακή συναντήσαμε 46 από τους πιο διακεκριμένους οινοποιούς της Πελοποννήσου και της Κεφαλονιάς και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά. Ήταν χωρίς αμφιβολία μια… μεθυστική εκδήλωση. Tο Peloponnese Wine Festival είναι το νέο ανανεωμένο όνομα των ετήσιων εκδηλώσεων των μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) που συνοδεύεται πάντα με γευσιγνωσία κρασιών. Με φρέσκο λογότυπο, μοντέρνα ιστοσελίδα και καινούργιες ιδέες, οι οίνοι Πελοποννήσου στοχεύουν στην εξωστρέφεια και στο να φέρουν νέους φίλους στο κρασί.
Η οικογενειακή παράδοση καλά κρατεί στην Πελοπόννησο. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά «αφού αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, μεγαλώσαμε μέσα στα αμπέλια, είναι συνειδητή απόφαση να ασχοληθούμε με αυτά και να εξελίξουμε την οικογενειακή επιχείρηση» εκμυστηρεύτηκε η Αθηνά Λαφαζάνη του Οινοποιείου Λαφαζάνης - Νέστωρ. Μάλιστα ο Βενιαμίν της οικογένειας Βασίλης Λαφαζάνης, που το αντικείμενο των σπουδών του ήταν στην οινολογία, σχολίασε με ιδιαίτερο πάθος την «αμπελουργία ακριβείας» που άρχισε να χρησιμοποιεί στους αμπελώνες του. Η αμπελουργία ακριβείας μπορεί να ακούγεται πρωτοποριακή για την Ελλάδα, ωστόσο η εφαρμογή της εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και στο άμεσο μέλλον όλη η παρακολούθηση των καλλιεργειών θα μπορεί να γίνεται μέσω δορυφόρου!
Οι Έλληνες παραγωγοί αναμφισβήτητα βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων και αυτό φαίνεται από την παρουσία που έχουν οι περισσότεροι από αυτούς στις αγορές του εξωτερικού: Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία, Κίνα και Ευρώπη γνωρίζουν και γεύονται τα ελληνικά κρασιά. Σε αυτό έχει συμβάλει στο μέγιστο βαθμό το Πρόγραμμα ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς Κρασιού), που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δράσεων για την προβολή των πιο εκλεκτών ελληνικών κρασιών. «Είναι συλλογική και συντονισμένη η προσπάθεια που γίνεται για τις εξαγωγές» εξηγεί ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος της κεφαλονίτικης Οινοποιίας Gentilini, «γιατί όπως έχει διδάξει η ιστορία, μόνος σου δεν πας μακριά, όλοι μαζί όμως μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την άκρη της Γης» συμπληρώνει.
Το κρασί είναι ένα διαβατήριο στον κόσμο έχει πει ο Thom Elkjer σε ένα από τα βιβλία του, που πάντα έχουν τον οίνο πρωταγωνιστή. «Η διατήρηση της ποιότητας είναι το δικό μας διαβατήριο. Κερδίζει κάθε κρίση και σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο» μας λέει και ο Σωτήρης Μποσινάκης της ομώνυμης οινοποιίας που εδρεύει στην Τρίπολη. «Αυτός είναι ο στόχος μας για τις επόμενες χρονιές, να γίνουμε καλύτεροι και να διατηρήσουμε την άψογη ποιότητά μας».
Οι επώνυμοι ελληνικοί οίνοι και αποστάγματα, έχοντας βάλει τον πήχη ψηλά, βρίσκονται σε φάση ποιοτικής και επικοινωνιακής αναβάθμισης με στόχο να κερδίσουν ένα στοίχημα ουσίας. Και οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.