- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Peloponnese Wine Festival, η ευκαιρία να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά της Πελοποννήσου
Η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και τα αρχαιότερα κλήματα
Στα Αρκαδικά του ο Παυσανίας μιλάει για ένα αξιοπερίεργο και παλαιό (ήδη τότε) κλήμα. Αυτό το ίδιο κλήμα υπάρχει έως και σήμερα στα βόρεια όρια της ζώνης της Μαντινείας, στην Κλειτορία Καλαβρύτων. Θεωρείται το παλαιότερο κλήμα στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι προστατευόμενο μνημείο της φύσης.
Οι αμπελώνες της Πελοποννήσου είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αυτή την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, έρχονται στην Αθήνα για 10η χρονιά, αλλά με ανανεωμένο όνομα. Στο Peloponnese Wine Festival που θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) στο ξενοδοχείο Hilton, η συμμετοχή των παραγωγών είναι υψηλότερη από ποτέ με 46 οινοποιεία από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, αλλά και από την Κεφαλονιά.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά, να γνωρίσετε από κοντά όλους τους παραγωγούς και να συνομιλήσετε μαζί τους. Ανάμεσα στα κρασιά που θα δοκιμάσετε, βρίσκονται και μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, η Μαυροδάφνη, το Μοσχάτο, ο Σιδερίτης, αλλά και ποικιλίες παγκοσμίου φήμης όπως Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τρία διαφορετικά masterclasses, παράλληλες εκδηλώσεις με συνδυασμό κρασιών και τοπικών προϊόντων, όπως και μικρά τεστ με θεωρητικές ερωτήσεις και τυφλή γευστική δοκιμή για τους αληθινούς γνώστες. Όσοι απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις του τεστ θα μπουν σε κλήρωση για δύο οινοτουριστικά ταξίδια στους αμπελώνες της Πελοποννήσου.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια. Το πρώτο, με εισηγητή τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip WSET αφορά την «παλαιωμένη Πελοπόννησο», και κατά τη διάρκειά του θα δοκιμαστούν ερυθρά κρασιά με ηλικία από 10 έως 20 χρόνια. Στο δεύτερο σεμινάριο θα εξερευνήσετε τις «Άγνωστες ποικιλίες της Πελοπονήσου με οδηγό τον οινολόγο Σοφοκλή Πετρόπουλο, ενώ στο τρίτο, ο Γρηγόρης Κόντος Dip WSET θα μιλήσει για τις «διεθνείς ποικιλίες στον Πελοποννησιακό αμπελώνα».
Τόσα εκλεκτά κρασιά δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν την κατάλληλη συνοδεία. Τα εκπληκτικά αλλαντικά Δαγρέ και τα τυριά της Οικογένειας Μπαζιωτάκη θα συνδυαστούν με διαφορετικά ξηρά κρασιά, ενώ οι σοκολάτες του Le Votree Piree, δημιουργημένες αποκλειστικά για την εκδήλωση, θα συνδυαστούν με τα καλύτερα γλυκά κρασιά της Πελοποννήσου.
Η είσοδος στο Peloponnese Wine Festival είναι €5 για το οινόφιλο κοινό και ελεύθερη για τους επαγγελματίες με επίδειξη της σχετικής επαγγελματικής κάρτας. Το εισιτήριο περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον οδηγό της Wine Plus για τους Δρόμους των κρασιών της Πελοποννήσου. Μπορείτε να δείτε όλους τους παραγωγούς που συμμετέχουν αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων εδώ.
Tip: Κάντε το quiz για να δείτε ποια ποικιλία της Πελοποννήσου σας ταιριάζει περισσότερο!
Ξενοδοχείο Hilton, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.