- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Peloponnese Wine Festival, η ευκαιρία να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά της Πελοποννήσου
Η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και τα αρχαιότερα κλήματα
Στα Αρκαδικά του ο Παυσανίας μιλάει για ένα αξιοπερίεργο και παλαιό (ήδη τότε) κλήμα. Αυτό το ίδιο κλήμα υπάρχει έως και σήμερα στα βόρεια όρια της ζώνης της Μαντινείας, στην Κλειτορία Καλαβρύτων. Θεωρείται το παλαιότερο κλήμα στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι προστατευόμενο μνημείο της φύσης.


Οι αμπελώνες της Πελοποννήσου είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και αυτή την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, έρχονται στην Αθήνα για 10η χρονιά, αλλά με ανανεωμένο όνομα. Στο Peloponnese Wine Festival που θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) στο ξενοδοχείο Hilton, η συμμετοχή των παραγωγών είναι υψηλότερη από ποτέ με 46 οινοποιεία από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, αλλά και από την Κεφαλονιά.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά, να γνωρίσετε από κοντά όλους τους παραγωγούς και να συνομιλήσετε μαζί τους. Ανάμεσα στα κρασιά που θα δοκιμάσετε, βρίσκονται και μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης, η Μαυροδάφνη, το Μοσχάτο, ο Σιδερίτης, αλλά και ποικιλίες παγκοσμίου φήμης όπως Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τρία διαφορετικά masterclasses, παράλληλες εκδηλώσεις με συνδυασμό κρασιών και τοπικών προϊόντων, όπως και μικρά τεστ με θεωρητικές ερωτήσεις και τυφλή γευστική δοκιμή για τους αληθινούς γνώστες. Όσοι απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις του τεστ θα μπουν σε κλήρωση για δύο οινοτουριστικά ταξίδια στους αμπελώνες της Πελοποννήσου.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια. Το πρώτο, με εισηγητή τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip WSET αφορά την «παλαιωμένη Πελοπόννησο», και κατά τη διάρκειά του θα δοκιμαστούν ερυθρά κρασιά με ηλικία από 10 έως 20 χρόνια. Στο δεύτερο σεμινάριο θα εξερευνήσετε τις «Άγνωστες ποικιλίες της Πελοπονήσου με οδηγό τον οινολόγο Σοφοκλή Πετρόπουλο, ενώ στο τρίτο, ο Γρηγόρης Κόντος Dip WSET θα μιλήσει για τις «διεθνείς ποικιλίες στον Πελοποννησιακό αμπελώνα».

Τόσα εκλεκτά κρασιά δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν την κατάλληλη συνοδεία. Τα εκπληκτικά αλλαντικά Δαγρέ και τα τυριά της Οικογένειας Μπαζιωτάκη θα συνδυαστούν με διαφορετικά ξηρά κρασιά, ενώ οι σοκολάτες του Le Votree Piree, δημιουργημένες αποκλειστικά για την εκδήλωση, θα συνδυαστούν με τα καλύτερα γλυκά κρασιά της Πελοποννήσου.
Η είσοδος στο Peloponnese Wine Festival είναι €5 για το οινόφιλο κοινό και ελεύθερη για τους επαγγελματίες με επίδειξη της σχετικής επαγγελματικής κάρτας. Το εισιτήριο περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον οδηγό της Wine Plus για τους Δρόμους των κρασιών της Πελοποννήσου. Μπορείτε να δείτε όλους τους παραγωγούς που συμμετέχουν αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων εδώ.

Tip: Κάντε το quiz για να δείτε ποια ποικιλία της Πελοποννήσου σας ταιριάζει περισσότερο!
Ξενοδοχείο Hilton, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κρασιά - μπαλαντέρ των Χριστουγέννων
Είναι το μέρος όπου πηγαίνεις για να βρεις ένα vibe που λείπει από την Αθήνα
Ένα σημείο αναφοράς για όσους ξέρουν να ξεχωρίζουν τα μέρη με ψυχή και αναζητούν ένα «καταφύγιο»
Η μεγάλη οινική εκδήλωση επιστρέφει για 11η χρονιά στο ξενοδοχείο King George
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.