- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το top κρασί του Άγγελου Ιατρίδη
Ο χημικός-οινολόγος και συνιδρυτής του Κτήματος Άλφα μας συστήνει το κορυφαίο κόκκινο κρασί του
Ποιο είναι για εσάς το δικό σας κορυφαίο κόκκινο κρασί;
2013 Ξινόμαυρο Παλιά Κλήματα «ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ».
Τι ποικιλία είναι;
Ξινόμαυρο 100%.
Σε ποια περιοχή παράγεται; Υπάρχει συγκεκριμένο αμπελοτόπι;
ΠΟΠ Αμύνταιο / Περιοχή Μπαρμπα-Γιάννη.
Πώς φτιάχνεται το κρασί (οινοποίηση);
Αποβοστρύχωση, κρυοεκχύλιση μερικών ημερών, εμβολιασμός με ιθαγενής ζυμοχλωρίδα που απομονώθηκε στο αμπέλι. Έναρξη μηλογαλακτικής στο βαρέλι και παραμονή στις οινολάσπες για αρκετούς μήνες με περιοδική ανάδευση. 24 μήνες παλαίωση σε ειδικού τύπου γαλλικής δρυός βαρέλια και κατ’ ελάχιστο 12 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη πριν την έξοδο στην αγορά. Καμία κατεργασία προτού την εμφιάλωση.
Περιγραφή του κρασιού (όψη, μύτη, στόμα);
Πυκνά δάκρυα στο ποτήρι με μεγάλο ιξώδες. Τυπική αρωματική έκφραση Ξινόμαυρου Αμυνταίου από κόκκινα μικρόκαρπα φρούτα του δάσους, με έντονα μπαχάρια (κανέλα, γαρίφαλο). Γεύση εξαιρετικά ντελικάτη, ισορροπημένη και καλοδομημένη με παρούσα τη δροσερή οξύτητα. Πλούσια και μακρά επίγευση με έντονο αποξηραμένα δαμάσκηνα με αμυδρή την εμφάνιση αποξηραμένης ντομάτας.
Με τι φαγητά το συνδυάζουμε;
Χοιρινό στο φούρνο με γλυκοπατάτα. Κυνήγι, πλούσια μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα.
Ιδανικό σερβίρισμα; (Θερμοκρασία, πότε ανοίγουμε την φιάλη, χρειάζεταιμετάγγιση;)
Ανοίγουμε τη φιάλη στους 15°C, μετάγγιση κατ’ ελάχιστο μισή ώρα πριν το σερβίρισμα και ιδανική απόλαυση στους 16-17°C.
Πόσες φιάλες παράχθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά;
9.459.
Υπάρχει δυνατότητα παλαίωσης; Πότε θα είναι στα καλύτερά του;
Μεγάλη. Από 2017-2025.
Ποιες είναι οι καλύτερες χρονιές του;
2003, 2005, 2008, 2009, 2010.
Πού θα το βρούμε και σε τι τιμή;
Σε επιλεγμένες κάβες περίπου στα 15.80 ευρώ.
Μπορούμε να βρούμε και παλιότερες χρονιές;
Ναι, σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.
Αυτό είναι το τοπ κρασί σας. Είναι και το αγαπημένο σας;
Πιστεύω ότι κάθε κρασί κρύβει μια φιλοσοφία που συνδέεται με την έμπνευση για δημιουργία του οινοποιού. Κάθε κρασί δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Για το δημιουργό του είναι έργο τέχνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για παράδειγμα, το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΕΡΥΘΡΟ SMX (Syrah Merlot Ξινόμαυρο) είναι ένα κρασί σύνθεσης όπου και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οινοποιητικής διαδικασίας.
Μπορείτε να μας πείτε μια ιστορία που αφορά το κρασί αυτό;
Δουλεύουμε εδώ και αρκετά χρόνια με την ιδιαιτεροποίηση του Οικοσυστήματος του αμπελώνα. Έτσι αρχίσαμε μία διαδικασία διερεύνησης με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αναλυτική εδαφολογική, γεωλογική και κλιματική καταγραφή όλων των αμπελοτεμαχίων του ιδιόκτητου αμπελώνα μας. Αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή και εφαρμογή στη ζύμωση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας συνιστά την απόλυτη διαφοροποίηση της ταυτότητας του κάθε αμπελοτεμαχίου. Αυτό θα μας οδηγήσει σε ιδιαίτερες αποτυπώσεις του αμπελώνα μας και πιθανόν σε διαφορετικά προϊόντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.