Wine & Spirits

Πόσα ξέρεις για τα ελληνικά αποστάγματα;

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337556-702126.jpg

Κανένα άλλο ποτό δεν περιγράφει καλύτερα την παράδοση και την κουλτούρα αυτής της χώρας από το ελληνικό απόσταγμα. Σε κάθε γιορτή, στα οικογενειακά τραπέζια και στα κυριακάτικα μαζέματα, ένα ποτηράκι τσίπουρο ή ένα καραφάκι ούζο είναι πάντα εκεί κάνοντας τη χαρά μεγαλύτερη και διώχνοντας τη λύπη. Για αυτό μας αρέσουν τόσο τα ελληνικά αποστάγματα. Μας καταλαβαίνουν και μας ταιριάζουν.

Αυτή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη Ζαππείου το «Ελληνικό Απόσταγμα», μια εκδήλωση γευσιγνωσίας με πρωταγωνιστές το τσίπουρο και την τσικουδιά, το ούζο, τα ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και τα παραδοσιακά λικέρ. Μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ποτοποιούς και αποσταγματοποιούς θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, αλλά και για να σας λύσουν όλες τις απορίες.

Αν είστε και εσείς ανάμεσα στους οπαδούς του ελληνικού αποστάγματος, αυτή την Κυριακή θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε δυσεύρετα τσίπουρα από μικρούς παραγωγούς, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγματα φρούτων και σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα (που είναι και η νέα τάση στο χώρο). Εκτός από όλα αυτά όμως και επειδή το απόσταγμα θέλει και το μεζέ του, την εκδήλωση θα νοστιμέψουν έξι γνωστά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της Αθήνας. Το μεζεδοπωλείο Αιόλου 68, το εστιατόριο Κόλλιας, το μεζετζίδικο Τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τα εστιατόρια Ταξιδεύοντας, Ψαράδες και Ψάριστον συμμετέχουν στο «Ελληνικό Απόσταγμα» και κερνάνε φίνα μεζεδάκια, φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση.

Κι αν πιστεύετε ότι τα αποστάγματα έχουν θέση μόνο στις ταβέρνες και στα τσιπουράδικα, η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αλέξανδρο Τσιωτίνη, τον εξαιρετικό αυτόν σεφ του CTC, τον Γρηγόρη Χέλμη και τον Ανδρέα Διακοδημήτρη, τους ιδιοκτήτες του φημισμένου Μεζέν , τον βραβευμένο οινοχόο Νικόλα Γιαννόπουλο και τη δημοσιογράφο γεύσης Νίκη Μηταρέα, θα προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο. «Υπάρχει θέση για το ούζο και το τσίπουρο στο σύγχρονο εστιατόριο» είναι ο τίτλος της συζήτησης και έχει ελεύθερη είσοδο, όπως και η επόμενη ομιλία «Απόσταξης και Αποσταγμάτων Αποκάλυψις: από το Α έως το Ω σε 30 λεπτά», με ομιλητή τον Παύλο Λουκάτο, χημικό οινολόγο με εξειδίκευση στα αποστάγματα.

Το εισιτήριο κοστίζει €8 (το φοιτητικό είναι στα €5) και στην τιμή περιλαμβάνεται ο κατάλογος των συμμετεχόντων, ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων και δωρεάν είσοδο στις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γευστικές δοκιμές. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

*Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτών) και ΕΝΑΠΑΠΕ (Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος) και διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.