- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
5 κάβες με πολύ καλό χύμα κρασί
Είναι στα πάνω του, συμφέρει και για να μην ψάχνεσαι, το βρήκαμε στις πιο ενημερωμένες κάβες της πόλης
«Τραβιέται» το χύμα τελευταία. Ανέκαθεν βέβαια είχε δεσπόζουσα θέση σε τραπέζια και μαζώξεις κάθε είδους, όμως η κατανάλωση αυξήθηκε αισθητά, όταν τα 7-15€ για μία φιάλη άρχισαν να μας φαίνονται πολλά. Φυλάσσεται πλέον σε ασκούς και αν περάσει το τεστ γεύσης, όσφρησης και όψης προτιμάται χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια καλή κάβα με ποικιλία και σωστούς ανθρώπους με μεράκι, είναι ό,τι χρειάζεται για τη σωστή επιλογή κρασιού, που θα συνοδεύσει κάθε γεύμα και περίσταση όπως τους αρμόζει.
Στις ξακουστές κάβες της πόλης κι εκείνες τις λιγότερο διάσημες, «της γειτονιάς», βρήκαμε ψαγμένους ιδιοκτήτες που μας έμαθαν τα πάντα. Μετά από κουβέντα και πολλές μεθυσμένες δοκιμές, καταλήξαμε στις 5 κάβες με καλό χύμα, που σε βγάζει ασπροπρόσωπο.
Οινότυπο
Σταθερή αξία για τους φανατικούς πότες με 65 είδη χύμα κρασί και πάνω από 2.000 ετικέτες. Γνωστό για τα πολύ καλής ποιότητας, μη εμφιαλωμένα κρασιά του, βρίσκεται σε όλες τις λίστες με τις καλές κάβες της Αθήνας από το 1997, που ξεκίνησε η λειτουργία του. Περνώντας από το μαγαζί, έμαθα ότι αυτή την εποχή είναι ιδανικά τα «φρέσκα» κρασιά, με φρουτώδη γεύση και αρώματα λουλουδιών, ενώ για τους πιο απαιτητικούς προτείνονται τα καλά παλαιωμένα κρασιά που κοστίζουν γύρω στα 7€. Για χύμα λευκό η τιμή του λίτρου είναι 1,40€, ενώ εδώ βρίσκεις επίσης Syrah και εξαιρετικό Αγιωργίτικο ποικιλίας «Λιμνιώνα» από τους αμπελώνες Καρδίτσας σε πολύ καλές τιμές. (Χαριλάου Τρικούπη 98, Εξάρχεια, 2103616274)
Αμπελοφιλοσοφίες
Η αγαπημένη κάβα των Κάτω Πετραλώνων δεν είναι μυστικό. Εδώ και 13 χρόνια η Σταυρούλα Δασακλή και ο Νίκος Πυρουνάκης φέρνουν στο μαγαζί τους τα καλύτερα προϊόντα και κρασιά από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας. Έχουν τουλάχιστον 200 ετικέτες και 20 διαφορετικούς ασκούς με χύμα, ενώ τα βασικά κρασιά τους προέρχονται από κτήματα στο Μαλαντρένι Αργολίδας, της ευρύτερης παραγωγής της Νεμέας. Από εκεί προμηθεύονται Αγιωργίτικο κόκκινο και ροζέ, Ροδίτη Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά και πολλά ακόμα. Έχουν επίσης Sauvignon Blanc από το Κτήμα Μιχαλάκη, Μοσχάτο Αλεξανδρείας από τους Aμπλεώνες Χατζηγεωργίου στη Λήμνο και δικό τους Syrah. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2,20-3€ το λίτρο και αυτόν τον καιρό οι ιδιοκτήτες προτείνουν κρασιά νέας εσοδείας από το κτήμα στο Μαλαντρένι. Είναι αυτά που «φεύγουν» περισσότερο. (Κειριαδών 81,Κάτω Πετράλωνα, 2103421041)
Βασίλης Σταματόπουλος
Η κάβα του κύριου Βασίλη στον Βύρωνα είναι μικρή και δεν έχει καν όνομα, παρά μία «αρχαιολογική» ταμπέλα από τότε που άνοιξε. Έχει όμως εξαιρετικά κρασιά και πελάτες από όλη την Αθήνα. Στην οικογένεια, έχουμε αδυναμία στο χύμα Ροζέ Merlot (3,40€/λ.) που μας έχει μεθύσει σε όλα σχεδόν τα μεγάλα τραπέζια της ζωής μας, η κάβα όμως συνεργάζεται με 10 οινοποιεία κι έχει συνολικά 40 περίπου ετικέτες και 40-45 χύμα κρασιά. Όπως μαθαίνω ο κόσμος αναζητά το ποιοτικό χύμα κρασί με τα λευκά να παραμένουν, πάντα, πιο δημοφιλή. Πολύ σημαντικό κρασί είναι και το Αγιωργίτικο, το κόκκινο. Ο Ροδίτης, που συγκαταλέγεται στις πιο κλασικές επιλογές, ποσοτικά αποτελεί το 50% του καταστήματος, αφού είναι το καλό καθημερινό κρασί που επιλέγουν οικογένειες (2,20€/λ.) και βασικό κρασί της χονδρικής. Τώρα τον χειμώνα, τα κόκκινα ανεβαίνουν στις προτιμήσεις και το Αγιωργίτικο Νεμέας θα το βρεις εδώ στα 2,70€/λ.. Υπάρχει και μία μεγάλη γκάμα κρασιών με τιμή που αγγίζει τα 4.50€/λ., το βιολογικό Αγιωργίτικο είναι στα 3,20€/λ., το βιολογικό Cabernet στα 3,60€/λ., το παλαιωμένο κόκκινο Αγιωργίτικο του 2013 στα 4,50€/λ., ενώ διάφορα βαρελίσια κρασιά κοστίζουν 4€. (Αδάνων 10, Βύρωνας, 2107648983)
Κρασοπουλιό
Χύμα με χύμα έχει διαφορά μου λέει ο ιδιοκτήτης Λάζαρος Τουγουντζόγλου. Στο μεγάλο και φημισμένο μαγαζί των Βορείων προαστίων θα βρεις γύρω στα 30 είδη χύμα πρώτης ποιότητας. Η Μαλαγουζιά (η πολύ καλή) έχει 3,85€/λ., ένας Ροδίτης έχει 2,50€/λ. και το Αγιωργίτικο κυμαίνεται από 2,50-4€/λ. αναλόγως την ποιότητα. Φυσικά το Κρασοπουλιό έχει και πολλές ετικέτες, διαθέτει φιάλες αζώτου, φέρνει κρασιά από την Τοσκάνη, έχει μεγάλη ποικιλία σε malt ουίσκι και διοργανώνει πολύ συχνά βραδιές οινογνωσίας. (Λεωφόρος Δημοκρατίας 11, Μελίσσια, 210803 3123)
Ανθίδης (διόρθωση εδώ)
Έμαθα ότι Ηλίας Ανθίδης ήταν ο πρώτος που εισήγαγε και διακίνησε Johnnie Walker και Grand Marnier στην Ελλάδα! Οι κάβες Ανθίδη είναι γνωστές για τις φιάλες τους, με τόσο πλήρη και ενημερωμένο κατάλογο, που ξέρεις ότι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις αυτό που ψάχνεις. Μπορεί να μην έχουν πολλά είδη χύμα κρασιού, έχουν όμως κλασικές ποικιλίες σε πραγματικά καλή ποιότητα. Στα 15€ θα βρεις 5λιτρους ασκούς με λευκό και κόκκινο κρασί (ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά και Αγιωργίτικο). Κλασικές ποικιλίες σε οικονομικές τιμές και ιδανικό μέγεθος για γιορτές και συναθροίσεις. Εκτός από τις κάβες σε Μαρούσι, Γλυφάδα και Κολωνάκι, υπάρχει και πληρέστατο e-shop με αυθημερόν παράδοση στο σπίτι. (Λ.Κηφισίας 76, Μαρούσι, 2106127325, 2108061560/ Π. Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, 2107251050/ Γρ. Λαμπράκη 77, 210-9690234/ http:/e-shop: www.anthidis.gr)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.