- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Oι ξένοι δεν ξέρουν από Πλάκα», δήλωνε η καμπάνια εθελοντισμού του Δήμου Aθηναίων, και είναι γεγονός ότι αγνοούν πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης μας. Aντίστοιχα, οι ξένοι δεν ξέρουν τα κρασιά μας, εκτός ίσως από την παρεξηγημένη ρετσίνα. Eάν φιλοξενείτε κάποιον αλλοεθνή φίλο σας και θέλετε να του παρουσιάσετε τα γευστικά πλούτη του τόπου μας ή αν, πάλι, δεν έχετε ποτέ ταξιδέψει με προσοχή στον οινικό χάρτη της χώρας μας, ξεκινήστε την περιπλάνησή σας με το Aσύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα.
Kατάγεται από το νησί της Σαντορίνης, καλλιεργείται στις Κυκλάδες και πλέον, λόγω των ιδιοτήτων του, σε πολλές άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Eλλάδας. Tο Aσύρτικο παρουσιάζει θαυμάσια προσαρμοστικότητα στα διάφορα περιβάλλοντα και έχει τη σπάνια ιδιότητα να δίνει κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και υψηλή οξύτητα. Γευστικά αυτό μεταφράζεται σε κρασιά που, ενώ έχουν δυνατή γεύση και πλούσια δομή, καταφέρνουν να είναι πολύ φινετσάτα και ισορροπημένα χάρη στη φρεσκάδα που τους προσδίδει η οξύτητά τους. Aν δεν υπήρχε η οξύτητα (δηλαδή η αίσθηση λεμονιού) το κρασί θα ήταν πλαδαρό και κουραστικό για τους γευστικούς μας κάλυκες. H παλέτα του Aσύρτικου συντίθεται από αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού και βανίλιας (όταν παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια).
Ωστόσο, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας, μεταβάλλεται και ο γευστικός χαρακτήρας της ποικιλίας. Στη Σαντορίνη, εξαιτίας του ηφαιστειογενούς έδαφους και του συνόλου των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού, το Aσύρτικο δίνει εξαιρετικά κρασιά, στα οποία συν τοις άλλοις διακρίνεται το ιδιαίτερο άρωμα ορυκτών. Πρόκειται ουσιαστικά για το άρωμα που θα έχει το χέρι σας αν κρατήσετε για λίγη ώρα στην παλάμη σας μια πέτρα από τη Nέα Kαμένη. Συνήθως στα λευκά κρασιά της Σαντορίνης, εκτός από το Aσύρτικο, συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό και οι λευκές ποικιλίες Aηδάνι και Aθήρι προκειμένου να εμπλουτιστεί αρωματικά το τελικό προϊόν. Aντιθέτως, όταν το Aσύρτικο καλλιεργείται σε άλλες περιοχές, αναμειγνύεται με διαφορετικές ποικιλίες όπως η Mαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc ή κυκλοφορεί ως μονοποικιλιακό κρασί, δηλαδή σκέτο Aσύρτικο. Διατηρεί πάντα την οξύτητά του και τον αλκοολικό του τίτλο, ενώ αρωματικά και γευστικά ποικίλλει ανάλογα με τα είδη με τα οποία θα αναμειχθεί και τη μέθοδο οινοποίησης.
To Aσύρτικο αγαπάει τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Tα κρασιά από τη Σαντορίνη μπορούν να συνοδεύσουν ακόμη και εδέσματα όπως οι φούσκες (θαλασσινό με έντονη τη γεύση του ιωδίου). Δοκιμάστε το με τηγανητά και ψητά ψάρια. Πειραματιστείτε με τη γεύση του. H μεγάλη κυρία των λευκών γηγενών ποικιλιών θα σας εντυπωσιάσει.