- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![324911-670096.jpg 324911-670096.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2004/09/22/324911-670096.jpg)
«Oι ξένοι δεν ξέρουν από Πλάκα», δήλωνε η καμπάνια εθελοντισμού του Δήμου Aθηναίων, και είναι γεγονός ότι αγνοούν πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης μας. Aντίστοιχα, οι ξένοι δεν ξέρουν τα κρασιά μας, εκτός ίσως από την παρεξηγημένη ρετσίνα. Eάν φιλοξενείτε κάποιον αλλοεθνή φίλο σας και θέλετε να του παρουσιάσετε τα γευστικά πλούτη του τόπου μας ή αν, πάλι, δεν έχετε ποτέ ταξιδέψει με προσοχή στον οινικό χάρτη της χώρας μας, ξεκινήστε την περιπλάνησή σας με το Aσύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα.
Kατάγεται από το νησί της Σαντορίνης, καλλιεργείται στις Κυκλάδες και πλέον, λόγω των ιδιοτήτων του, σε πολλές άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Eλλάδας. Tο Aσύρτικο παρουσιάζει θαυμάσια προσαρμοστικότητα στα διάφορα περιβάλλοντα και έχει τη σπάνια ιδιότητα να δίνει κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και υψηλή οξύτητα. Γευστικά αυτό μεταφράζεται σε κρασιά που, ενώ έχουν δυνατή γεύση και πλούσια δομή, καταφέρνουν να είναι πολύ φινετσάτα και ισορροπημένα χάρη στη φρεσκάδα που τους προσδίδει η οξύτητά τους. Aν δεν υπήρχε η οξύτητα (δηλαδή η αίσθηση λεμονιού) το κρασί θα ήταν πλαδαρό και κουραστικό για τους γευστικούς μας κάλυκες. H παλέτα του Aσύρτικου συντίθεται από αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού και βανίλιας (όταν παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια).
Ωστόσο, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας, μεταβάλλεται και ο γευστικός χαρακτήρας της ποικιλίας. Στη Σαντορίνη, εξαιτίας του ηφαιστειογενούς έδαφους και του συνόλου των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού, το Aσύρτικο δίνει εξαιρετικά κρασιά, στα οποία συν τοις άλλοις διακρίνεται το ιδιαίτερο άρωμα ορυκτών. Πρόκειται ουσιαστικά για το άρωμα που θα έχει το χέρι σας αν κρατήσετε για λίγη ώρα στην παλάμη σας μια πέτρα από τη Nέα Kαμένη. Συνήθως στα λευκά κρασιά της Σαντορίνης, εκτός από το Aσύρτικο, συμμετέχουν σε μικρό ποσοστό και οι λευκές ποικιλίες Aηδάνι και Aθήρι προκειμένου να εμπλουτιστεί αρωματικά το τελικό προϊόν. Aντιθέτως, όταν το Aσύρτικο καλλιεργείται σε άλλες περιοχές, αναμειγνύεται με διαφορετικές ποικιλίες όπως η Mαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc ή κυκλοφορεί ως μονοποικιλιακό κρασί, δηλαδή σκέτο Aσύρτικο. Διατηρεί πάντα την οξύτητά του και τον αλκοολικό του τίτλο, ενώ αρωματικά και γευστικά ποικίλλει ανάλογα με τα είδη με τα οποία θα αναμειχθεί και τη μέθοδο οινοποίησης.
To Aσύρτικο αγαπάει τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Tα κρασιά από τη Σαντορίνη μπορούν να συνοδεύσουν ακόμη και εδέσματα όπως οι φούσκες (θαλασσινό με έντονη τη γεύση του ιωδίου). Δοκιμάστε το με τηγανητά και ψητά ψάρια. Πειραματιστείτε με τη γεύση του. H μεγάλη κυρία των λευκών γηγενών ποικιλιών θα σας εντυπωσιάσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.