- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Vedema, το νέο winebar των Ιωαννίνων
Με ξεχωριστό χαρακτήρα και art διάθεση στην πρωτεύουσα της Ηπείρου
Τα Γιάννενα είναι μια πόλη που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας για πολλούς λόγους και όχι άδικα. Εκτός από τις αμέτρητες φυσικές της ομορφιές και παραλλαγές τοπίων, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της, το μοντέρνο κομμάτι της πόλης ανανεώνεται συνεχώς με πεζοδρομήσεις, εικαστικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, μικρές ανάσες ομορφιάς και ξενοιασιάς σε μια εποχή που ολοένα και δυσκολεύει.
Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία τρεις φίλοι, ο Γιώργος, ο Φώτης και ο Δημήτρης, καλλιεργούσαν την ιδέα για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου που έλειπε από την πόλη. Έτσι, όταν σε κεντρικό και πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης παρουσιάστηκε η ευκαιρία, δεν την άφησαν να φύγει. Και εγένετο VEDEMA, που θα πει τρύγος, η καλή συγκομιδή καρπών, δηλαδή η αφθονία, και κατ’ επέκταση η έντονη δραστηριότητα, το πανηγύρι, η χαρά.
Η λέξη είναι δάνειο από το βενετικό vendema, αλλά σιγά-σιγά εντάχθηκε στις τοπικές διαλέκτους της χώρας μας, όπως στη Σαντορίνη. «Καλή βεντέμα» λένε για τον τρύγο, όπου οι μυρωδάτες ποικιλίες του νησιού παράγουν από τα ωραιότερα κρασιά της Ελλάδας, τα οποία θα βρείτε σε αφθονία στο VEDEMA. Η Κρήτη είναι το δεύτερο νησί που καθιέρωσε τον όρο βεντέμα, όχι απλώς για να δηλώνει τη σοδειά, αλλά για την καλή σοδειά. Έτσι οι ελιές έχουν τη μια χρονιά βεντέμα και την άλλη όχι. Αλλά και σαν επίρρημα απαντάται με τη σημασία «αδιάκοπα, ασταμάτητα». Αργότερα ο όρος επικράτησε και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, στα Επτάνησα και στη Δυτική Πελοπόννησο, δηλαδή στα μέρη της Ενετοκρατίας, βάζοντας τέλος στο γλωσσικό δάνειο με την πλήρη αφομοίωση και ένταξη της λέξης στις καθημερινές δραστηριότητες.
Το Vedema-Street Wine Coffee Bar, πρωτοτύπησε στις ετικέτες κρασιών και στον καφέ. Ποικιλίες από όλο τον πλανήτη, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Ινδία και Κεντρική Αμερική, μαζί με τα κοκτέιλ καφέ, είναι κάτι που έλειπε, ώστε ο καφές να γίνει καθαρά προσωπική υπόθεση, να έχει τη γεύση, την ένταση και το άρωμα που ο καθένας προτιμά.
Ο χώρος φιλόξενος, άνετος, πρόσχαρος και φωτεινός. Υψηλή αισθητική και γούστο, που κινείται αρμονικά ανάμεσα στις λιτές, καθαρές γραμμές και στη ζεστασιά του ξύλου και της κάβας. Το λευκό γίνεται το χρώμα που αγαπάμε ντυμένο με διακριτικά χρωματιστά φυτά και έργα τέχνης. Οι φωτογραφίες από τα πρωτότυπα έργα του Αλέκου Φασιανού, του Τσαρούχη και από τα «σπαρακτικά λουλούδια»του Θάνου Τσίγκου είναι του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη. Έδωσαν έναν εξαιρετικό τόνο στην ατμόσφαιρα του μαγαζιού, αποτυπώνοντας την πλούσια ζωγραφική κληρονομιά της Ελλάδας. Τα γλυπτά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για το VEDEMA από τον εικαστικό Σπύρο Λισγάρα και μετουσίωσαν με τον πιο έμπρακτο τρόπο την έννοια της καλής βεντέμας.
Το Vedema λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ και έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε εν αφθονία:
· 11 ποικιλίες καφέ με φρέσκα χειροποίητα μπισκότα διαφόρων γεύσεων (κανέλα, σοκολάτα, λεμόνι, φυστικοβούτυρο, πορτοκάλι, βανίλια),10 κοκτέιλ καφέ και ροφήματα σοκολάτας
· 70 ετικέτες από Ελληνικά κρασιά. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εγχώρια παραγωγή κρασιών. Το VEDEMA στηρίζει έμπρακτα την ελληνική παραγωγή οίνου. Όλα τα αμπέλια και οι ποικιλίες της Ελλάδας βρήκαν το κελάρι τους εδώ. Συνοδεύονται με κρύα ή ζεστά πιάτα.
· Ελληνικές Μπύρες, εκλεκτά ποτά, τσίπουρο «Ηδωνικό» και ιδιαίτερα κοκτέιλ.
Οι δημιουργοί και οι φίλοι του VEDEMA σας περιμένουν να δοκιμάσετε τη συγκομιδή των καρπών, που σε πείσμα των καιρών, η βεντέμα θα’ ναι καλή. Όπως λέει η παροιμία «με μια καλή βεντέμα ξεχρεώνει ο νοικοκύρης» γιατί δουλεύει αδιάκοπα, χωρίς σταματημό.
Γρ. Σακκά 22 &Πυρσινέλλα, 45 332 Ιωάννινα
Πληροφορίες 2651026267, www.facebook.com/Vedema
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.