Wine & Spirits

Κρασί και πολιτισμός στο πανέμορφο καφέ του Κυκλαδικού Μουσείου

Το «Taste of Culture» σε ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα και σε κερνάει αιγαιοπελαγίτικα κρασιά

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125498-281764.jpg

Στην εποχή του Δημόκριτου, υπήρχαν ήδη 195 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού. Στην Κρήτη έχουμε βρει ένα πιθάρι με υπολείμματα ρετσίνας που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Ο Όμηρος αναφέρεται στο κρασί ως «το γλυκύτερο ποτό». Στην αρχαία Ελλάδα ξέρουμε ότι άλλες ποικιλίες τις εκτιμούσαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για αυτό και υπήρχαν διαφορετικές τιμές, ανάλογες της φήμης που συνόδευε κάθε ποικιλία. Στους αμφορείς συνήθιζαν να γράφουν την προέλευση του κρασιού, το όνομα του παρασκευαστή και το έτος. Ακριβώς όπως και σήμερα. Όλα αυτά μας λένε ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικήσει αυτή τη γη έχουν βαθιά και άρρηκτη σύνδεση με το ποτό που λατρεύτηκε από θεούς, βασιλιάδες και κοινούς θνητούς.

image

image

Κάθε όροφο του Κυκλαδικού Μουσείου που ανεβαίνω, μαθαίνω όλο και περισσότερα για το ποτό που δίνει άλλο νόημα στη νοοτροπία των κοινωνικών συναντήσεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρακολουθώ τον ξεναγό που τώρα μιλάει για τα συμπόσια και αναρωτιέμαι πόσες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί πάνω από μια κούπα. Πόσοι έρωτες έχουν κατά λάθος εξομολογηθεί, απλά επειδή κάποιος ήπιε λίγες παραπάνω σταγόνες.

image

Εδώ και λίγο καιρό κάτι Πέμπτες βράδια και Παρασκευές μεσημέρια, το καφέ του Κυκλαδικού Μουσείου συνομιλεί με τα εκθέματά του στη νέα δράση πολιτισμού που έχει τίτλο «Taste of Culture». Η επίσκεψή σου αρχίζει με μία ξενάγηση που έχει σαν θέμα το κρασί στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια σύντομη περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου που αφηγούνται την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.

image

image

Μετά, καταλήγεις στο καταπληκτικό καφέ του μουσείου για κρασί, φαγητό και ατέρμονες συζητήσεις. Διάλεξε την Πέμπτη (18.30-21.00) και το Aegean Cheese & Wine για να χαλαρώσεις μετά τη δουλειά όχι με ένα, αλλά με τέσσερα ποτήρια κρασί που καταφτάνουν μαζί με ένα πλατό τεσσάρων ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο ή την Παρασκευή (12.30-15.30) και το Aegean Taste για περισσότερο γαστρονομικό πολιτισμό. Στη δεύτερη επιλογή ένα μενού 6 πιάτων συνδυάζεται με 3 κρασιά από το Αιγαίο. Από τη σιφνέικη ρεβιθάδα και το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου, έως τα απλά, αλλά λαχταριστά λουκουμαδάκια με μέλι, καρύδια και παγωτό κανέλλα το μενού κάνει το δικό του πέρασμα από τα νησιά του Αιγαίου. Όσο για τα κρασιά είναι όλα βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών και αλλάζουν κάθε μήνα. Είναι ωραία.

image

Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321/3

*Το «Taste of Culture» πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Trip2taste. Αναλυτικές πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.


Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης, Julia Klimi

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.