- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κρασί και πολιτισμός στο πανέμορφο καφέ του Κυκλαδικού Μουσείου
Το «Taste of Culture» σε ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα και σε κερνάει αιγαιοπελαγίτικα κρασιά
Στην εποχή του Δημόκριτου, υπήρχαν ήδη 195 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού. Στην Κρήτη έχουμε βρει ένα πιθάρι με υπολείμματα ρετσίνας που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Ο Όμηρος αναφέρεται στο κρασί ως «το γλυκύτερο ποτό». Στην αρχαία Ελλάδα ξέρουμε ότι άλλες ποικιλίες τις εκτιμούσαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για αυτό και υπήρχαν διαφορετικές τιμές, ανάλογες της φήμης που συνόδευε κάθε ποικιλία. Στους αμφορείς συνήθιζαν να γράφουν την προέλευση του κρασιού, το όνομα του παρασκευαστή και το έτος. Ακριβώς όπως και σήμερα. Όλα αυτά μας λένε ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικήσει αυτή τη γη έχουν βαθιά και άρρηκτη σύνδεση με το ποτό που λατρεύτηκε από θεούς, βασιλιάδες και κοινούς θνητούς.
Κάθε όροφο του Κυκλαδικού Μουσείου που ανεβαίνω, μαθαίνω όλο και περισσότερα για το ποτό που δίνει άλλο νόημα στη νοοτροπία των κοινωνικών συναντήσεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρακολουθώ τον ξεναγό που τώρα μιλάει για τα συμπόσια και αναρωτιέμαι πόσες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί πάνω από μια κούπα. Πόσοι έρωτες έχουν κατά λάθος εξομολογηθεί, απλά επειδή κάποιος ήπιε λίγες παραπάνω σταγόνες.
Εδώ και λίγο καιρό κάτι Πέμπτες βράδια και Παρασκευές μεσημέρια, το καφέ του Κυκλαδικού Μουσείου συνομιλεί με τα εκθέματά του στη νέα δράση πολιτισμού που έχει τίτλο «Taste of Culture». Η επίσκεψή σου αρχίζει με μία ξενάγηση που έχει σαν θέμα το κρασί στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια σύντομη περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου που αφηγούνται την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.
Μετά, καταλήγεις στο καταπληκτικό καφέ του μουσείου για κρασί, φαγητό και ατέρμονες συζητήσεις. Διάλεξε την Πέμπτη (18.30-21.00) και το Aegean Cheese & Wine για να χαλαρώσεις μετά τη δουλειά όχι με ένα, αλλά με τέσσερα ποτήρια κρασί που καταφτάνουν μαζί με ένα πλατό τεσσάρων ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο ή την Παρασκευή (12.30-15.30) και το Aegean Taste για περισσότερο γαστρονομικό πολιτισμό. Στη δεύτερη επιλογή ένα μενού 6 πιάτων συνδυάζεται με 3 κρασιά από το Αιγαίο. Από τη σιφνέικη ρεβιθάδα και το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου, έως τα απλά, αλλά λαχταριστά λουκουμαδάκια με μέλι, καρύδια και παγωτό κανέλλα το μενού κάνει το δικό του πέρασμα από τα νησιά του Αιγαίου. Όσο για τα κρασιά είναι όλα βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών και αλλάζουν κάθε μήνα. Είναι ωραία.
Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321/3
*Το «Taste of Culture» πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Trip2taste. Αναλυτικές πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης, Julia Klimi
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.