- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Κρασί και πολιτισμός στο πανέμορφο καφέ του Κυκλαδικού Μουσείου
Το «Taste of Culture» σε ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα και σε κερνάει αιγαιοπελαγίτικα κρασιά
![125498-281764.jpg 125498-281764.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/04/08/125498-281764.jpg)
Στην εποχή του Δημόκριτου, υπήρχαν ήδη 195 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού. Στην Κρήτη έχουμε βρει ένα πιθάρι με υπολείμματα ρετσίνας που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. Ο Όμηρος αναφέρεται στο κρασί ως «το γλυκύτερο ποτό». Στην αρχαία Ελλάδα ξέρουμε ότι άλλες ποικιλίες τις εκτιμούσαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για αυτό και υπήρχαν διαφορετικές τιμές, ανάλογες της φήμης που συνόδευε κάθε ποικιλία. Στους αμφορείς συνήθιζαν να γράφουν την προέλευση του κρασιού, το όνομα του παρασκευαστή και το έτος. Ακριβώς όπως και σήμερα. Όλα αυτά μας λένε ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικήσει αυτή τη γη έχουν βαθιά και άρρηκτη σύνδεση με το ποτό που λατρεύτηκε από θεούς, βασιλιάδες και κοινούς θνητούς.
Κάθε όροφο του Κυκλαδικού Μουσείου που ανεβαίνω, μαθαίνω όλο και περισσότερα για το ποτό που δίνει άλλο νόημα στη νοοτροπία των κοινωνικών συναντήσεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρακολουθώ τον ξεναγό που τώρα μιλάει για τα συμπόσια και αναρωτιέμαι πόσες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί πάνω από μια κούπα. Πόσοι έρωτες έχουν κατά λάθος εξομολογηθεί, απλά επειδή κάποιος ήπιε λίγες παραπάνω σταγόνες.
Εδώ και λίγο καιρό κάτι Πέμπτες βράδια και Παρασκευές μεσημέρια, το καφέ του Κυκλαδικού Μουσείου συνομιλεί με τα εκθέματά του στη νέα δράση πολιτισμού που έχει τίτλο «Taste of Culture». Η επίσκεψή σου αρχίζει με μία ξενάγηση που έχει σαν θέμα το κρασί στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια σύντομη περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου που αφηγούνται την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.
Μετά, καταλήγεις στο καταπληκτικό καφέ του μουσείου για κρασί, φαγητό και ατέρμονες συζητήσεις. Διάλεξε την Πέμπτη (18.30-21.00) και το Aegean Cheese & Wine για να χαλαρώσεις μετά τη δουλειά όχι με ένα, αλλά με τέσσερα ποτήρια κρασί που καταφτάνουν μαζί με ένα πλατό τεσσάρων ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο ή την Παρασκευή (12.30-15.30) και το Aegean Taste για περισσότερο γαστρονομικό πολιτισμό. Στη δεύτερη επιλογή ένα μενού 6 πιάτων συνδυάζεται με 3 κρασιά από το Αιγαίο. Από τη σιφνέικη ρεβιθάδα και το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου, έως τα απλά, αλλά λαχταριστά λουκουμαδάκια με μέλι, καρύδια και παγωτό κανέλλα το μενού κάνει το δικό του πέρασμα από τα νησιά του Αιγαίου. Όσο για τα κρασιά είναι όλα βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών και αλλάζουν κάθε μήνα. Είναι ωραία.
Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321/3
*Το «Taste of Culture» πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Trip2taste. Αναλυτικές πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων εδώ.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης, Julia Klimi
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ σε ταράτσα, για να ρίξει λίγο τη θερμοκρασία;
Tαξιδεύουμε στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας δοκιμάζοντας κάποια από τις 100 προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες
Το «φυσικό αφρώδες» κρασί που θες να δοκιμάσεις
Το αγαπήσαµε γιατί όταν θέλουµε να οργανώσουµε ένα event, ένα πάρτι, µια εκδήλωση, ένα τραπέζι, είναι σωτήρι
Πάνω από 70 επιλογές σε επιλεγµένο χύµα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφάµιλλο σε ποιότητα µε ονοµαστά εµφιαλωµένα και, µάλιστα, σε εξαιρετικές τιµές
Στο φετινό Athens Cocktail Festival, άφησε την περιέργειά σου να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη των βραβευμένων χειροποίητων The Lost Explorer Mezcal
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για cocktails έρχεται στις 7 και 8 Ιουνίου
Τα ωραία κρασιά της οικογένειας Καραµήτρου
Mιλήσαμε με την Lesley Gracie, Master Distiller του Hendrick’s και τον Ally Martin, Global Brand Ambassador του brand για το νέο limited edition του Hendrick's, Grand Cabaret
Από τον Όμιλο Mitsis και την εταιρεία Aiolos
Σε εικοσιπέντε αγαπημένα bar σε όλη την Ελλάδα
Με το που κυκλοφόρησε πήρε στο Λονδίνο το χρυσό βραβείο
Από 10 έως 12 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ένας ιδιαίτερος οινοπροορισμός στον Πειραιά
Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή
Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς
Έντονες γεύσεις ζητούν το ταίρι τους σε μια ρετσίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.