- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Σαντορίνη έχει δυο «δώρα», ένα γεωλογικό και ένα κλιματικό. Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η φυλλοξήρα, που μεταφέρθηκε κατά λάθος από τη Β. Αμερική, κυριολεκτικά αφάνισε τα ευρωπαϊκά αμπέλια και σχεδόν όλα τα ελληνικά προσβάλλοντας τις ρίζες τους, το ηφαιστειογενές έδαφος της θηραϊκής γης διέσωσε τους αμπελώνες της. Έτσι βρίσκουμε στο νησί γέρικα αμπέλια με πανάρχαιο ριζικό στέλεχος. Το ηφαίστειο δίνει στα κρασιά τις ιδιαίτερες ορυκτές νότες. Από την άλλη, εξαιτίας του ζεστού και ξηρού κλίματος, οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, γεγονός που κάνει τα σαντορινιά κρασιά πολύ συμπυκνωμένα και ιδιαίτερα.
Η ποικιλία που έχει κάνει τα κρασιά της Σαντορίνης διάσημα σε όλο τον κόσμο είναι το ασύρτικο. Είναι μια σπάνια ποικιλία που οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με ορυκτώδη χαρακτήρα. Ανάλογα με την ωρίμανση και την οινοποίηση μπορούμε να βρούμε από αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών, λεμονιού και φρούτων μέχρι αρώματα τσαγιού, ορυκτών, πετρελαίου, κηρήθρας και μελιού. Αυτή η ποικιλία μόνο στη Σαντορίνη δίνει αυτό το μοναδικής αξίας κρασί. Η ίδια καλλιεργημένη σε άλλες περιοχές δίνει διαφορετικά κρασιά.
Το ασύρτικο είναι μια ποικιλία που φτιάχνει κρασιά με υψηλό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα. Είναι η μοναδική ελληνική ποικιλία με τόσο μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Είναι τέτοιες οι δυνατότητές της που τελευταία γίνεται προσπάθεια μέχρι και στην Αυστραλία να οινοποιήσουν κρασί από ασύρτικο. Η φήμη και η καταξίωσή του διεθνώς έχει συμβάλει στη διατήρηση και αύξηση των αμπελοτόπιων και μάλιστα σε ένα τόσο τουριστικό μέρος που η συνήθης ελληνική πρακτική είναι να χτίζεται και το τελευταίο κομματάκι γης.
Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο το θεωρούν το φτηνότερο από τα κορυφαία πεντάστερα κρασιά του κόσμου. Έχει συμβεί σε τυφλές γευσιγνωσίες ειδικοί να έχουν μπερδέψει ένα ώριμο ασύρτικο ενός καλού παραγωγού με μια κορυφαία Βουργουνδία ή ένα ώριμο παλιωμένο γερμανικό ρίσλινγκ!
Τα είδη των κρασιών που φτιάχνονται στη Σαντορίνη αποκλειστικά από ασύρτικο ή κυρίως από ασύρτικο είναι το λευκό ξηρό χωρίς βαρέλι, το λευκό ξηρό περασμένο από βαρέλι, το νυχτέρι που φτιάχνεται από ώριμα σταφύλια που, παραδοσιακά τουλάχιστον, μαζεύονται το βράδυ και περνάνε υποχρεωτικά από βαρέλι και το γλυκό vinsanto που έχει τεράστια δυνατότητα παλαίωσης και παράγεται από σταφύλια που έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλωμένα στον ήλιο για μια-δυο βδομάδες.
10 + 1 κρασιά
που αξίζει να δοκιμάσετε για να ανακαλύψετε όλη την γκάμα και την πολυπλοκότητα του ασύρτικου
● Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο
● Κτήμα Αργυρού Βαρέλι
● Γαία Ασύρτικο Wild Ferment (οινοποιείται μόνο με τις άγριες ζύμες του σταφυλιού χωρίς άλλες προσθήκες)
● Σιγάλας Σαντορίνη
● Σιγάλας Καβαλιέρος (από ένα μοναδικό αμπελοτόπι)
● Σιγάλας Νυχτέρι
● Τσόλη Athina Σαντορίνη (το νέο διαμάντι)
● Χατζηδάκης Σαντορίνη Νυχτέρι
● Χατζηδάκης Σαντορίνη Cuvée 15
● Χατζηδάκης Assyrtiko Louros (σταφύλια από 100χρονα αμπέλια)
Κτήμα Αργυρού Vinsanto 20 ετών (το κρασί που έκανε το vinsanto διάσημο στον κόσμο, το πρώτο ελληνικό γλυκό κρασί με 5 αστέρια)
Οι τιμές τους σε σχέση με την ποιότητά τους είναι εξαιρετική. Αγοράστε όσο είναι ακόμα φτηνά, λένε οι ειδικοί, γιατί αυτά τα κρασιά στις αγορές του εξωτερικού θα έκαναν δυο και τρεις φορές ακριβότερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.