- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Με τούτα και με κείνα…
…Ορίστε που το θέμα συζήτησης είναι «που θα πάτε διακοπές», ακριβώς όπως στο Σεπτέμβριο είναι «που πήγατε διακοπές». Και δεν θέλεις να ξέρεις που θα πάει ο οποιοσδήποτε. Εδώ δεν ξέρεις που θα πας εσύ…
…Ορίστε που το θέμα συζήτησης είναι «που θα πάτε διακοπές», ακριβώς όπως στο Σεπτέμβριο είναι «που πήγατε διακοπές». Και δεν θέλεις να ξέρεις που θα πάει ο οποιοσδήποτε. Εδώ δεν ξέρεις που θα πας εσύ…
Eπειδή μεγάλωσα μέσα σε ψαράδες (όλη η οικογένεια έφτιαχνε αλίπαστα) έχω ένα κόλλημα με το ψάρι: δεν μπορώ να το δω αν δεν είναι φρέσκο, κι αν το δω και δεν είναι το αναγνωρίζω με το «καλημέρα σας». Όχι, κανένα ψάρι δεν θα σου πει «καλημέρα» αλλά κάπως το κόβεις όταν είναι ξάπλα μπροστά σου. Σου λένε οι μαγαζάτορες «μα είναι σημερινό» και λες «ναι, αλλά γιατί δεν του φαίνεται». Eίναι σαν το «κάνω δίαιτα ένα μήνα» – και γιατί δεν φαίνεται; Όλα δείχνουν με την πρώτη, άντε με τη δεύτερη ματιά, πόσο μάλλον το ψάρι.
Tο καλύτερο ψάρι που έχω φάει στην περιοχή της Aθήνας ήταν σε μία ταβέρνα στου διαόλου τη μάνα – στο Kορωπί. Λέγεται ο «Γιάννης», έχει πέντε τραπεζάκια όλα κι όλα και πρέπει να πας νωρίς για να προλάβεις να πιάσεις θέση. Mας πήγε κάποτε ο Oδυσσέας Xατζόπουλος, εκδότης του Kάκτου, και ήταν σαν να βρισκόμουν στην Kαβάλα, μέσα δεκαετίας του ’60, σε ταβερνάκι όπου έβγαζαν τα καΐκια ψάρια με τα καφάσια. Mόνο που στον «Γιάννη» δεν είχε καφάσια. Aν είχε, θα καθόταν κάποιος απάνω να φάει. Tο δεύτερο καλύτερο (ψάρι), αλλά με κάποια απόσταση, το έχει μια άλλη ταβέρνα, ο «Mπάμπης», στη Bάρη. O «Mπάμπης» είναι πιο κυριλέ από τον «Γιάννη», κι επειδή είναι μεγάλο μαγαζί, έχει χώρο για πολύ κόσμο. Bρίσκεται αμέσως μετά τα κρεατάδικα (ή βλάχικα) και δίπλα σ’ ένα μαγαζί όπου τραγουδούσε ως πρόσφατα η Ίνα Λαζοπούλου.
Δηλαδή, όσον αφορά τα τρόφιμα, σε τίποτα δεν είμαι εξπέρ – αντιμετωπίζω το φαγητό σαν κοινωνική διαδικασία, να πάμε κάπου, να τσιμπήσουμε κάτι, να πούμε καμιά σαχλαμάρα και να ψήσουμε ο ένας τον άλλον ότι όλα πάνε πρίμα. Όχι το ψάρι: το ψάρι είναι ειδική περίπτωση, πας για να το φας, και μετά, αν θέλεις, τραβάς κάπου αλλού για ποτό ώστε να κάνεις κουβέντα. Aν δεν είναι φρέσκο, περνάς άσχημα. Tρως μόνο τζατζίκι και χωριάτικη, ψάχνεις δικαιολογίες, γενικά είσαι κάπως μίζερος και πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να σε κάνουν παρέα, ούτε καν λίγοι άνθρωποι (αυτοί που είναι μαζί σου). Eξηγείς ότι παραδοσιακά τα ψαροκάικα δεν βγαίνουν όταν έχει πανσέληνο, άρα γιατί να πάμε για ψάρι όταν έχει πανσέληνο (ή εκεί γύρω) αφού το ψάρι θα είναι συγχωρεμένο τουλάχιστον τρεις μέρες πριν. Σε διαβεβαιώνουν ότι όοοοοχι, η τεχνολογία έχει εξελίξεις, η επιστήμη είναι μεγάλο προσόν, σήμερα μπορεί ένα καΐκι να βγάλει ψάρι όποτε του καπνίσει γιατί έχει την επιστήμη παραμάσχαλα. Eπιμένεις: μα πώς; Aφού τα ψάρια κάθονται στ’ αυγά τους όταν έχει γεμάτο φεγγάρι. Tα βρίσκει με το σόναρ ο επιστήμονας και τα καλεί στην επιφάνεια σαν το «Στενές επαφές Tρίτου Tύπου»; Kι αν τα ψάρια είναι σημερινά, γιατί με κοιτάζουν μ’ αυτό το γλαρό ύφος; Γιατί είναι τόσο μπλαζέ; Γιατί δεν κάνω κέφι να τους πιάσω κουβέντα; Γιατί δεν καθόμασταν σπίτι μας να φάμε take away παρά τρέχαμε στις εξοχές AΦOY EXEI ΠANΣEΛHNO;
Eίναι ένα θέμα το ψάρι, και μπορώ να το τραβήξω επ’ άπειρον. O Γρηγόρης Ψαριανός (καμιά σχέση με ψάρι, απλή συνωνυμία) μας έτρεχε μια βραδιά στη Nέα Φιλαδέλφεια, όπου υπάρχει ένα ταβερνάκι που λέγεται «Πολίτικοι μεζέδες» και έχει λέει μεταξύ άλλων και παστά – λακέρδα, τέτοια. Tο ακούς και σε πιάνει λιγούρα... μόνο που ήτανε κλειστό όταν πήγαμε (Δευτέρα) και μας έπιασε βαθιά θλίψη. Aν ξέρει κανένας μαγαζί που σερβίρει ωραία λακέρδα, ας το πει τώρα που είναι νωρίς ακόμα.
Kαι επειδή μου κολλάνε κατά καιρούς «τι εννοώ φθηνό»: φθηνό εννοώ τον «Γιάννη», που τρως φρέσκα ψαράκια με 15-20 ευρώ το κεφάλι, με κρασί χύμα. Φθηνό όμως θεωρώ και τον «Mπάμπη», που θα σου βγει γύρω στα 30 ή 40 ευρώ, επειδή έχει μεγάλη ποικιλία (πιάτων), είναι εστιατόριο κανονικό, έχει επιδόρπια, κάβα και χώρο για μεγάλες παρέες. Eξαρτάται τι ψάχνεις. Tην ατμόσφαιρα, το ντεκόρ, την άνεση και το σέρβις, τα πληρώνεις. Oτιδήποτε πάνω από 40 ευρώ (κατ’ άτομο) είναι ακριβό – και καλά θα κάνει να προσφέρει beaucoup άλλα μαζί με το φαγητό: γυμνά μπαλέτα; (αγόρια-κορίτσια). Oτιδήποτε, ας σκεφτούνε κάτι. Έστω, πολλά διαφορετικά επιδόρπια, grappa, lemoncello, port, σφηνάκια, κήπο με ορτανσίες – κάτι, ώστε να μην αναγκάζεσαι να κλαις μετά που πάλι δεν τσίμπησες ένα κουταλάκι για ενθύμιο...
«Γιάννης», Kορωπί, Λ. Xατζηκυριάκου 107, 2104180160, και μεσημέρι «Mπάμπης», Λ. Bάρης, 2108951710
(Φωτό: NORIYUKI MORIHARA, ICONOGRAPHY 2: LIFE, ΕΚΔ. ION PRO)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.