- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![98935-197893.jpg 98935-197893.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/06/03/98935-197893.jpg)
Χτυπάω το κουδούνι που γράφει «The Barista Way». Πριν προλάβω να τραβήξω το δάχτυλό μου, έχει ανοίξει η πόρτα και μία μυρωδιά φρεσκοαλεσμένου καφέ μου τρυπάει τα ρουθούνια. «Καλώς ήρθες στο Barista Way» μου λέει ο Χρήστος με πλατύ χαμόγελο. «Καφεδάκι;»
Το Barista Way είναι ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε. Εδώ μαθαίνεις όσα θες να ξέρεις για τον καφέ, αλλά και όλα όσα δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Με άλλα λόγια το Barista Way είναι για τους baristi ότι το Χόγκουαρτς για τον Χάρι Πότερ.
Ο Χρήστος με ξεναγεί στις 3 αίθουσες. Πριν ανοίξει την πρώτη πόρτα βάζει το δάχτυλο στα χείλη του «Σσσς» ψιθυρίζει «τώρα δίνουν εξετάσεις». Μπαίνουμε στις μύτες. Δυο αγόρια με ποδιές φτιάχνουν espresso με μεγάλη επιδεξιότητα και είναι τόσο προσηλωμένοι στη δουλειά τους, που σχεδόν δεν μας αντιλαμβάνονται. (σ. σ. η σχολή συνεργάζεται με την ACTA –τεχνοβλαστός του ΑΠΘ– και εκδίδει πιστοποιήσεις Barista κατόπιν εξετάσεων).
Η δεύτερη αίθουσα μοσχοβολά από φρεσκοψημένα cookies. Εδώ, οι επίδοξοι barista μαθαίνουν να φτιάχνουν τα τέλεια συνοδευτικά του καφέ υπό τις οδηγίες του σεφ Γιώργου Καραγιάννη.
Στην τρίτη αίθουσα επικρατεί κίνηση πολλή. Είναι η τελευταία μέρα του σεμιναρίου Barista και οι μαθητές θέλουν να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Πηγαινοέρχονται συνέχεια, η μηχανή του καφέ δεν σταματά να γουργουρίζει, όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν ποτήρια με καφέδες. Ζητάω έναν freddo espresso (τέλειος), που ετοιμάζεται μπροστά μου σε δευτερόλεπτα. Ουάου.
«Αυτό που δεν συνηθίζουμε να λέμε για τον καφέ» λέει ο Χρήστος που είναι ειδικός, «είναι η λέξη νοστιμιά. Ο καφές πρέπει να είναι νόστιμος. Εξάλλου, ο καλός καφές φαίνεται από τη γεύση. Η γεύση είναι που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα».
Στο Barista Way μπορείς να παρακολουθήσεις 5 σεμινάρια: το Barista, το Barista Advanced, το Latte Art, το σεμινάριο όπου μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή σου και το σεμινάριο όπου μαθαίνεις να φτιάχνεις μόνος σου παγωτό και διάφορα σνακ, που συμπληρώνουν ιδανικά τη γεύση του καφέ.
Τα σεμινάρια διαρκούν από 1-5 ημέρες και γίνονται από ανθρώπους καταξιωμένους και με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Ο Χρήστος (Μανουσίδης) μάλιστα είναι γνωστός για τα εκατοντάδες σεμινάρια που έχει διδάξει σε όλη την Ελλάδα αλλά και για το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καφέ», το μοναδικό βιβλίο που έχει γραφτεί για τον καφέ στην Ελλάδα.
Μέχρι να φτάσω στην τελευταία γουλιά του καφέ μου, έχω μάθει ότι ένας καλός barista πρέπει να μάθει να γεύεται και να ξεχωρίζει τη γεύση ενός καλού καφέ, ότι ο καφές έχει 4 φορές παραπάνω αντιοξειδωτικά από το τσάι, ότι ο Freddo είναι όντως ελληνική πατέντα, ότι το μυστικό για ένα πετυχημένο café είναι όλο το προσωπικό να φτιάχνει τον καφέ με τον ίδιο τρόπο και πολλά ακόμα που δεν μπορώ να αποκαλύψω. Να πάτε…
Ιερά Οδός 54, Κεραμεικός, 210 3455324
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.