Δυο τσιγάρα δρόμος…
Νοστιμιές σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα σε περίπτωση που ξεμείνεις εδώ το τριήμερο
40 λεπτά δρόμος για να φτάσεις στο Λουτράκι και μάλιστα Εθνική. Θαυμάζεις τον Ισθμό από ψηλά και μετά συνεχίζεις για να μπεις στην όμορφη λουτρόπολη που καταφέρνει ακόμη να διατηρεί ένα κοσμοπολίτικο νοσταλγικό χρώμα. Το εστιατόριο Ριγάνι (27440 66744) βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Casino, είναι πνιγμένο στις μουριές, έχει ωραίο ντεκόρ και αναπαυτικούς καναπέδες – μαξιλάρες για άραγμα με τις ώρες. Ατελείωτη γκάμα σπιτικών μαγειρευτών, κρεατικά της σχάρας, φρέσκα ψάρια, στο τέλος κερασμένο γιαούρτι με γλυκό κουταλιού και λικέρ μαστίχα.
Mέσω της Αττικής Οδού θα φτάσεις σε λιγότερο από ώρα στο εξοχικό, παραθαλάσσιο και «κάδρο» των σχολικών μας εκδρομών Ζούμπερι. Το Χειμώνας-Καλοκαίρι (Λ. Ποσειδώνος 93, 2294099704) έχει κήπο παραδεισένιο, με ξύλινο περίπτερο στο κέντρο του, με πηγάδι και με κληματαριά, με πεύκα, μηλιές, μπουκαμβίλιες, λεμονιές. Φτιάχνουν του κόσμου τα καλά, πολλά μεζεδάκια, ελληνικά πιάτα, πολίτικες αμαρτίες, κρεατικά στα κάρβουνα. Τα γλυκά είναι μια άλλη ιστορία αγάπης, ο ιδιοκτήτης Φώτης Χρυσανθίδης και δεξί χέρι του θείου Στέλιου (Παρλιάρου), έχει μεγάλη γκάμα, πολλοί κάνουν το δρόμο και μόνο γι αυτά.
Η διαδρομή είναι το μεγαλύτερο ατού του προορισμού. Κατεβαίνεις Πειραιά στο Πέραμα, παίρνεις το καραβάκι (δρομολόγια κάθε τέταρτο) απολαμβάνεις το μικρό θαλασσινό ταξίδι (περίπου 15 λεπτά), βλέπεις το νησάκι του Άη Γιώργη και τα εγκαταλελειμμένα υπέροχα κτίρια του (παλιά υπήρχε εκεί θεραπευτήριο για ψυχικές παθήσεις) και … έφτασες κι εσύ και η ψυχή σου στην Κούλουρη! Αν δεν το κατάλαβες σου λέμε για τη Σαλαμίνα, όπου πάνω στη κεντρική παραλία θα βρεις τον Κάκια (Ακτή Καραισκάκη 33, 210 4655.821) με φοβερή αστακομακαρονάδα, γαρίδες, καραβίδες, σαλάτες δικές του, ψάρια ημέρας (με άφθαστο ψήσιμο), τα πάντα σε όστρακα. Στο τέλος πολύ καλά γλυκά.
Για να φτάσεις στην Αίγινα, θες 1.15 λεπτά με το «συμβατικό» και μισή ώρα με το δελφίνι. Δηλαδή τόσο ώστε να απολαύσεις τη θαλασσινή αλμύρα και το ταξίδι, χωρίς να κουραστείς. Το νησί έχει πολλές εξοχές και αγρούς για βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου, όταν πεινάσεις κατευθύνσου στον Μπάμπη στη παραλία της Παναγίτσας (22970 23594) που προσφέρει εξωτικό σκηνικό με φοίνικες, τραπεζάκια στο κύμα και από φαγητό φρέσκα ψάρια, αστακομακαρονάδες, ελληνικά μαγειρευτά.
Kαι πάλι προς Πελοπόννησο μέσω Εθνικής, στα Ίσθμια θα περάσεις τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, μετά το ξενοδοχείο King Saron θα στρίψεις αριστερά και θα βρεις τον «Κάβο» (27410 37906). Εξαιρετική μακαρονάδα με πετροσωλήνες, άγρια χόρτα, όστρακα, ψάρια με φοβερό ψήσιμο, ψωμιά ζυμωτά, λάδια δικά τους. Διαδρομή περίπου 1.15 λεπτά που αξίζει τον κόπο, ένα σου λέμε, πετύχαμε εκεί το Λευτέρη Λαζάρου και την παρέα του.
Ο Φάρος, στο Μαραθώνα και στον οποίο μέσω Αττικής Οδού φτάνεις μέσα σε 30-35 λεπτά, έχει τεράστια αυλή με πολλές πρασινάδες και δέντρα, αλλά και ντεκ με τραπεζάκια ακριβώς πάνω στο κύμα σε περίπτωση που θες να μπαινοβγαίνεις στη θάλασσα. Το μεσημέρι έχει πάντα πολύ κόσμο, το βράδυ είναι πολύ πιο ήσυχα και ειδυλλιακά. Σερβίρει πολλά ορεκτικά, ζεστές βραστές σαλάτες, όλους τους θαλασσινούς μεζέδες, ψάρια φρέσκα στη σχάρα, έχει και καλό τηγάνι. Παραλία Μαραθώνα, 22940 56164
Με διαδρομή περίπου 50 λεπτών έφτασες Χαλκίδα. Κάνε στάση για καφέ, αγνόησε τα πολλά (και αρκετά καλά) ταβερνοεστιατόρια στη πόλη και τις κοντινές της παραλίες. Εσύ συνέχισε προς Β. Εύβοια και μέσα από μια εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή (με βουνά, λιβάδια, χωριουδάκια, πλατάνια, ποτάμια) κατευθύνσου στη Λίμνη, μια όμορφη κωμόπολη πάνω στη θάλασσα με πολύ χρώμα. Αριστερά της πόλης και λίγο έξω θα βρεις το θρυλικό «Άστρον», ταβέρνα με καταπληκτικές καραβίδες Ευβοϊκού, φρέσκα ψάρια, ωραίες σαλάτες, από κάτω θ’ ακούς τρεχούμενα νερά, 2 βήματα πιο πέρα στραφταλίζει η θάλασσα. Από τις πιο ειδυλλιακές ταβέρνες που ξέρουμε, χαλάλι οι δυόμισι περίπου ώρες. Καλές βόλτες!
Αρχική φωτογραφία: Κάβος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.