Θεματα

Μπίρα, μια αγάπη για όλους

Μιλάμε με τον ειδικό και μαθαίνουμε πολλά και χρήσιμα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 528
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98358-220197.jpg

Στο μπαρ Clumsies προχτές και σε μια εκδήλωση για την μπίρα Grimbergen πέφτω πάνω στον παλιό μου φίλο Πολ Εμμανουηλίδη. Λάτρης της μπίρας –μουτζαχεντίν τον λένε όσοι τον ξέρουν καλά–, μετά από τρελό ψάξιμο στο ίντερνετ, πολύ διάβασμα και άπειρους πειραματισμούς σήμερα έκανε το χόμπι του επάγγελμα και διατηρεί το κατάστημα Beer & Deli στη Δάφνη (Αναγεννήσεως 1, 210 6136700, www.beer-deli.gr), ενώ είναι αυτός στον οποίο «οφείλουν» τη γεύση τους αρκετές από τις καινούργιες «μικρές». Βρίσκω την ευκαιρία να τα πούμε και μεταξύ των άλλων τον ρωτάω διάφορα, χρήσιμα και λιγότερα χρήσιμα για το δροσερό αγαπημένο ποτό των περισσότερων Ελλήνων.

Έχει ο Έλληνας κουλτούρα στην μπίρα;  

Όχι, έχει όμως αδυναμία και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια ψάχνεται συνέχεια ανακαλύπτοντας καινούργιες γεύσεις. Συνήθως ξεκινάει με lager, pils, weiss κι αργότερα περνάει στις i.p.a (india pale ale), στις stout και τις μοναστηριακές, που επειδή είναι υψηλόβαθμες πίνονται και σαν ποτό. Τις πιο ελαφριές τις πίνει το καλοκαίρι, ενώ οι υψηλόβαθμες –υπάρχει με 65 αλκοολικούς βαθμούς–,πίνονται πιο εύκολα το χειμώνα.

Υπάρχουν και στην μπίρα ταιριάσματα, όπως και στο κρασί;

Οι ελαφριές ταιριάζουν με πράσινες σαλάτες, ψάρι, κοτόπουλο, ενώ οι πλούσιες γευστικά και υψηλόβαθμες με μαγειρευτά, bbq, κυνήγι. Οι φρουτόμπιρες, π.χ. με κεράσι, βατόμουρα, ροδάκινα, ταιριάζουν ωραία με γλυκά, μια υπόξινη weiss πάει πολύ με λεμονόπιττα, μια σκουρόχρωμη με σοκολάτα.

Συνδυάζεται το «σκληρό» αλκοόλ με μπίρα. Μιλάω για εκείνα τα θηριώδη ποτά τύπου τεκίλα μπουμ μπουμ...

Αυτά που λέγαμε παλιά «υποβρύχια» εννοείς, για παράδειγμα ένα σφηνάκι ουίσκι μέσα σ’ ένα ποτήρι μπίρας. Ε, προφανώς... αναμειγνύοντας αλκοόλ με σάκχαρα γίνεσαι αμέσως κόκαλο.

Τον τελευταίο καιρό κάνουν θραύση οι μπίρες μικρών ζυθοποιείων. Γιατί;

Γιατί είναι μόδα που ξεκίνησε στην Αμερική και τώρα έχει φτάσει κι εδώ. Στην Ελλάδα έχουμε καμιά 20αριά και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει 30. Τώρα έφτιαξα δύο του Βόλου και ετοιμάζονται κι άλλες στα Χανιά, την Ήπειρο, την Πάρο.

Πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν μπίρες και μόνοι τους. Είναι εύκολο;

Πανεύκολο. Στο Beer & Deli έχουμε έτοιμα kits που τα έχουν όλα: δοχείο ζύμωσης, θερμόμετρο, πυκνόμετρο, καπάκια, απολυμαντικά. Μαζί έχουν οδηγίες χρήσης και πληροφορίες για το πώς να φτιάξεις από μια απλή επιτραπέζια lager μέχρι μια υψηλόβαθμη μοναστηριακή. Κοστίζει €13,5-30 και βγάζουν περίπου 23 lt, δηλαδή περίπου 65 μπουκάλια.

Ποια γραφή είναι σωστή; Μπίρα ή μπύρα;

Έχει εγερθεί μεγάλο ζήτημα... Η ονομασία της βγαίνει από το λατινικό bibere (πίνω), το συνηθισμένο σε όλους μπύρα προφανώς έλκει από το ζύθος.

Ποιο είναι το σωστό ποτήρι για μπίρα;

Το καθαρό (γέλια). Παρότι, αν δεις, κάθε μπίρα λανσάρει και το δικό της ποτήρι.

Και τι νέο να περιμένουμε στο θέμα;

Τώρα έξω έχουν αρχίσει να παλαιώνουν μπίρες σε βαρέλια του κρασιού, ενώ δόξες γνωρίζουν και τα αποστάγματα μπίρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.