Θεματα

Μπίρα, μια αγάπη για όλους

Μιλάμε με τον ειδικό και μαθαίνουμε πολλά και χρήσιμα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 528
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98358-220197.jpg

Στο μπαρ Clumsies προχτές και σε μια εκδήλωση για την μπίρα Grimbergen πέφτω πάνω στον παλιό μου φίλο Πολ Εμμανουηλίδη. Λάτρης της μπίρας –μουτζαχεντίν τον λένε όσοι τον ξέρουν καλά–, μετά από τρελό ψάξιμο στο ίντερνετ, πολύ διάβασμα και άπειρους πειραματισμούς σήμερα έκανε το χόμπι του επάγγελμα και διατηρεί το κατάστημα Beer & Deli στη Δάφνη (Αναγεννήσεως 1, 210 6136700, www.beer-deli.gr), ενώ είναι αυτός στον οποίο «οφείλουν» τη γεύση τους αρκετές από τις καινούργιες «μικρές». Βρίσκω την ευκαιρία να τα πούμε και μεταξύ των άλλων τον ρωτάω διάφορα, χρήσιμα και λιγότερα χρήσιμα για το δροσερό αγαπημένο ποτό των περισσότερων Ελλήνων.

Έχει ο Έλληνας κουλτούρα στην μπίρα;  

Όχι, έχει όμως αδυναμία και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια ψάχνεται συνέχεια ανακαλύπτοντας καινούργιες γεύσεις. Συνήθως ξεκινάει με lager, pils, weiss κι αργότερα περνάει στις i.p.a (india pale ale), στις stout και τις μοναστηριακές, που επειδή είναι υψηλόβαθμες πίνονται και σαν ποτό. Τις πιο ελαφριές τις πίνει το καλοκαίρι, ενώ οι υψηλόβαθμες –υπάρχει με 65 αλκοολικούς βαθμούς–,πίνονται πιο εύκολα το χειμώνα.

Υπάρχουν και στην μπίρα ταιριάσματα, όπως και στο κρασί;

Οι ελαφριές ταιριάζουν με πράσινες σαλάτες, ψάρι, κοτόπουλο, ενώ οι πλούσιες γευστικά και υψηλόβαθμες με μαγειρευτά, bbq, κυνήγι. Οι φρουτόμπιρες, π.χ. με κεράσι, βατόμουρα, ροδάκινα, ταιριάζουν ωραία με γλυκά, μια υπόξινη weiss πάει πολύ με λεμονόπιττα, μια σκουρόχρωμη με σοκολάτα.

Συνδυάζεται το «σκληρό» αλκοόλ με μπίρα. Μιλάω για εκείνα τα θηριώδη ποτά τύπου τεκίλα μπουμ μπουμ...

Αυτά που λέγαμε παλιά «υποβρύχια» εννοείς, για παράδειγμα ένα σφηνάκι ουίσκι μέσα σ’ ένα ποτήρι μπίρας. Ε, προφανώς... αναμειγνύοντας αλκοόλ με σάκχαρα γίνεσαι αμέσως κόκαλο.

Τον τελευταίο καιρό κάνουν θραύση οι μπίρες μικρών ζυθοποιείων. Γιατί;

Γιατί είναι μόδα που ξεκίνησε στην Αμερική και τώρα έχει φτάσει κι εδώ. Στην Ελλάδα έχουμε καμιά 20αριά και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει 30. Τώρα έφτιαξα δύο του Βόλου και ετοιμάζονται κι άλλες στα Χανιά, την Ήπειρο, την Πάρο.

Πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν μπίρες και μόνοι τους. Είναι εύκολο;

Πανεύκολο. Στο Beer & Deli έχουμε έτοιμα kits που τα έχουν όλα: δοχείο ζύμωσης, θερμόμετρο, πυκνόμετρο, καπάκια, απολυμαντικά. Μαζί έχουν οδηγίες χρήσης και πληροφορίες για το πώς να φτιάξεις από μια απλή επιτραπέζια lager μέχρι μια υψηλόβαθμη μοναστηριακή. Κοστίζει €13,5-30 και βγάζουν περίπου 23 lt, δηλαδή περίπου 65 μπουκάλια.

Ποια γραφή είναι σωστή; Μπίρα ή μπύρα;

Έχει εγερθεί μεγάλο ζήτημα... Η ονομασία της βγαίνει από το λατινικό bibere (πίνω), το συνηθισμένο σε όλους μπύρα προφανώς έλκει από το ζύθος.

Ποιο είναι το σωστό ποτήρι για μπίρα;

Το καθαρό (γέλια). Παρότι, αν δεις, κάθε μπίρα λανσάρει και το δικό της ποτήρι.

Και τι νέο να περιμένουμε στο θέμα;

Τώρα έξω έχουν αρχίσει να παλαιώνουν μπίρες σε βαρέλια του κρασιού, ενώ δόξες γνωρίζουν και τα αποστάγματα μπίρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.