- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μπουγιαμπέσα
Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της
Τι χρειαζόμαστε 2 κ. φρέσκα ψάρια (σκορπίνες, καπόνι, μουγγρί, ποικιλία μικρών ψαριών) ● 2 καραβίδες ή 100 γρ. γαρίδες ● 50 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος ● 2 πράσα, 2 μεγάλα κρεμμύδια ● ½ κούπα ελαιόλαδο ● 5 ντομάτες ● 4 σκελίδες σκόρδο ● 1 δαφνόφυλλο ● 3 κλωναράκια μάραθο ή φινόκιο ● 1 κλωναράκι θρούμπι ή θυμάρι ● 1 κ.σ. μαϊντανό ● 1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού ● 1½ κ.κ. σαφράν ● αλάτι ● μαύρο πιπέρι ● φέτες γαλλικού χωριάτικου ψωμιού (προαιρετικά).
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε τα ψάρια, τις καραβίδες, τις γαρίδες, ξεπλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε μαζί με τα κρεμμύδια σε κομμάτια. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα βότανα και τo αλατοπίπερο στο μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύουμε για περιπου 10΄. Προσθέτουμε τις καραβίδες και μετά τα ψάρια με την πιο σταθερή σάρκα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σαφράν και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε τα ψάρια. Τα βράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε τα μικρά ψάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄ ακόμη. Τοποθετούμε τα ψάρια και τις καραβίδες σε μια πιατέλα. Βάζουμε, αν θέλουμε, μία φέτα ψωμί σε κάθε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σούπα. Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα.
Σκονάκι Προσέξτε το νερό, μην κάνετε υπερβολή. Για πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού. Η μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli
(ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο).
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής. Η αλήθεια είναι πάντα απλή: φτιάχτηκε από έναν ψαρά, το 19ο αι. στη Μασσαλία, που έφτιαξε σούπα με ό,τι ψάρια τού είχαν περισσέψει!
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.