- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Καλλίστη Γεύσις. Νέα ελληνική κουζίνα
Πάω στην Καλλίστη. Τα τελευταία 15 χρόνια όλες τις φορές έχω φύγει ευχαριστημένη.
Αυτό τον καιρό μ’ αρέσει να πηγαίνω σε ήρεμα, χαμηλών τόνων εστιατόρια, που έχουν πίσω τους ιστορία και εξακολουθούν να το ψάχνουν. Που κρίση-ξεκρίση διατηρούν κέφι και δημιουργικότητα, ενώ δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Πάω στην Καλλίστη. Τα τελευταία 15 χρόνια όλες τις φορές έχω φύγει ευχαριστημένη. Και μ’ αρέσει πολύ και στη «νεότερη» ιστορία της. Η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη μαζί με τον Μανώλη Ξανθάκη είναι οι νέοι της ιδιοκτήτες.
Είναι πολύ καλές μαγείρισσες η Νίκη και η Ευδοκία, με μεγάλη πορεία στην εστίαση, σκέψου τι φτιάχνουν τώρα στο δικό τους χώρο. Ό,τι δοκιμάσαμε και προχτές ήταν πρωτότυπο και εξαιρετικό, να ξαφνιάζει ευχάριστα αλλά ταυτόχρονα και να μη «ξενίζει». Οι νοστιμιές ξεκίνησαν από τα “welcome”. Ωραίες ελιές με μυρωδικά –ξεχώρισα το γλυκάνισο–, και λεπτά φασολάκια με ρόδι και ξινούτσικη ελαφριά σάλτσα. Συνεχίσαμε με λαχανοντολμάδες με αριάνι, με μικρά κομματάκια συκώτι που είχαν αρωματιστεί με θυμάρι και είχαν στο πλάι καραμελωμένα φρούτα (μήλο, κυδώνι, αχλάδι), τέλεια κι αυτά, με σαλάτα χειμωνιάτικη, δηλαδή βραστά λαχανικά που είχαν λουστεί με πολύ ελαφριά και πολύ νόστιμη μαγιονέζα μαϊντανού. Τελευταίο και καλύτερο ορεκτικό τα τρίγωνα (όπως Πανοράματος) με κασέρι λιωμένο αντί για κρέμα και μια σταλιά μάραθο – συγκρατηθήκαμε να μην «επαναλάβουμε». Πήραμε και κυρίως: ζυμαρικά «πλεξούδες» με καπνιστή φέτα και ντοματίνια, μπιφτέκια από βουβαλίσιο κιμά με πουρέ, χοιρινό με νιόκι σέλινου. Τα πιάτα στην Καλλίστη (Γεύσις, μην ξεχνάω και το δεύτερο συνθετικό που προστέθηκε απ’ όταν ανέλαβαν τα κορίτσια) είναι και πολύ νόστιμα και πολύ κομψά. Η δύναμή τους κρύβεται στη μαεστρία, τη σωστή αίσθηση των κοριτσιών αλλά και στα φρέσκα, εποχιακά προϊόντα που ψάχνουν σε όλη την Ελλάδα. Οι γεύσεις αλλάζουν συχνά, ενώ κάθε τόσο διοργανώνουν αφιερώματα σε κρασιά Ελλήνων παραγωγών που συνοδεύουν και με ανάλογα μενού αλλά και σε τοπικά προϊόντα π.χ. μανιτάρια από τα Γρεβενά, που τα μαγειρεύουν με χίλιους δύο τρόπους. Αγαπάνε την ελληνική κουζίνα, είναι φανερό. Και την ψάχνουν μέσα τους, στις αναμνήσεις τους αλλά και στην εμπειρία που απέκτησαν στο… δρόμο. Κάθε Κυριακή ανοίγουν μεσημέρι με γεύσεις σπιτικές, παραδοσιακές και τότε το μαγαζί έχει ατμόσφαιρα από οικογενειακά τραπεζώματα. Ο χώρος είναι νοσταλγικός και το ωραίο τους έτσι κι αλλιώς νεοκλασικό συμπληρώνει την εικόνα. Οι τιμές τους είναι κανονικές (περίπου € 30 και με κρασί), ενώ ένα parking δίπλα τους λύνει το πρόβλημα στην πυκνοκατοικημένη Ασκληπιού. Υπάρχουν πριβέ αίθουσες για κάποια γιορτή ή ένα εταιρικό γεύμα και σερβίρουν μέχρι 1.30, οπότε είναι νόστιμη εκδοχή για μετά το σινεμά ή το θέατρο.
Καλλίστη Γεύσις, Ασκληπιού 137, Αθήνα, 210 6453.179
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.